cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 25, 2016

Arigato Nipon 13 - Nishiki Market and last day in Kyoto


 Subhanallahhhh.. such a long back old story lah.. cerita Japan i ni terbengkalai gara - gara penyakit MALAS i ni.. tak pe lah.. i selangkan dengan cerita Kashmir i ye.. lemme finish this story.. Kalau ada yang muak, let it be. this is my story anyway. heeeee...

ok lah.. last cerita adalah di  S I N I.  we went to Nara.. tengok deers. Hari hujan lagi masa kami sampai Kyoto. then we went back to our Ryokan.. buat lah apa patut sebelum kami all out this last nite in Kyoto. 


cuaca muram je.. tu lah. rasanya kalau sesiapa nak ke Japan ni, better pegi  middle spring. kalau awal April, cam ni lah. wet spring.. hujan je.. anyway, we enjoyed the moment. selesai urusan di Ryokan, kami terus keluar dan menuju ke Nishiki Market. We went there by cab. 


kami terus dihantar oleh pakcik cab di sini. 


masuk je kami ke sini terus nak cari Ketam besar tu. kami nak makan. lapo.. tapi sebelum tu, kami usha segala macam yang ada di sini.. memang seronok. lagi seronok kalau Yen nya banyak. heeeeee..jom tengok je lah apa yang ada di market ni. 


fresh flower kat sini buat i rasa nak beli jeeee.



ni grilled fish lah kan.. tapi tak lah kami nak beli nya.. kami nak makan Ketam je kat sini..



segala mak nenek ada.


nampak kedai candies.. masuk..


Chef CiJu dah mabuk candies. 




comel2 warna pink.




memang sayang nak makan.



cantik2.. hampir semua yang i gambarkan ni, i beli for ole2. 



candies cam ni i belikan untuk Abang 'Im. 


souvenirs cam ni pun banyak kat sini.. but bit pricey lah kan..


cukupppp... tobat lah ye.. kita keluar dari sini. 


keluar dari kedai candies tu, jamu mata lagi.. memacam weiii..




then kami nampak ni. ya ampunnnn.. lagi murah2 kat sini.. tak pe lah.. beli lagi.. 


some that i bought.. chips.. memacam. suka sangat. heyy.. kan nak makan.. cariii..carii mana tempat tu. 


then kami tanya dengan this lady. punya lah baik, dibuatkan map for us. 


jom kita cari...



dan cari...


akhirnya..


masuk kami ke sini.




banyaklah ketam.. 


ready to order.


suka interior this restaurant.




duduk manis yeeee... kita makan sat lagi.



thennnn...


salad ketam ... yummy..



ready to cook.. 


superb lahhhh..

entah lah masak apa ni.. terforgot rasanya now.
i like this so much
might be the grilled one lah.
tak sah kalau tak jumpa nasi..
i love the presentation

Akhirnya kami menghabiskan juadah.. memang sedap. so berbaloi lah berjalan jauh nak makan.. merata kami mencarinya. 


time to go.. bayar yeeeee... we spent almost RM350 for the whole meal.. not bad lah.. apa2 pun experience. 


sebelum say bye - bye.. tangkap satu gambo minah japan ni. Comel lah dio. 


then kami ke arah ini. 




we did some shopping here. bought some souvenirs, bags lah.. itu ini. 


dan luggage ni.. luggage kami beranak - pinak. 



penat dah kaki melangkah.. esok kami akan ke Tokyo.. badan dah macam nak tanggal tulang. we needed to rest tonite. we esok nak rasa naik shikanshen. permintaan Abang Luqman.. ok.. kita sambung nanti ye... zzzzzz...

12 comments:

  1. cantik dan bersih je persekitaran...gula2 tu memang comel2 sayangnye nak makan...simpan 4 taun dalam petiais le gamaknye....kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat bersih. bilik air tu kalau dibolehkan buat tpt solat tu, mau kita solat di situ.. kalah negara2 islam.

      Delete
  2. Seronok travelling kan.. wah ketam besar tu, japan terkenal dengan makanan seafood, pasti sangat fresh persediaan di sana.

    ReplyDelete
  3. Kakak yg tengok candies tu pun teruja sama Yan
    Tapi satu Jepun ni bersih hatta di kawasan mana/apa pun.

    ReplyDelete
  4. nak tukaq musim mmg gituew kak yan selalu hujan...
    mai la lagi jepun boleh kita coffee sesama nnt :)

    ReplyDelete
  5. bab jln2 kt supink mall tu best kak... dia punya sbb utama nk cari ketam beso tp singgah sana sini
    candies tu ya ampun kak... comei2nya nk mkn pun syg... hehehhe

    ReplyDelete
  6. Zaman-zaman budget dulu selalu la saya ronda ronda kat sini. Makanannya pun agak murah.

    ReplyDelete
  7. Uiiibtak sampai malaya lagivke..he..he

    ReplyDelete
  8. Uiiibtak sampai malaya lagivke..he..he

    ReplyDelete
  9. Tenguk candies, tenguk chips tenguk food berpnar mata.... wah ngenjes jadinya

    ReplyDelete
  10. Jepun pulak... hi hi hi...

    Gigih ni sy bc semua travelog akak

    ReplyDelete

cliks..cliks