cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, January 21, 2016

Unforgettable Kashmir 12 - Dal Lake, here we come.


Okkk.. okk.. i sambung cerita Kashmir i kan. dah lama tinggal.. nanti ada yang langsung lupa cerita di sana tu.. ehh!!! ada yang dah lupa cerita yang lalu ye.. tak peeee, i link kan kat   S I N I   ye.. cerita kami di Betaab Valley dan yang di  S I N I  gak. . Hari ni adalah hari keempat kami di Srinagar aka Kashmir. kira tinggal dua ari je lagi. alaaaaa.. sebenarnya tinggal sehari je.. hari last tu dah fly kan.. hhhhhhh


Pagi ni bangun je terus singkap curtain bilik, dan nampak pemandangan di luar.. tuu..rumah orang Kashmir yang rapat - rapat tu.. seronok memerhati. . gambar ni kira dah siang sikit. masa memula tu, agak gelap. 


bukåk kejap tingkap, MASYALLAHHH.. udara sejuk dan segar.  Zabarwan Mountains tak nampak sangat pagi ni. maybe due to the season lah.. foggy situ kan. malam tadi merupakan malam pertama kami di Mannat Resorts. Ini adalah penginapan kami selama another 2 nites in Kashmir

Lepas siap - siap memang jadi my habit kalau travel anywhere, i suka keluar dari hotel dan tinjau - tinjau keliling.. Last visit, my  A C T I V I T Y i n the morning. let the rest berkemas. sambil menghidu udara pagi.. memang sejuk you. 


di luar kawasan hotel.. depan entrance i jumpa this mami. baru balik dari beli roti. senyum dia bila kami bertentang mata...


macam nak ikut balik je.. breakfast kat rumah dia. heeeee.....


Ini lah kawasan depan hotel. memang tak menarik kan.. sebab kawasan ni dulu adalah kawasan banjir. berlumpur. dan hotel ni, even 3+ stars hotel, still macam hotel biasa - biasa je pada pandangan you all kan.. but the  facilities memang baik, even the service. hotel baru. kalau tak silap baru 2 3 bulan dibukak kot. depan hotel ni adalah Jhelum River. 

After some times, perut dah macam mengigil. sejuk. Si Zubair masih belum nampak bayang. biläng mau  breakfast with us. tak pe, kita tunggu je lah. then i pun masuk semula ke dalam.


then naik ke dining hall.. depa dua dah ke sini.. time to eat. 


this was my breakfast.  i took, ehhh!! Pineapple ke, Mango Juice. lupak aku. Ada Poori, ada dhal, and another one tu, terforgot lah.. lupa nak tulis ritu. just enjoy it .


tak lama lepas tu, Zubair and Bilal pun sampai then kami terus ke activity kami yang pertama pada hari yang keempat ni. We all nak bermanja dengan Dal Lake.


dah nampak dah Dal Lake. masih pagi lagi. tapi shikara men dah ramai yang menunggu at the lake bank.


but before that, kitarang mengelingi Dal Lake dulu sambil menanti contact persons Zubair for the shikaras. 


Along Boulevard Road. so nice in the  morning. 

once everything's arranged, we went back to the bank lake. and ready to cruise the lake. cuaca memang perfect pagi tu. 


Bhai dah sedia menunggu tu.


tapi our shikaras memang  telah ditempah oleh Zubair.. we took 2 shikaras. 


amboiii..mcm bintang felem....


normal activity here on Dal Lake. 


jom kita jelajah.. 


Bilal with other members. senang tersenyum Shikara man ni.. i forgot lah nama dia. 


3 of them there.


Mem Zura bersedia menembak. 


Mem Lina and Zubair. 


me and Kakcik.


memula menyusuri memang indah.. rasa syahdu, rasa sendu. teringat kat arwah.. beliau lah yang membantu i merealisasikan impian berada di Dal Lake. apa - apa pun i was so touched that Kakcik, Mem Lina,  Zubair and the rest begitu sabar melayan i. sentiasa menenangkan.. 


tapi kan. baru beberapa ketika, kami terus disapa oleh para penjual ni. they were so persistent. 


suasana di sini memang buat i rasa sayu.


while the sellers tu sibuk bargained dgn shikara sebelah, let me hanyut dengan alam ni. 


Dal Lake and Water Lilies. so nice view. Splendid.. 


Memang penuh.



sepanjang jalan penuh.. 


sukar nak diceritakan suasana di sini. 





tiada yang tak indah di mata ku.. 

masa tengah busy menyopping tu tadi, tetiba kami dihidangkan dengan Kehwa.. ooooo ni lah surprise yang dibagi tau si Zubair pada i.. specially served to us. Pucuk dicita ulam mendatang. sebab kan sejuk. bila dapat minum kehwa panas2 ni.. memang best sangat. sebelum tu, ice cream. i tak makan habis pun. dah sejuk you, nak makan ice cream pulak lan  kan. 


sedap ye Kakcik. here


entah apa lah agaknya yang kami sembangkan sampai Kakcik tertawa besar tu ek. lupa dah. 



thennnnn...


tengah sedap - sedap menghayati alam dan menikmati kehwa tadi tu, hhhhhh... tetiba nyibuk je mamat ni.ingat bintang felem mana tadi.  i thot at first dia ni takat tengok - tengok we all je. tup2 dia pun menjual. eeemmmm... ditunjukkan kat i big rings. aduiiiii.. i dah lama tak pakai accessories. tapi kan dia memujuk i tu buat i rasa serba salah.. akhirnya i bought two nice big rings.


