cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, February 13, 2013

Bandung Shoppinggg (7) - Menyusuri CIBADAK, Bandung

Sorry ye.. i nak sambung sikit lagi my story mory masa di Bandung. cerita separuh jalan sure tak seronok kan.. kena ada ending. ok lah kann.. at least my N3 cud help others yang belum pernah ke Bandung.. so we cud share some of the tips. Anyway i nak cerita apa yang we all did on the third day.. 

Since we have decided not to go to Pasar Baru on Sunday, so kitarang pegi hari ini, Monday.. early in the morning dah gerak dari hotel. nak serbu Pasar Baru. Orang bukak pintu je kami nak lompat masuk. heee.. 
jalan agak lengang.. ye lahh pagi lagi apa.. rasa best sangat.. angkot - angkotan tak ada.. lega rasanya.. pon..pon..pon.. tak dengar sangat.. tapi kannn itu lah tarikan di Bandung.. kat Malaysia mana boleh nak dengar horn sesuka.. sure  ada kena debik nanti.. Okkk.. first we all terjah tempat makan. sebab rejected breakfast kat hotel. memang manusia tak bersyukur ye.. kami nak makan local food..
kami ke sini.. sini dipanggil kantin.. maksudnya, orang - orang yang bekerja kerajaan lah gamaknya akan makan di sini.. sebabnya, di sini MURAH..
varieties.. tapi tempe tauhu memang tak tinggal.. 
 at early hours lagi depa dah served food for lunch..or maybe ini lah style orang sini bersarapan.. food berat - berat dah ada. 
i tak sanggup nak ambik nasi.. coz nasi diarang memang full of kanji laaa... makan lauk - lauk je.. itu pun , mak aiii.. konyang sakan.. very the cheap kan kata.. lepas makan terus kami ke Pasar Baru.. SHOPPING TIME...
 my hajat just for telekung.. itu je.. boleh tahan gak lah habis.. berjota - jota....Heeee...:-)))
noticed still got some times kat sini. then saja usha - usha kain lace. Chef CiJu berkenan.. nak pakai wedding Miz PiJa.  murah.. sangat - sangat. maybe kurang sikit beads  dia.. but stil murah sangat.. 
berhempas pulas lah mamat ni melayan kami. bukan beli banyak pun. i bought this lace too. with lining. Chef CiJu pun lace with lining, plus i bought one kain plain for my new abaya. murah 2 kali ganda dari i beli di Jakel.. 
 after some times, the boss keluar langsung bersembang lah kami.. suka lak dengar orang India bebahasa  Indonesia.. then tup - tup we all dijamu kuih dan air.. MASYALLAH rozoki.. 
with Mr Ajay..
ini lah tokey nya..wdatang dari India nege di Indonesia. biso bicara  bahasa Indonesia. akhir nya almost sejota gak lah terobang gituuuu...nak tau kedai nya??? D' Fashion.. kain cantik - cantik dan dalam tu penuh orang Malaysia. heeee..4 hours yang perlu dihabiskan di sini berakhir. then we went to CIBADAK.. 
mission ke CIBADAK adalah mencari wedding favors for Miz PiJa.  Baru jalan kejap di sini, haus lah, lapar lah. heee. makan jeeee.....Ini Chef CiJu tengah menikmati CENDOL.. waduh..sedap amat. pekat amat. manis amat.. 
barang yang dicari masih tak jumpa lagi. yang jumpa makanan lagi.. cam mana tu??? heee...
 
