cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 23, 2013

Hari Minggu yang sangat busy - 4 majlis dalam satu hari.

Story on 15 September, 2013 - Sunday..


Last Sunday memang hectic and tiring day bagi i. sangat penat.. dari pagi hingga ke malam.. bukan busy kat rumah. tapi penat di jalan. dari utara hingga ke selatan lah gamaknya. yelah.. we got 2 wedding invitations, one birthday party, and satu lagi tu kira macam random visit lah...So satu hari tu kira makan memanjang lah gamaknya.. hhhh.. entah bila diet dapat dijalankan.. memang susah betul.. kurang iman dan kuat nafsu betul... hee.hee.. dont get me wrong ye.. kurang iman melawan godaan food.. dan kuat nafsu makan. heee...

First 

Nampak sepatu baru tu. heeee.. ini kaki Abang Luqman. menayang kasut barunya di Majlis Perkahwinan hubby's staff.. Majlisnya di Sungai Besar, Selangor.. jauh gak tu.. dari rumah dah keluar at 11.30am.. tapi sampai sana almost 1.15pm.. gara - gara traffic.. wowww.. traffic kat area Tanjung Karang, Sabak Bernam memang hebat. pekat jammed nya.. 


akhirnya sampai di sini tengahari..just nice time lah kan. time to eat.

rumah pengantin berada di tengah - tengah sawah. sukanya.. rasa - rasa nya we last time we have been here about 2 years ago. nampak gaya kena repeat lah ke sini. tetiba rindu ronda - ronda kawasan sawah ni.. 

antara menu yang disediakan..
ada door gift. sama theme lah.. nowadays even kat kampung pun dah stylo cam ni kann..
very the malay food lah. ada sambal taun kerang, ada goreng pedal.. kami dijamu Rendang Ayam Belanda.. lain dari lain. Hubby tak tertelan. but i ok je. i makan semua.. tak tolak apa pun. kalau sedap bertambah, kalau tak kena tekak, makan sikit je.. yang penting merasa dan mencuba..

Hubby's staffs.
akhirnya session bergambar lah kann..ini sebahagian staffs hubby. ada yang tak datang lah gitu..
haahh.. lepas gambar, jengah belakang khemah, ooo tu dia kandang Ayam Belanda tu.. Turkey beb.. memang banyak dibela.. tu yang dibuat kenduri. 
dan yang pasti..this view.. cantik. dah pasang angan- angan nak jelajah Sabak Bernam tak lama lagi. tungguuuuu...
sempat meninggalkan jejak di sini..

Second
Lepas tu terus nak menuju ke next destination. tapi on the way tu singgah sini. ke Pantai Remis.. nak cari seafood. buat orang rumah.. terus lah ke pantai tu.. sampai ke hujung. mak aiii.. ramainya manusia..
macam- macam dah ada di sini..
arnab pun ada tau..
kitarang borong ikan. ada ikan sembilang lagi tu.. 

beli ketam gak.. Hubby kata nak buat soup..
udang pun ada.. i bought udang yang sekilo RM42.. depa bagi RM40.. actual price kat pasar Seksyen 6 dalam RM60/70...bukan yang atas ni lah. lagi besar..Boleh tahan banyak gak lah kami menyopping di sini. nak dekat RM300.. siap dimasukkan dalam bekas polysterin tu.. sebab nak ke tempat lain dulu. tak balik ke rumah terus.. 

Third.
Ini destination kami.. nak ke rumah my SIL. ada birthday party hubby's niece. kami datang orang dah habis balik dah. tapi since sedara lah katakan.. kami dipaksa gak datang.. so, layan je lahh.. 
macam - macam ada ni. kitarang layan Mee Kari dan Nasi Tomato.. i memang kenyang gilos..


comey muka bufday gurl tu. Ibu dia siap rasa sayang nak potong cake tu. heee... 
ini lah gurl comey tu.. Happy birthday dear. May ALLAH bless u till Jannah..

Fourth
Lepas je maghrib kat rumah my SIL, terus we all balik ke Shah Alam. another one event nak kena pegi ni.. dah orang jemput kan. tak kan nak ignore je. at first memang i dah tak larat sangat. faham - faham je lah kan. my back bone ni getting worst n worst. ingatkan memang nak berehat je lah. nak mintak My Daddi and My Mommi pegi dengan kiddos. Tapi kan. tak samapi hati lah pulak i ni.. maka i pegi jugak lah.. 

i rasa this was the simplest wedding yang i penah pegi.. majlis nikah dah dibuat last weeknya.. malam ni hanya majlis resepsi lah gitu.. buat tak kat dewan gak mana pun. just di surau kawasan kami.. tuan punya majlis adalah teman kami sekeluarga gak, plus imam surau gak. plus dia juga our insurance agent bagi company dan family kami. ALHAMDULLILAH...
sampai je di kawasan Surau tu, orang ramai dah beratur untuk ambik makanan. pakai catering. 
My Mommi ambik ni je for her dinner. (sorry lah bab kaki makcik tu.).. all the guests lepas amik food, makan di lantai je.. so simple kan.. 
i just took kuih ni and hot tea. 
see.. all guests makan atas lantai je.. now hanya nak tunggu pengantin dan family . nak  gak tengok.. anak perempuan beliau sedang belajar di Egypt.. dan menantunya gak. so, sementelah dah balik cuti ni, itu yang langsung berrnikah. tapi tak tau lah pulak now, either depa leh balik sambung belajar kat sana ke tidak.. All the best je lah kann.
dari jauh nampak lah meja makan for pengantin and family.. tetamu dari belah lelaki disediakan di kawasan depan meja besar ni dah duduk bersila. 
sempat gak lah i bersalaman dengan ibu pengantin.. nampak tak pengantin tu. so cute dua - dua tu. Semoga dikurnia sebuah rumahtangga aman bahagia, oenuh Sakinah Mawaddah Warahmah. AMEEN.. 

