cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, February 21, 2013

Bandung Shoppinggg (9) - breakfast at Kartika Sari and Granmedia Toko Buku

Sambung lah ye cite i kat Bandung. kena habiskan sebelum fly ke Hanoi.. Nanti kalau tunggu balik Hanoi, sure dah basi berlapuk berkepuk... then no mood. i still nak blog kan sebab i wanna share about makan place lah kan. for those yang dah biasa tu, tak pe lah.. ni i wanna share for those yang ada plan nak ke sana or pasang angan - angan ke sana. INSYALLAH.. 
Okk.. last day here, for me nothing to do much kecuali for 3 of us. ada lagi benda yang  nak diborong.. i memang cukup di Pasar Baru and shopping for kids je.. senang bagi i sebab baju anak - anak i dah tau nak dapatkan di mana.. GRANDE for pants Abang 'Imran and shirt/t.shirt kat Secret for Abang Irfan and Abang Luqman.. dah plan dah, pakaian anak - anak pasti i akan beli kat sini je nanti.. tunggu AA ticket murah, sure ulang sini..INSYALLAH..
okk.. kitarang memang planned nak breakfast di Kartika Sari.. jadi after breakfast boleh lah beli apa patut untuk ole - ole.. for sure BROWNIES. tapi sebenarnya bukan ini yang i suka beli.. i suka beli Nanas Bolen and Durian Bolen.. Itu lagi sedap.. Sebenarnya kalau sedap lagi, dari MAYANGSARI dan boleh cari di airport sebelum you masuk immigration. 
 kalau nak beli ole - ole di lantai 1...(ground floor lah kan).
 untul breakfast, we all ke Lantai 2.. 
liat hiasan dalaman nya.. cantik kan..
 naik langsung cari posisi yang bagus..
 langsung datang mbak ini.. "mau somay, ibu - ibu?". ya iya lahh.. mau ajah lho.. heeee.. 
angat - angat lagi toh.. 
langsung ambil ini.. yang best tu, yang chocolate sikit tu.. ceker tuuu.. enak bangetttt.. siap mintak second plate lagi.. nak tau siapa mintak tambah, tuuu.. bakal pengantin. heeeee...
 ini IYAN punya.. Soto Madura.. bersantan.. mesti makan dengan nasi. Soto means Soup with nasi. 
 sambil ambil ini.. Dont forget jika ke Bandung, cobak ini.. BATAGOR..
 dan kuahnya.. kualah kualahhhhh...enak sekaliii..
 drink - ada yang mintak Teh Hangat..
 Es Teh
 ini mintak Es Kelapa.. dapat nya seperrti itu.. macam dessert.
 Cheff CiJu mintak ini.. kayak dessert jugak lho.. 
 and Miz PiJa ordered ni.. IGA BAKAR  lagi tuuuu.. heeee.. 
 i took Coffee and Mee Soup.. just nak makan ringan - ringan je.. Nanti for sure makan dan makan dan makan lagi. heeee..
lepas tu kami terus ke town. depa nak ke Matahari.. Kalau sesiapa berbelanja di Bandung or any part of INDONESIA, jangan lupa shopping di shopping mall seperti MATAHARI.. harga runtuh pasti.. then masa depa ke MATAHARI, i ajak IYAN ke GRAMEDIA TOKO BUKU. dah terang - terang toko buku pasti i beli buku. I nak cari novel HABIBI dan AINUN. malang nya kehabisan. tunggu diulang cetak katanya. but i buat tempahan. dan jika buku nya ada langsung IYAN ambil di sini.. Buku Habibi dan Ainun berharga Rph80 000. selesai urusan  di sini, patah balik ke MATAHARI dan i terasa kehausan tekak ni. 
 maka ke sini ajah..  i malas nak ronda - ronda..
 nak lepak..since i noticed tak ramai orang di sini.. 
tadi di  GRAMEDIA beli novel - novel di atas tu.. 
 dapat lak free buku ni.. ambik je lahh..
dan i lepak di sini sambil baca novel dan menghirup my coffee.. what a day.. lama gak di sini. dalam kurang lebih  1 jam. the rest pun habis bershopping. petang ni dah nak balik.. tapi sebelum check out dan had our late lunch, we all ke Rumah Makan yang menyediakan SURABI.. (malang nya  almost all the pics which taken here some how terdelete tah cam ne.. i sendiri until now bingung.. ).
the only gambar yang survived. heeee... nampak bekas pembakar dan tempat surabi dimasak.. ada macam - macam.. memang sayang i tak dapat share kat sini.. 
but i have one pic of surabi. ini yang dibeli di Kartika Sari tadi.. 
just wanna share, kalau nak makan surabi yang enak, pergi lah ke Jalan Setiabudi.. Kedainya agak besar.. Lepas makan we all terus balik ke hotel.. Lintang pukang menyiapkan diri. kami dah buat online check in. just luggage je yang nak kena buat.. rushing kami.. jangkaan satu jam ternyata memakan diri.. but ALHAMDULILAH supir kami ternyata bagus amat.. cilok jalan sana sini. heeeebagai nak gila memnggahkan barang plus over baggage. some of the barang terpaksa kami tinggalkan pada IYAN.. and kami adalah 4 orang yang terakhir tiba di counter dan masuk boarding orang semua sudah berbaris nak melangkah ke kapal.. bayangkan lahh. heeee.. gilak semuanya.. barang yang tertinggal adalah wedding favors Miz PiJa..heee.. makanya ditinggalkan.. then IYAN bilang boleh guna courier.. for 100KG just Rph 680,000 dan penghantaran memakan masa 10 hari langsung dihantar ke pintu rumah.. eeemmmm.. good idea.. will do  for next visit. tak payah beli luggage AA bagai.. tak penat nak bawak. Ok lahh.. stop cerita Bandung.. will update some other stories and 5 days of to Hanoi..kalau rajin esok buat N3 auto publish je lah...  byeeee..
************************************
Volume 7, Book 69, Number 496 :
Narrated by Jabir
Allah's Apostle forbade the use of (certain) containers, but the Ansar said, "We cannot dispense with them." The Prophet then said, "If so, then use them."

