cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 5, 2013

Bandung Shoppinggg (4) - Guna Pinggan Ayan makan di Nasi Bancakan

Selepas n o n t o n   "H a b i b i   d a n   A i n u n",  we  decided to have our late lunch.. i told YANTI that i dont want to eat at  Ciwalk.. sudah tentu food yang ada adalah fast food.. not in my list.. i asked YANTI kat mana i boleh rasa local food. SUNDANESE. YANTI suggested we went to NASI BANCAKAN.. Menurut kata IYAN, this resto belongs to artis LUNA MAYA. sahih atau ngak, tak tau lah i.. tapi i tetap nak cuba.. 
Dalam bahasa Sunda, BANCAKAN ialah beramai - ramai. Warung nasi ini dimulakan sekitar Oktober 2007. 
the entrance
tunku dapur dan kayu api digunakan..mengimbau zaman i ketika masa di dapur rumah arwah yayi i.. huuuhhh.. so long time ago.. sekitar tahun 70an.. 
kurang lebih ada 25 jenis lauk pauk yang disediakan.. tinggal pilih je lahh.. 
concept nya, layan diri.. 
orang Bandung panggil cawan seng atau pinggan mangkuk seng.. tapi kita panggil cawan ayan kan.. seingat i, era 70an dulu cukup popular pinggan mangkuk jenis ni. cukup tahan. cuma kalau terjatuh, mangkuk akan sumpik dan saduran nya tertanggal.. tapi tak karat kannn.. 
 beginilah suasana dalam warung makan ni.. ada yang boleh duduk di kerusi meja ni. 
amat ramai.. 
ada yang boleh duduk bersimpuh macam ni..
 nampak di hujung tu.. untuk yang bersila.. pun penuh..
 i tak ingat apa ni.. tapi i rasa internal organ lahh..
ini pun rasanya internal organ 
 
ada otak - otak. but i believe bukan macam otak - otak Gelang Patah yeee..
 semua dah kenyang.. tapi tengok ye apa yang kami makan. 
mine.. ada tempe dan tempe. exotic sangat pada i.. very local lah gamaknya..
ada lalapan... macam ulam lah gitu. 
Chef CiJu makan ikan goreng ni.. i tak tau ikan apa.. 
tengok, tempe  lagi.. 
food kat sini memang very exotic lah. macam food kampung. but one thing i noticed agak kering. kurang yang berkuah.. tak macam masakan Padang.. satu lagi yang i dapat tau, masakan dimasak very traditional. guna kayu dan masak bertungku.. ada bau - bau asap lah cam ne.. unik kann.... and MURAH.. amat MURAH.. selesai makan di sini, kami langsung menuku ke FO balik. nak cari musollah.. memang best sebab musollah depa nya pasti ada di any FO.. so tak de lah alasan kannn.. 
 anda boleh refer kat sini.
Nasi Bancakan
Jl Trunojoyo 62
Bandung
ph.  +62 (22) 4203650
Mon – Sat : 10.00 – 22.00
Sun : 09.00 – 22.00

******************************************
 Volume 1, Book 1, Number 1 :
Narrated by 'Umar bin Al-Khattab
I heard Allah's Apostle saying, "The reward of deeds depends upon the intentions and every person will get the reward according to what he has intended. So whoever emigrated for worldly benefits or for a woman to marry, his emigration was for what he emigrated for."

24 comments:

  1. Salam K Yan

    Senang kan guna pinggan mangkuk ayan tu, jatuh tak pecah punye...so tak rugi tokey kedai...bijak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..tp penuh sumpik2 lah..but very traditional.lah kan..

      Delete
  2. lama tak lihat pinggan ayan ni..
    sesekali dpt tgk teringat zaman kecik2..
    minum air kopi dlm cawan ni mmg ohsem! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg awesome..suka sgt masuk.sini..mcm.warung zaman dulu..

