cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 18, 2013

Bandung Shoppinggg (8) - Makan di Cafe Bali...

Ingat lagi cerita i kidnapped twins IYAN? kan at first we decided to have late lunch kat any resto nearby. unfortunately food kat situ dah habis. tak puas nak tengok dan pegang twins dan sembang dengan family IYAN, i terus ajak depa semua ke CAFE BALI..Jom tengok apa yang kitarang makan di sini..
i just love the environment nya.. suka sangat - sangat.. i kan pernah makan di sini masa liburan sama keluarga tahun 2012 lalu.. bacalah kat S  I  N  I ye...
cool kann..
melihat sekitarnya memang tak puas rasa hati.. kalau yang lalu, i really not enjoyed this place sebab kami ke sini agak ramai.. nak urus kids lagi, nak makan lagi.. so, this time i really enjoyed the moment.. tambah - tambah lagi we had a lot of time sebab menunggu family IYAN sampai.. jadi i pun explored the place..
tempat cuci tangan pun sangat lah unique dan menarik.
sementara menunggu, ada orang kemaruk bergambo u. apa lagi, petik je lah my camera tuuu..
sian baby ni, sambil tunggu Bundanya, langsung ketiduran.. Pandai Miz PiJa.. sorang lagi pun ketiduran sama neneknya.. sementara Bundanya masih di jalan..  
jom kita jalan - jalan lagi di sini..tengok ada apa lagi di Cafe Bali ini..the area memang luas. ruang makan memang banyak.. ada yang nak berair cond ada tak nak pun ada. gazebo pun ada.. 
kami ke belakang sedikit. MASYALLAHHH.. cantiknya Musollah..
so clean..
verangan kejap..
pantang jumpa.. heee..ok lahh.. tengok food dia pulak..
semantara menunggu family IYAN, i pesan Banana Fritters.. Banyak betul cheese nya..
Chef CiJu pesen ini.. Makan dengan nasi putih. 
I makan ini.. heee..Bebek sihhh.. 
tengok bebeknya.. rangup banget lhoo. habis tulang - tulang bebek ni i mamah..heee...
ini pulakkkkk... IKAN EMAS....sedapppp.. at first Chef CiJu tak nak...but i insisted.. memang sedap.. amat sedap.. ranggup sangat..perasaan semacam nak makan tu terus hilang akibat kesedapan nya. hee cuba ye kalau sesiapa ke Bandung, dan terus ke Cafe Bali.. 

ALHAMDULILAH setelah family IYAN sampai, terus kami bersama - sama menjamu selera.. I asked them to order any food yang depa suka.. ada yang makan bebek, ada yang makan western, ada makan chicken wings. tapi i tak nak lah tangkap gambar kat sume food tu.. maluuu. heee. nampak sangat sakannya kannn. heee.. anyway depa seronok sih makan semua. 
sebelum balik sempat lagi mejengah cake yang ada berdekatan counter pembayaran.. amik one slice.. butttt. tak sodap lahh. heee.. sedap lagi Chef CiJu buat.. 
sempat lagi berphoto - photo lho...
soalnya cantik di sini. cantikkan.. the interior memang berseni.. 
sampailah time kami berpisah.. terasa sedih pulak.. 
ALHAMDULILAH.. i rasa puas sebab dapat belanja this family.. dapat sama - sama berbagi rezeki..i pun memang sudah berniat nak bagi sikit gift pada anak - anak IYAN.. happy i tengok depa happy.. saje je i nak share kat sini.. (bukan tujuan menunjuk - nunjuk, just nak share apa yang i rasa dan depa rasa). 

masa i dah balik Shah Alam, i still keep in touch dengan IYAN.. IYAN mengucapkan terima kasih pada i sebab dah berbelanja mereka sekeluarga. yang terasa sedih menurut IYAN seumur hidup mereka tak pernah makan di tempat sebegini dan ini merupakan buat pertama kalinya... ALLAHU AKBAR.. sayu pulak rasa hati.. message IYAN i bacakan out loud to My Mommi, My Daddi, TokNgah, and Chef CiJu.. we all merasa sedih sangat sampai semua kami menangis sayu especially My Daddi mendengar luahan hati IYAN.... ALHAMDULLILAH.. IYAN jugak menyatakan dia siap membantu i jika ada kesulitan semasa berada di Indonesia. ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. I berdua'a semoga ukhwah sesama kami terus terjalin.. His family macam my family too.. Okkkk. tak nak cite sayu - sayu.. sambunggg.. 
Lepas makan we all sambung shopping. i pun sebenarnya tak shopping apa lagi dah. cuma Miz PiJa yang masih mencari - cari barangan wedding dia.. So, kami ke Rumah Mode. Kaki i dah macam nak meletup dah. tegang, bengkak. waduiii.. sakit balik semula. tapi gagah gakkk. heeee
kat sini, we all tak berpeluang nak dinner. sebabnya dah lewat...
stall ni dah siap - siap kemas.
stall ni gak.. tahun lepas pun macam ni gak.. missed gak..INSYALLAH taun depan kott.. heee
jadi mamat ni hanya ambik order for drink and dessert je.. 
kalau tengok dari rupa, memang lah macam dah tak rupa orang. heee.. tapiiiii.. depa leh sambung jalan lagi tauuu.. i thot lepas Rumah Mode, depa mintak nak balik.. tapiiii.. sambung lagiiii. heee...
then we all balik ke hotel. hee.. tengok lah hasil pelaburan di toko - toko di Bandung.. asik lhoo.. ALHAMDULLILAH ada IYAN yang tolong bawakkan.. kalau i memang tak mampu lah.. okk.. penat dah seharian, nak tidurrr...ada sikit lagi N3 pasal Bandung ni.. tengok lah macamana yee. heee.. then malas bebeno.. tak tau mangapa... 
************************************
Volume 7, Book 64, Number 272 :
Narrated by 'Aisha
Hind bint 'Utba came and said, "O Allah's Apostle! Abu Sufyan is a miser so is it sinful of me to feed our children from his property?" Allah's Apostle said, "No except if you take for your needs what is just and reasonable. "