happy lah mamat tu.. i pun masa ni bit ok. even dipaksa, still i suka that rings.. thennnn.. ada satu lagi bhai ni  mai kat i. then paksa beli barang dia.. PAKSA... aduuiii. lemah tul i. nak tak nak i beli gak sebab i rasa geram dengan dia..heeeeee.. untung orang tu kan sebab i geram, then i beli.. sakit benar hati kita. menahan geram i.. terus rasa tebak, sebab kalau dgn arwah, jangan harap depa ni boleh mai dekat kitarang.  arwah dah tau i memang tak suka dipaksa membeli cam tu. hhhhhh. 


tu lah muka stress i.. saje je si Zubair ni.. dia pun jadi serba salah bila i mendiamkan diri tu.then mengalirlah  ayaq mata ku.. heeeee..






melihat i membungkam, Zubair suruh i pindah tempat dengan Mem Lina. 



kami pun meneruskan perjalanan di Dal Lake ni. cuaca dah mula agak panas. tapi suasana tétap segar dan nyaman. sejuk lah yang sebenarnya. 




saje je... macam drama.. tapiiii.. 


ini lah reality.  kami keasyikan mengnikmati alam sekelilng. 


rasa bit ceria lepas tu.. seronok menikmati alam. 





di kawasan yang bit hidden from the main road, banyak lah cheap houseboats. some of the tourists spend about a month at this houseboat.  this area bit peaceful. so tenang lah. 


at the back here memang banyak kawasan rumah.. depa dipanggil Lake people. 


interior of Dal Lake. 





pembuat shikaras. 






i was not so sure apa yang Nad buat tu. might be bagi candies to the little girl. 


then we stopped here. nak shopping here. 


kunun2 nak shopping lah.. tapi i rasa macam malas lah pulak.. tengok2 je lah.. tak lama i kat dalam houseboat ni.. sejukkkk sgt.. dan rasa nak ke toilet lah pulak.. tapi susah lah i rasa.. toiletnya sure susah bagi i.. 


then lepak diluar houseboat ni. 


sambil dengar shikara men n Bilal menyembang.  


ok lahh... hari dah makin meninggi.. we all pulak kelaparan.. but we needed to go to some places after this. macam tak terkejar masa.. we spent so much time here.. in fact lebih lama dari yang sepatutnya.. 3 hours just on Dal Lake.. tu diaaaa.....apa - apa pun we enjoyed our time here. tunggu nanti sikit lagi cerita i di Kashmir. tunggu ya jangan jemu. malas baca, tengok je lah gambar2 ye... 

those yang  still tak tau i pernah ke Kashmir sendirian in 2012 just love to share my experience with you guys. search ye about my first time there.  or for any info do call me or what apps me,, 0192129958 or email me azianelias@yahoo.com. 

*thanks to all yang shared some of the pictures to me.. 

26 comments:

  1. Mujur kakcik tak tergoda untuk membeli apa-apa...hehehe

    Dompet pun Zura yang simpankan dalam beg tangan dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee... ye lah kak.. saya pun tak beli.. sebab kat rumah dah berlambak.. kalau tak mau gak capai satu mirror ritu. mohair sgt.. tu yg tak jadi tu.

      Delete
  2. Replies
    1. pegi dik jangat tak pi.. it is such a great alam to explore.

      Delete
  3. Replies
    1. amateur je tu.. kalau profesional lagi cantik agaknya kan.. apa2pun thanks.

      Delete
  4. salam kak yan..
    amboi cun la boots merah tu beli kat ner? eheh
    sejuk ke? siap ada selimut bagai
    takpe kak..beli je niat membantu ekonomi mereka;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farra, boots tu bukan akak lah.. hese..

      mmg sangat sejuk.

      Delete
  5. Buat entri panjang2 pun tak apa kak Aina suka baca sambil tengok gambar2 yg sangat cantik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee... cuci mata ye Aina.. nnt boleh lah pegi ke sana.. nikmati sendiri ye.

      Delete
  6. bestnya dapat ke kashmir, teringat orang selalu sebut cantik tempat di sana

    ReplyDelete
  7. Asyik banget Kak Yan naik perahu sambil lesehan... Khasmir beritanya sering dengar tempat yang sering terjadi perang. Tak sangka pemandangan alamnya sangat indah dan penuh kedamaian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaaa Gunnn.. sera banget lho.. go there dan saksikan sendiri.. aman banget kok...

      Delete
  8. Pemandangan yang sangat cantik tenang aje tasik tu. Hanya hati yan masih belum tenang kan. Doakan dia aman disana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya kak.. sangat tenang.. cuma saya je yg sering celaru.. semoga dia berbahagia di sana.

      Delete
  9. SubhanAllah..cantik pemandangan kat tasik tu!
    kelakar pulak..kat tengah tasik pun ada org meniaga ya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang asyik kalau berada di tgh2 tasik ujie. bahagia rasa.. tapi sure kena kacau lah dgn bhai2 ni.

      Delete
  10. Uii bintang pelem malaya tngah shooting

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehhh.. kehh... semangat industan lah tuuu..

      Delete
  11. Assalam kak Yan
    Dal Lake tu air dia busuk tak ?
    Ingat bila balik kg esok esok nak singgah la sekejap kat kashmir ni..muekekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...

      ehh... idok lerrr... ayor comel je.. jernih sangat.

      Delete
  12. Teringat pulak citer hindustan shashi kapoor berlakon bawa shikara tu... ala-ala bintang filem berlakon dah.

    ReplyDelete
  13. Macam berlakon filem hindustan dah kak

    ReplyDelete

cliks..cliks