57 comments:

  1. Nice sharing Kak, nnt kami pun kalau ada kesempatan, refer sini balik hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. for sure.. u r welcome. tak tau pun boleh tanya akak sendiri.. no problemo.

      Delete
  2. Lahaii ziyaan..cjuu tak cakap ke nekcik suruh cari terjemahan Majmuk Syarif oleh Fackurazi ...boleh tak mintak tolong Iyan tu carikan kat sana..dalam rm 6 ke 7 ..kalau ada mintak dia belikan sepuluh ke..poskan. kat sini dah tak ada jual..buku tu tengok kat blog makcik..santapan jiwa..majmuk syarif

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa..tak.tau lah pulak..awat dia tak.habaq..tak pe nnt suruh iyan cari then tunggu lah bulan 5 kami.ke jokja iyan jd supirnya..

      Delete
  3. Thank you so much for all these entries kak. Really helpful especially for those yang tak pernah jejak Indon macam saya...hehehehehe. Selalu rasa nak pergi, tapi kami langsung tak kenal sesiapa dan sangat takut kena 'kelepet' di sana. By the way, ceker tu memang sedap kan. Masuk mulut, keluar tulang jerr... Aduuhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah..i really happy to share..for me all this are true experince and i cud give tips..

      jangan takut...kalau nak kena kelepet kat msia pun boleh kena.kalau nak pegi bandung, bali, jakarta, medan n kashmir, lemne know..i will help u..insyallah..

      Delete
  4. best la entri kak yan sebab ada byk entri makan2...so senang kalau nak ke bandung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..love to share...nnt boleh refer kalau nak ke bandung.

      Delete
  5. banyaknye menu....semua pown rietta bru taw...uniq la yang macam apam tu....pkai periuk tembikar.....

    pss...ada rezki trun penang....roger roger rietta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun kali.ke 3 ni.br betul2 happy mencuba..makan.terus.


      insyallah akak.roger kalau ke.penang.

      Delete
  6. Saya suka surabi, saya suka Batagor dan Siomay tu, kak. Kat Kartika Sari saya selalu bungkus Breakfast box. Kueh dia cantik2 dan kreatif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo breakfast box ye..pilih je lah kan...nnt kita pegi n makan2 yeee....

      Delete
  7. Bilalah agaknya nak sampai ke Bnadung ni Yan.... Selalu dengar pasal Kartika Sari ni!e

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah one fine day...always have aim insyallahh.

      Delete
  8. Somay tu dim sum? Siomay dish yg lain, mcm batagor jg..kaki ayam berlada nampak sedap, pernah cuba early this year.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang lebih lah...

      mmg sedap 2 food dia..beza dgn kita.