      Delete
  3. sedapnyerrr..suka sgt masakan tradisi kalau g oberc

    ReplyDelete
  4. wah...guna pinggan mangkuk yang lama dah saya tak jumpa..best..best..

    p/s tentang doa angin ahmar tu, nanti saya minta tolong ustaz kat sekolah saya tolong tulis semula dan dah dapat, saya update di blog dan bagitau yan..kay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan...teringat zaman dulu2..now ada pun dah jd mahal betul.

      Tq anim..nanti kasi tau ye..

      Delete
  5. Salam kak yan..mmg nostalgia betul guna cawan & pinggan ayan ni..:)

    ReplyDelete
  6. banyak nya pilihan... tapi susana kampung cukup terserlah...dgn equipment yg very the klasik kak yan......

    ReplyDelete
  7. Bestnya makan tempat yang suasana dan lauk pauknya nampak exotik kan... tengok budaya dia orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh berjalan kata orang kan banyak yg dapat dikutip.. ALHAMDULLILAH.. seronok meneroka.

      Delete
  8. Salam,
    Saya pun suka dengan konsep makan dengan pinggan ayan ni. Hari itu semasa di Bandung, depan Rumah Mode itu ada jual kole ayan tu, saya rasa nak beli, tapi kakak saya kata ada banyak kat Malaysia. Jadi saya tak jadi beli. Patut saya beli je, nyesal.

    ReplyDelete
  9. wah menarik yer kak yan mkn2 mcm tu...rasa klu kita buat konsep kedai mkn mcm tu kat malaysia mesti best...huhu

    kak yan byk mkn tempe nnti muka mesti semakin cantik... :) kat kl nie dah susah nak jmpa tempe yg sedap mcm kat kampung2 yg bungkus dlm daun pisang...yg bungkus dlm plastik skrg rasa dah tak best dah... :(

    ReplyDelete
  10. Jalan2 dan makan2 aktiviti yg tak dpt dipisahkan. Satu hari kalau ada rezeki insyaallah boleh lah Aina try makan kat sini.

    ReplyDelete
  11. Kalau ikut keluarga kakak banca'an bukan bancakan itu maksudnya macam buat makan sempena baby sebulanlah, baby tumbuh gigilah, anak dapat keputusan cemelanglah dan macam-macam lagi. Lalapan tu memanglah ulam Yan. Apa yg dimakan raw atau yg dicelur itu kita panggil lalapan. Biasa akan dimakan bersama sambal pencecah.

    Makanan punyalah banyak kalau kakak dah rambang mata:)

    ReplyDelete
  12. bestnyer kak... tgk dpr kayu tuh teringat arwah nyai, aroma bile msk ngn dpr kayu mmg sgt lah sedap.... walaupun kotor skit sbb ada abuk2 tu tp best... sgt suke bau kayu api yg dibakar... tmpt utk lauk2 tu pun cantik, tu sume tak dpt jmpa lg skrg nih...

    menu pun aduhla sedap nengok nyer

    ReplyDelete
  13. bab makan tak susah ni...banyak pilihan
    seronoknya pergi bandung...ada rezeki nak kesana juga....

    ReplyDelete
  14. aduhh kak
    kalau saya bab makan internal organ yg dimasak disini memang saya x makan lah kan huhuh ..
    masa saya ke jakarta aritu , ada juga .. tapi hubby , mak dan ayah saya yg makan , saya tgk masakan mereka x lalu .. huhuh

    bileelaaahhh nak boleh sampai jakarta nie huhuh

    ReplyDelete
  15. Makchaq tak makan dalaman2, tapi tempe memang suka sangat..

    Dulu masa kecik2 mak makchaq belikan kami adik beradik sorang 1 pinggan ayan berlainan warna, kalau sapa tak basuh pinggan sendiri mesti kena marah, w/pun sorang2 masa makan, tak berani guna pinggan orang lain..

    ReplyDelete
  16. seronok dpt makn yg sedap2 dan memanjakan diri kan kak Yan

    ReplyDelete

cliks..cliks