cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, September 10, 2013

Bread Butter Pudding

Ok guys.. just wanna share the recipe here. Nak share recipe Bread Butter Pudding. Last time masa Open House bloggers ada buat this pudding.. dan ada yang requested the recipe. so i will share with u guys.. 

This is bit different Bread Butter Pudding lahh. Recipe ni at first Chef CiJu tengok PaulaDean show.. but dia adjust2 sikit lahh..tapi tak kesah lah kann.. kita share kat sini semua.. 


ini after baking.. masih panas2 lagi.. melambut..


Chef CiJu saje je letak Ferrero Rocher kat tengah - tengah tu.. 


ok.. now time nak baking ini Bread Butter Pudding.. Jom tengok apa bahan yang diperlukan..


Bahan - bahan nya.

2 cups of fresh milk (tengok kat gambo tu ropa fresh milk tu )
2 cups of whipped cream
1 cup of brown sugar
1 loaf of butterscotch bread
4 large eggs - macam grade A lah.
Walnut or Pecan - Sedap lagi pecan you.. 
Chocolate chips
113 gm melted butter.
Raisins

Cara nak buat macamana pulak kann.. ok.. i will show u step by step.. for those yang memang kaki masak dan terror masak, maybe macam leceh je kan.. but ini i nak share for those yang kurang mahir. heeee... so good luck..


1.

2.

3.

4.

5.

6.


Okkk...

1. Melted the butter.
2. Masukkan fresh milk dalam melted butter tadi tu.
3. Masukkan gula perang tu. - kacau bagi hancur gula tu sikit. 
4. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam batter tadi tu..
5. Potong kesemua roti dalam bentuk cube. buat kecik - kecik
6. Kemudian leburkan kesemua roti dalam batter tu tadi..jangan lupa masukkan pecan/ walnut yang dipotong kecik - kecik, kismis dan chocolate chips. 
7. Terus masukkan ke dalam loyang.. Chef CiJu terus guna bekas casserole ni. Tabur atas pudding ni dengan kismis dan chocolate chips. 
8. Bakar 179 degree dalam kurang lebih 40  minutes.. 


siap dahhh.. makan sejuk boleh, makan panas - panas pun boleh.. lepas tu letakkan sikit Caramel Syrup.. or buatkan butterscotch syrup.. tambah sikit dengan Vanilla Ice Cream. Walla.. ok..selamat mencuba... 

34 comments:

  1. Mmg ada kelainan ni...nak try la nnti....bookmark dlu recepi ni...:-)

    ReplyDelete
  2. waa tq kak share recipe. insyaAllah boleh try ni

    ReplyDelete
  3. Haaa... macam ini kakak boleh ikut cara Chef CiJu. Bagus buat step-by-step conform faham:)

    ReplyDelete
  4. Wah..nanti nak cuba buat la.mesti sedap!hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..ari tu awak ada makan kannn..cuba lah nanti.. senang je kann.

      Delete
  5. Salam...
    Puan Azian, boleh tak suruh Chef CiJu masukkan resepi nasi minyak hari tu...cantik aja saya tengok nasi dia..nasi yang saya masak selalu patah...tak jadi panjang macam tu....Tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      sure i akan buat nanti... patah tu i rasa sebab u gaul kerap kot plus guna berasmathi yg mahal sikit lah..sure ok nanti.

      Delete
  6. yummeeehhhhh always from dapor kak yan...!!!!

    ReplyDelete
  7. saya x makan puding roti tp pernah buatkan utk husband... sekali d katanyer kurang sedap, maka sampai sudah la x kan buat da he3

    ReplyDelete
  8. Bestnya..tima kasih kak yan..kongsi resipi..kena cuba ni..

    ReplyDelete
  9. sedapnya kak. baru je buat tp sebelum2 ni tak pernah cuba letak walnut atau pecan. next time nak cuba la

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. sure nak cuba yang beza2 kann.. boleh macam2 rasa..

      Delete
  10. Oh my sedap yer...terima kasih berkongsi resepi...nak cuba!

    ReplyDelete
  11. resipi ni nampak lain sikit dr resipi puding biasa tu. akk, whipped cream tu kita masukkan slps masukkan susu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry kita replykan ye.. hehe.. awak masukkan semua bhn2 last baru roti.. tp yg penting melted butter tu sejukkan ckit dulu..

      Delete
  12. saya slalu buat version lain..
    pasneh nak try version cheff ciju pulak..

    thanks sissss~

    ReplyDelete

cliks..cliks