      Delete
  9. Salam kenal

    Bestnya byk mknn. Terliur plak tgk. Dulu thn 2010 gi Bandung utk shopping je hehe. Tp singgahla Kartikasari tu..pegi sana pon sbb husben ada biz trip dgn ofis dept. dia..klu ada rezeki tingin nk pg lg n try their food plak..:)

    Izu

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam izu..

      tq sudi singgah...bandung bila dah berkali pegi baru lah enjoy makan2..

      kalau first time dtg jalan n.shopping je lah..

      Delete
  10. Bestnya. Bilalah bley sampai bandung nih.

    ReplyDelete
  11. nak ikooottttt next time pi bandung..!!!! best nya makan2...

    ReplyDelete
  12. seronoknyer kak yan..baca N3 pun dah boleh rasa keseronokannyer !

    ReplyDelete
  13. As salam Kak Yan,

    Vavavava... berjalan sakan je lah akak kita ni! Seronoknye... Bab makan2 ni mmg wajib! Nnt kalau nak ke Indo boleh lah marya tanya k.yan ye... Tak pun kenalah godek2 blog akak ni nak cari tempat menariksss... hikhik... ;)

    Enjoy your next trip ya! Hanoi pulak dahhh :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam dear..

      ammahhhh.....boleh je..callbpun boleh..

      Delete
  14. serius, saya nak copy info akak bagi ni, kata orang, bandung glamor tempat shopping and makan jer, tempat yang exotic macam panjat gunung ke kureng sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure no.problemm..kalau panjat2 gunung ni.kena ke jawa kot..

      Delete
  15. Fuh... ceker tu, saya suka yang masak kicap...

    ReplyDelete
  16. memang menarik semua menu tu kak.....
    btw... selamat bercuti ke hanoi...kita tgk apa yg menarik kat sana pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah remy...


      heyyy remy akak nak pegi resto bobby chinn tau...

      Delete
  17. Ya Allah.... suka nyer sy tgk... teringin nak p...

    ReplyDelete
  18. mengancam betul iga bakar tu kak yan. nmpk sedap sgt. hehe

    ReplyDelete
  19. yan, soto makan ngan nasi? nasi impit takde ka? lucu bila n3 pun ngomong indon..heeee..
    p/s novel tu bisa difahami? saya ni cukup payah nak faham sepenuhnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. soto depa macam ni...kalau yg ada nasi impit tu lain namanya..bisa sih ngobrol bahasa indonesia..


      p/s: boleh lah faham sikit2.. bahasanya pun agak mudah macam bahasa percakapan seharian..

      Delete
  20. Saya selalu baca pasal brownies Kartika Sari tu...mmg sedap gila ke kak Yan? Teringin betul la nak makan...hahahha..Satu lagi, kat sana famous kek lapis kan?

    ps: Kita serupa dah sekarang ni kak Yan....hihihihih..
    http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2013/02/3-abdul.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua org kata macam tu sebab tu dia jadi sedap..heee.. actually not really lah.. ok ok je.. MZ buat lagi sedap i m sure. just yg ini as ole2.. kek lapis not really kat sini.

      ps: tak pe minat benda yg sama.. sama2 lah kita membesarr nanti. heee

      Delete
  21. Kartika Sari tuh memang femes rasanya kan...kak long PM yang pernah bercuti ke Bandung pun pernah ceritakan pasal Kartika Sari tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KS mmg fames tapi now ada competitor, AMANDA.. so PM kena ke sana dan rasa sendiri. heee..

      Delete
  22. Tak sah pi Bandung tak singgah Kartika Sari, kan?

    Petua I kalu berjalan jauh. Memory kad dalam hp, mesti ada spare. Kadang kadang I tukar tukar. Takut masalah camtu la. Hilang la terdelete la. Kadang2 benda camni kita tak leh nak duga dan tak expect pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mng kan..


      ini bukan masalah apa just masa transfer tu..

      Delete
  23. dah fasih cakap indonesia lah kak..hehe

    ReplyDelete
  24. masyaAllah..seronok nya dapat jalan jalan soping soping gini buk....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...

      alahh..indonesia murah je kalau.shopping.

      Delete
  25. assalam..ehem mama tapau kek dr kartika sari..balik penuh bag dgn kek & kain2 utk dijadikan adiah buat keluarga mama.. ;) tetiba rindu dgn brownies dia yg sedap tu !!..

    ReplyDelete
  26. Hello, nice post. Can i know which Kartika Sari is that? Is it the one at Jalan Haji Akbar or Kebun Jukut? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. thanks..

      well i m not sure actually.. if i m not mistaken in front of this shop there is railway station.. maybe Jalan Kebun Jukut.

      Delete
  27. Rindukan ole-ole bandung???
    Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete

cliks..cliks