36 comments:

  1. landskap tempat2 tuh cantik2 yer kak...insya-Allah ada rezeki nak juga pergi Bandung...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. diarang ni mmg kaya dengan nature. menjaga...terasa seronok sangat berada di sana..INSYALLAHH one fine day for sure u boleh ke sana.

      Delete
  2. sangat menarik tempat makannyer.. terasa damai ... tak penah sampai bandung .. bila jer kawan2 cerita pasal bandung terus rasa ada kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe..nanti bila ada tambang murah, terus tempah.. tempah ticket dulu nnt baru yg lain2..

      Delete
  3. Puss baru Baca. Lengkap. Kalau ada rezeki je sana, Dayah jadikan entry nih sebagai rujukan.
    :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. I love Indonesia. love the food...love the place.. heee..

      Delete
  5. Assalam, Yan
    Pak Temuk teruja melihat gorengan pisang berkeju tu. Juga juadah bebek, walaupun sudah berkurun tak makan bebek. Teringin juga ke Bandung lagi, pingin tinggal di pedesaannya. Acapkali Yan ke Bandung. Tuku umahlah kat situ, Yan. Nanti Pak Temuk sefamili (yang maknanya sepasang warga emas!) boleh numpang turu, hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Pak Temuk..

      sebab tu Pak Temuk.. boleh terangkat weighing scale tiap kali balik dair Indonesia ni. heee

      waduhhh...iut wong koyo loh.. INSYALLAHHH..mana tau rejekinya ye kan Pak.. boleh je tumpang umah saya..

      Delete
  6. cantiknya..... tempat tu cukup mendamaikan...memang balinese habis..... suka remy tgk...makanan dia pun boleh tahan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan dia sedap2 Remy.. teringat2 bebek tuu.. sodap

      Delete
  7. Aslmkum Sis Yan
    cantik tempat makan....mcm dlm taman....siap ada musolla lagi.makananpun nampak sedap. seronok family Iyan dijamu mkn di tempat istimewa...pasti akn jadi kenangan manis buat mrk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. akak pun rasa senang sangat. rasa terharu bila dapat menyenangkan org.

      Delete
  8. Kak Yan .... saya kalau ke Indon mesti makan pisang cheese tu... sedap

    ReplyDelete
  9. salam kakyan, nak pergi padng tu 23-28mac ni, tapi saya x cnfirm lagi, tengah survey2 dan baca trip orang lain, sebab pergi sorunk je, beli tiket last year, and takut that time dah start kejer kan,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau u nak akak bagi kan no talipon mamat ni.. good guy.. guide kitarang masa di Medan. dia orang Jawa..

      tulahh cuma takut yr time lah. hopefully u tak keje lagi.. this is my phone number.. 0192129958...

      Delete
  10. Cantiknya kak tempat tu,mmg saya suka tengok pondok2 lagu ni, tak dapat makan, dapat benti minum jer pun dah cukup (boleh ker benti minum jer?) hehehee
    Tu la kan, berkongsi dengan orang yang hargai memang sangat mendalam rasanya, susah pulak saya nak explain, u know what I meant :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantikkan...sure u suka kalau u dapat singgah di sini.. we love the place.. food pun bukannya mahal sangat.. yang akak belanja depa makan dulu pun takat dalam RM100 lebih je..

      no need to explain dear.. understood... :-)

      Delete
  11. saya tengah terjah firefly resort dalam blog akak... chalet dia ok tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak bawak qays, tak best lahh kot.. just have 2 rooms which the katil so bad.. sakit badan..

      tapi kalau qays ok, ok je kot. tempat actually lak lahh best sebab dia jauh ke dalam.. back to nature gitu.. jangan pegi firefly kg kuantan.. naik sampan dayung.. yang kat bukit belimbing ni modern sikit. best lahh..

      Delete
  12. Ternyata kadang mungkin pada Yan kecik saja pemberian itu tapi buat mereka yg tidak pernah merasa ianya anugerah yg tidak mungkin dilupa dan amat berharga. Syukur dipertemukan dgn keluarga Iyan tersebut - panjang sedekah, murah ukhuwah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan kak.. saya tersilap..but ALHAMDULILAH depa happy..

      Delete
  13. Teringin nak jalan2 di Bandung... menarik sgt tempatnyaa... restoren tu mmg unik dan cantik...lg best dpt menggembirakan org lain... moga murah rezeki kak yan sekeluarga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pegi punya nanti.. semuanya reasonable.. ticket, hotel, makan..

      ALHAMDULLILAH..

      Delete
  14. acu pun penah makan kat cafe bali nie
    makanan sedap & paling best tempat dia cantik
    selesa je makan kat sini :)

    ReplyDelete
  15. salam kenal, singgah sini, jenguk2 dan follow balik...^_^

    ReplyDelete
  16. Kak yan bebek itu adalah kamben ye?(",)

    ReplyDelete
  17. Cantiknya restaurant tu....makanannya pun nampak sedap....bestnya klu dpt pegi sana.....

    ReplyDelete

cliks..cliks