cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 26, 2015

Unforgettable Kashmir 3 - A moment at the Prince of Vales Houseboat



DAY 1 in Kashmir (Thursday, Nov 5, 2015)


Bermalam di houseboat.. i have experienced  stayed overnite here in spring before this. and now in autumn.. for me autumn in houseboat was really challenging.. colder i guess.. then cold dia tu lagi sejuk wei.. i think staying in the houseboat is more enjoyable in summer.. i rasa lah. ye lah bila dah sejuk sangat we can't do much in the houseboat.. rasa lebih sedap  kalau duduk dalam hot blanket rather than memalam tu verangan kat verandah dia.. too cold.. tak boleh nak menyembang. 





the deck for the houseboat ni memang best kalau dapat minum chai kat sini.. tapi terpaksa dikuburkan sebab tak cukup waktu  untuk kami berbuat demikian. 

houseboat dibuat dari kayu. so of coz lah sejuk kan.. dah tu dekat air lagi, then weather lagi.. pergghh.. memang tak mandi dibuatnya.. sib baik lah keti** tak hangit. heeeee. malam tidur pun asyik terganggu. dik kerana sejuk sgt. the traditional heater, they call, Bukhari habis  middle of the nite.. bayangkan nak ke toilet memalam tu.. perghhh.. bercinta...


anyway, hari ni hari kedua we were in Kashmir.. hanya dapat stayed one nite in the houseboat. sebabnya, we needed to go to Pahalgam hari ni jugak.. gara - gara Modi, their PM nak datang Kashmir dan Kashmiris memang tak suka PM depa ni.. sure akan ada curfews lah, ada road block lah, ada strike lah.. so not to make our trip worst by just staying in the hotel, we needed to make some changes to our itinerary.  itu pasai kami kena keluar dari Srinagar.. 






pagi sebelum bertolak, let them verangan habis - habisan.






nikmati alam yang indah ini.. 






tiga dara pingitan sedang verangan..






so peaceful at this moment. masa ni dalam pukul 7.00am..







tak puas tangan menclick camera or hp or even  camcorder. 






foggy.. so that we can't see the Zabarwan mountains clearly. 
















even dah  kali ketiga i tinggal  di houseboat  ni tiada siapa yang memberi sejambak bunga kepada i dari tingkap houseboat. (angan - angan i masa umur 12 tahun. verangan ada someone special beri  sejambak bunga pada i.. sakan kanan.. kecik lagi tu masa tu). yang ada, ni hahah!!.. pakcik tua ni..huu..huuu.. 






keindahan seorang wanita  di Dal Lake.... 





eh dua wanita... 






ehhh!!!... tiga.. she is the owner of this houseboat, Prince of Vales. Miss Neolofa.. Her father is Kashmiri and mom is Germany.. She came back to Kashmir dan usahakan houseboat.. jiwa nya jiwa Kashmiri katanya. so friendly.  Kami dapat sama - sama curhat malam semalan.. walau hanya sedetik cuma.. dapat meluah kan rasa bersama.. masyallahhh.. unique kan sesuatu silaturahim itu.. semoga business beliau bertambah maju. 






sempat depa berposing tepi bukhari ni.. nak panas katanya.. 






Kakcik tu pun kesejukan tu..







kita jenguk kejap houseboat ni.. even sikit je yang dapat i kongsikan..  ini main living room.. ada bukhari buat memanaskan diri. 








dining room. 







Malam semalam tak sempat nak bergambar, sebab semua nya keletihan.. i pun memang agak busy....pagi ni nak tak nak i tetap panggil our butler untuk bergambar sama.. muda bebeno our butler.. Javid kalau tak silap namanya.  busy dia prepared our table for dinner and breakfast.  pagi ni hanya roti and masala omelets. 










sementara menunggu our tour guide, Zubair,  sempat lagi kami berpicca - picca.. we needed to leave our big luggage here.. then lari ke Pahalgam..






kami menunggu si Zubair yang kunun nya messaged me tadi nak mai ke houseboat. nak breakfast sama lah kunun.. sebelum kami bertolak ke Pahalgam.. but at 8.15am he called again dan kata, better kami saje yang menuja ke Dal Lake bank.. dia tunggu di sana. eeeee... belit - belit tau. 





tu sana tu.. mamat tu dengan our driver Bilal. .. duk sibuk merapi diri tu,.. memang beauty conscious sungguh.. tak ngaku  lak tu.. ok both of them menunggu.. kami akan ke Pahalgam.. tapi on the way, akan stopped by some places. nak berpicca - picca lah gamaknya.. ke mana arah kami? tunggu ye.. nanti i upload gambar bebanyak. tak perlu kata apa - apa.






memulakan perjalanan..






ke suatu destination. 


tungguuu yee..


29 comments:

  1. Hahaha... Zubair si beauty conscious!

    Cer tanya Lina - dia pakai baju yang sama utk berapa hari?

    Macam maa juga... pakai baju pinjam sepanjang kat sana... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. beauty conscious yang dia nampak lah kak.. yg dia x hidu tak prasan lak dia. heel

      Delete
  2. Subahanallah indah sungguh ciptaan Allah..
    Mendamaikan akak tengok permandangan itu Yan..
    Akak pun tumpang seronok baca entri ni :)

    ReplyDelete
  3. Kakak menikmati semua gambar-gambar yg ada
    Cantik dan mendamaikan sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHH.. something i cud share ye kak.

      Delete
  4. yan pun dah berjiwa kashmir...
    rasanya yan akan ke sini lagi dan lagi dan lagi...hee:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak gaya nya cam tu lah anim, memang tertinggal jiwa kat sana.

      Delete
  5. wah bestnye boat house....suka tgk view dia...aman damai....sejuk mata, sejuk segala....

    ReplyDelete
  6. Boat house. Kalau saya ke sana, saya pun nak cuba. Authentic gitu. SubhanAllah indah benar pemandangan

    ReplyDelete
  7. Tak pernah tak teruja baca entry akak pasal kashmir! Indah nyer subhanallah masyallah!

    ReplyDelete
  8. Yang nampak tepi2 air tu semua houseboatlah tu ye.

    ReplyDelete
  9. Mesti sejuk sangat2. Macam boleh rasa ke tulang hitam ya.

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. akak dah pegi in Spring dua kali and this time in autumn.. memang sejuk mengegel.. spring rite tak sangat sejuk.. autumn lagi heat weeiiii..

      Delete
  11. best kan kashmir.. sejuk jer.. teringin sangat nak pergi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt you pegi ye.. tak mahal mana pun.. INSHALLAH..

      Delete
  12. Replies
    1. dear, kalau makan nasik minyak or nasi beryani, sure guna saffron.

      Delete
  13. mesti syahdu bila kalau orang bagi sejambak bunga dari tingkat boat..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh... sampai lama, takdak sapa bagi.huuu..huuu

      Delete
  14. cantik!!!! saya nak ajak geng gi kashmir pulak lah! tapi sure tahun depan macam tak boleh. hihihi

    ReplyDelete

cliks..cliks