menggila bila tengok tidbits. macam - macam.. 
 ada asam, ada chocolate, ada wafers, ada biscuits. memacam lahh.. kerepek segala macam.. apa lagii.. borong.. kalau tidak kerana masalah luggage lah.. sure hangkut semua.. 
 sambung lagi.. mencari dan mencari.. 
 barangan for my hamper pun ada.. tapi tu lah.. sapa nak hangkut? 
cari dan cari lagi.. akhirnya Miz PiJa menjumpai Salt and Pepper shakers. comel.. even the color random, still boleh dibeli. so damn cheap.. kat sini i tengok kat site sampai RM9.00.. kat sini just Rph4300 per pair. itu pun bagai nak rak menawar.. meroyan betul. 
targeted area.. Ribbons.. just the problem, kitarang tak boleh nak pilih. tengok dari jauh, then cakap nak tu nak ni.. not really convenient lah.. not freely tengok dan pilih..tapi dah style depa agaknya, no complaint i guess. tengah i sibuk memililh.... tetibaaaa nama i dipanggil.... pandang belakang...
YA ALLAH, IYAN bawak twins dia.. Muhammad Fathar dan Muhammad Fathir. Last time we met his wife, masa tu tengah mengandung.. ALHAMDULLILAH this time dapat tengok twins dia... 
 seeeeee....tomel kannn...
geram semuanya.. 
 tengok bakal pengantin tengah berlatih..heeee..i tak boleh nak mendukung depa ni.. Almaklumlah kannn.. tak berani i...
tapiiii.. i kidnapped ini twins. i tak ingat ini siapa.. Fathar or Fathir..
babies ini dibawak oleh ibunya dengan hanya menaiki sepeda motor.. YA ALLAH... kasihan kannn.. babies ni pun sebenarnya masih kurang sihat.. batuk selsema.. tapi sudah dibawak naik sepeda motor.. semuanya kerana IYAN mahu menemukan family nya dengan kami.. kasihan ini babies. kejap sangat dapat memegang babies ni, maka i terus ajak family IYAN makan barang kami.. At first ingat nak makan di sekitar situ aja.. tapi sebabnya lunch kami sudah terlalu lewat, maka gerai yang ada di sekitar situ sudah kehabisan makanannya.. then i decided nak bawak depa ke suatu tempat.. sesekali belanja depa makan.. maka 2 babies ini kami kidnapped dalam mobil kami.. sian kalau naik sepeda motor lagi.. soooo tunggu ye next cerita kami di rumah makan selanjutnya...
*****************************************
Volume 7, Book 64, Number 269 :
Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "The best alms is that which you give when you are rich, and you should start first to support your dependants."

24 comments:

  1. Kak Yan,

    Comel sangat twins tu... geram nak gigit2. Sedapnya dapat gi makan2. Heee jeles!

    ReplyDelete
  2. Comelnya baby kecik tu.berapa bln tu? Mcm mna naik speda dgn kembarnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Around 4 months. depa guna 2 motor. so sorang digendong nenek, sorang lagi pamannya. tapi kesian kan sejuk angin..

      Delete
  3. kedai kat pasar baru tu zino ada juga singgah tapi cibadak tu tak pergi pulak... tak ada keperluan nak kesana kot hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. next time masa anak nak kawin sure boleh singgah sana..

      Delete
  4. Ha tu dia berjota2 habis shopping... i tengok gambar pun boleh rambang mata.
    Comel nyer si kembar tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee...jota duit dia baru berapa je duit kita kann...adalah sikit shopping.

      Delete
  5. yan memang pandai cari barang bagai..ada je tempat yang tau diterjah..
    si kembar fathar dan fathir...boleh menggeramkan orang yang memandangnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaahh Anim. sebenarnya selalunya rujukan kat Hubby.. dah line dia lah kannn. i ni tukang milih je.

      memang geram tgk depa. so cute..orang yang ada kat situ pun geram sebab twins kan..

      Delete
  6. Bila dah ada kenalan lagi seronok Yan berada di sana. Yelah dah berkali-kali kakak lihat Yan ke sana sampai baby belum lahir kini dah lahir pergi lagi. Babynya comellah.

    Pija bila nak langsungkan majlis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kakzakie. siap bet dgn IYAN, yang anak dikandung wife dia dulu lelaki. maunya anak perempuan.. heee.. then i menang.. keluar2 lelaki. terus Iyan whatapps saya.. "akak...keluarnya cowok sih.." heee..

      Oooo Pija menikah 20 April nanti kak. jemputlah ke Selangor ni..

      Delete
  7. Salam K Yan

    Takut baca...shopping main jute jute jer....hehe....
    baguih betul tokey india tu.. kat mana2 ceruk dunia meniaga menjadik....tak spiking hindi ker ngan dia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam ASP,

      apa nak takot. memang jota2 punya.. heeee... org india bergaya ni. tokey dah kayo.. speking gak. tau nya cuma, mera nam hey, azian. hee

      Delete
  8. cendol kat indonesia memang sedap
    satu lagi yg kak yan boleh cuba cendol yg di jual di Rumah Mode
    memang marvelous!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAHHH..memang sedap - sedap semuanya Acu.. sebab tu badan ni haaahh.. naik melambungg..

      Delete
  9. puas berjalan ye kak yan...mcm2 yg digodek..macam2 yg dirasa..... hu3....jeles...nak pi bandung jugak...... tapi tak tahu bila.......
    tapi cantik2 jugak kain2 lace kat situ...dan semestinya...rege mampu milik...kalau kat jakel tu mahal sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..heee. kali ni mmg puas.. akak puas makan. heee

      Delete
    2. memang nampak sangat kak yan enjoy food disana...walaupun tak dapat rasa secara nyata,,,kenyang mata ala maya pun ok kak...remy tumpang sekaki....he3

      Delete
  10. kat sni mmg syurga membeli belah kan kak yan

    ReplyDelete
  11. gerraammmm nya rasa nak pi lagi bandung..!!! makan2...

    ReplyDelete

cliks..cliks