cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, September 26, 2013

HOW TO MAKE PANCAKES - for breakfast? tea time? me ok je...

Ok guys..  ari ni i teringin nak makan lempeng.. tapiii bukan lempeng kelapa ye. hee. teringin nak makan lempeng mat salleh.. alaaaahhh PANCAKE lahh. so, Chef CiJu lah jadi mangsanya.. mintak je lah buatkan.. she did for us..  so yang ni version Chef CiJu lah..

Bahan - bahan kering.

100gm plain flour
1 tbl spoon corn flour
3 tbl spoon custor sugar
pinch of salt
1/2 tbl spoon baking powder




Kesemua baan atas ni diayak bersama - sama. dah siap kan bahan kering disatukan.. so settle satu part.. now pegi ke bahan basah pulak..




Bahan - bahan basah

1 biji telur
100 ml fresh milk




1. Satu kan bahan basah ni dikacau bersama - sama. so dah siap bahan basah dan bahan kering. 
2. Kemudian bahan kering masukkan ke dalam bahan basah.. 
3. Bancuhkan bersama - sama..
4. Kemudian masukkan minyak dalam kian - kira 1 tbl spoon. kacau rata. 
5. Kemudian bahan ni dibiarkan dulu selama 10 minutes. 


Kemudian masa untuk membakar..gunakan non stick pan. itu lebih bagus lah.. tapi adalah lebih baik, lenserkan sikit je minyak. senduk kan lah adunan dan tuangkan atas pan.



macam ni tau.. so agak - agak lah masa nak tuang tu..



tunggu sampai nampak bubble baru dibalikkan. jangan hangus tau.. 



yang telah dibalikkan. satu tips - kalau tak nak pan terlalu panas dan pancake u nampak cantik, lepas angkat satu pancake tu, terus letakkan atas pan tu towel basah. bila nak tuangkan batter ni, angkat towel basah tu, dan terus tuangkan new batter.

tadaaaa......siap dah kan.. tapi kalau makan cam ni je sure tak menarik kan. jom decor - decor lah. baru menyelerakan..



semalam ada beli Strawberry and Blueberries. memang purpose nya nak makan pancake..



satu cam ni,


satu lagi cam ni.. best nyaaaa. jom semua..makan with maple syrup. walla weiii.. sedap...selamat mencuba.. 







ini cara lain nak buat pancake. ikut suka hati lah kann.. masak dengan iman. baru sedap..heee..

28 comments:

  1. Cantiknya pancake akk...sya wat pancake plik jadinya..hehe..permukaan pancake xnk licin..try resipi akk plak la nnti.. :D..tq akk kngsi resip

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah recipe ni.. insyallah menjadi lah tu..

      Delete
  2. wow...sebiji mcm kat restaurant la chef ciju wat ni..best best

    ReplyDelete
  3. boleh kongsi resepi...cantik pancake menjadi.

    ReplyDelete
  4. sy nyer pancake cuma bancuh dgn air je heheheh (tepung pancake segera)

    ReplyDelete
  5. bulat comel molek je pancake tu kak yan. sedap nya

    ReplyDelete
  6. Yummy...chantek jerr pankek tu..klu rietta yg buat, ntah g mna ghupe xtaw...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh.. tak tau gak. cuba lah recipe ni.. mana tau. then nnt rietta share kat blog..

      Delete
  7. pankek ni nmpk canrik..bolehlah try resepi ni.Biasa saya pakai yg instant.Anak anak suka sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang lebih sama je.. cuma yg ni recipe dicipta.. yang tu tinggal tuang je kann.

      Delete
  8. nk taip cantik tertaip canrik plak.ni susah pakai fon.hehehehe.keypad kecik jari lebar.hihihi

    ReplyDelete
  9. Memang cantik pancake tu kak. Fuh.. Kena pulak dengan maple syrup tu memang terbaik la.

    ReplyDelete
  10. 1st time tengok resepi pancake ada cornflour. btw penimbang kita sama. redeem dari cosway :-)

    ReplyDelete
  11. nampak sedap pancake tu Yan, macam akak nak try jugak pasti sedap ni kan. kena cari panjat pokok buah dulu lah baru besttt makan dgn buah kan..

    ReplyDelete
  12. waa cantiknya pancake kak yan. selera tengok nya. nanti nak try jugak la InsyaAllah

    ReplyDelete
  13. saya tak kira pagi petang siang malam.boleh je makan pancake.sedappp

    ReplyDelete
  14. wah...cantiknya pancake. terliur nk makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik tu sedap bila dah dihias2kan.. yg penting lagi kena sedap kan. hee

      Delete

cliks..cliks