tak lama terus i balik lah. dah tak larat.. toooo tired. sampai rumah je, kemas apa patut, terus terlena. but ALAHMDULILAH dalam kedaan yang serba tak sihat ni, dapat gak i menghadirkan diri dalam 3 majlis ni.. semuga ALLAH kurniakan i kesihatan yang lebih membaik di masa hadapan. AMEEN.
*******************************
Volume 7, Book 62, Number 3 :
Narrated by 'Alqama
While I was with Abdullah, 'Uthman met him at Mina and said, "O Abu 'Abdur-Rahman ! I have something to say to you." So both of them went aside and 'Uthman said, "O Abu 'Abdur-Rah. man! Shall we marry you to a virgin who will make you remember your past days?" When 'Abdullah felt that he was not in need of that, he beckoned me (to join him) saying, "O 'Alqama!" Then I heard him saying (in reply to 'Uthman), "As you have said that, (I tell you that) the Prophet once said to us, 'O young people! Whoever among you is able to marry, should marry, and whoever is not able to marry, is recommended to fast, as fasting diminishes his sexual power.

30 comments:

  1. Banyak majlis satu hari.. penat tu.. dua majlis pun menyebabkan tertido seawal pukul 9 hahaha..
    tapi sempat lahi shopping seafood tu .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat mengantuk sebab terlalu penat.. tido mmg nak kena awal kan.. letih..


      seafood shooping macam a must kalau ke situ.. macam2 ada..

      Delete
  2. Alhamdulillah. Allah SWT kurniakan Yan kekuatan walaupun dalam kesakitan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH lah.. maybe just mind set lah.. have to.. esp bila nak mengadap kids..

      Delete
  3. As salam Kak Yan yg tersayang,

    Wah...dah mcm tulis surat cinta lak! hikhik... Seronoknye kak tgk sawah padi tu... dah terbau2 malaysia ni... skrg ni mood berangan mcm dah jejak dah kaki kat Msia.. mlm td siap mimpi mkn lauk kenduri... weeee... mmg rindu nak mkn lauk kenduri! Bukan nak mkn sgt pun tapi environment tu...

    Btw 4 jemputan utk 1 hari mmg kembung perut! :) Alhamdullillah... till then... see you sis! Muahhh...♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasaalm dear... tak lama lagi tu balik lah.. now masa sangat cepat berlalu.. pejam celik ah setahun.. hopefully u will enjoy the moment soon. INSYALLAH..


      tak lah kenyang sangat sebab akak tak makan banyak pun sebab badan dah terlalu penat.. minum je lah..

      Delete
  4. Makan, makan dan makan lagi.....hehehe bestnya tengo
    Dah lama tak makan nasi kenduri ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. makan sesaje.. tapi bila badan penat, makan sebenarnya tak lah banyak mana. yang penting dapat minum je.

      Delete
  5. Salam kenal kak yan, jumpa kak yan sebab nak tahu info murtabak manis kat Bandung. Lepas tu terus melekat. 3-4 hari N3 akak. Heheeh suka sangat baca. Dah follow akak tak nak terlepas n3. Saya nak ke bandung november ni. 2 tahun berturut turut ke bandung. Last year niat shopping tapi tahun pergi lama lagi nak jalan jalan dan tengok ciptaan Allah yang cantik cantik kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal gak suzie.. Thanks sebab sudi menjengah my blog.. baca lah mana2 yang u suka. dapat info ke.. i love to share..

      Bandung macam nak kena pegi je ni. tgk lah nanti akhir tahun kot..

      Delete
  6. Memenuhi jemputan menggembirakan tuan rumah yg menjemput dan tanpa kita sedar ada pahala yang mengiring. Sawah...bau angin sawah memang lainkan Kak Yan? Freshhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aina.. i mmg suka stay kat area ada sawah ni. lain macam je rasa.. nyaman.. hijauuu..

      Delete
  7. Assalamualaikum Azian

    moga ukhwah terjalin dengan kunjungan Azian ke majlis mereka

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan,

    Kali pertama singgah di sini. Rajin sungguh memenuhi tuntutan walaupun dalam keadaaan yg tidak begitu sihat. Kalau saya memang terasa penatnya nak mengejar ke hulu ke hilir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal gak.. ALHAMDULILAH. mengembirakan bagi yang menjemput...

      Delete
  9. seronok nyer umah pantin di keliling swh kak... dana tak penah dpt main kt bendang... maklum kt kg tak sempat jumpa sawah padi... mak kata zmn dulu2 ada lah... pastu dh pg area2 sana rugi tak singgah pantai remis kan.... itu memborong seafood lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best suasana macam tu. seger je... esp kalau dia tengah menhghijau..


      Delete
  10. wah...bestnye aktiviti...walau penat, tpi berbaloi..nak nak tempat ikan tu...murah sangat udang tu..kat sni pown mahal jugak..

    ReplyDelete
  11. mudah2an sihat hendaknya yan... menunaikan hajat orang tu besar pahalanya...

    ReplyDelete
  12. wah...freshy2 ikan kat situ kak yan...tak sabar nak pi november ni...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..tungguuu. u dapat sewa kat kondo tu ke?

      Delete
  13. seronok nya kak yan banyak jemputan... woaahhhh yummeh food.... mata ni nampak makanan je hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. memang seronok even penat badannya. heee

      Delete

cliks..cliks