cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 15, 2013

Makan besar lagi, birthday Chef KoYa, PamanMie, and TokPuCu

I ada cakapkan masa i attended wedding kat Restoren Zam - zam tu kat rumah i ada gathering. biasalah kalau My Daddi and My Mommi mai, sure kat rumah i lah tempat lepak dan berkumpul.. So, we decided nak buat makan - makan plus ada yang nak celebrate bufday.. Jadi me, My Mommi, and Abang Luqman pun tak lama - lama lah kat wedding tu, dan terus balik rumah.. tengoklah apa yang depa sediakan..
 penuhnya kat my kitchen.. INSYALLAH ada sedikit perubahan to my kitchen soon.. small renovation lah kot.. dah terbarai sana sini.. memang nak kena make up balik.. 
kat atas pun sibuk.. depa sibuk main - main.. Uncle Is bawak PS3.. apa lagi, kecoh atas rumah.. Abaikan kawasan yang masih belum bercat tu.... masih tonggang langgang...okkkkk.. tengok apa yang disediakan oleh chefs kat rumah i ni... ada chef import.. 
ini lah chef import kami. NekCik.. apa yang NekCik cook for us.. tengok yeeee...
 ni haahhh!!!!... I tak tau apa nama masakan ni.. i tau makan je.. Kata NekCik, ini recipe dari Chef Amar.. " masak dengan iman"...MASYALLAHHH...
 ini Chef CiJu and CiLi yang prepared.
 dah nama orang Johor, Nasi Oregano pun makan dengan Asam Peda.s. Chef CiJu made this. Ayam Asam Pedas... Kata Hubby  tak boleh ke kalau tak ada Asam Pedas...
alahhhh dearrrr.. hi haaahhh...your Jawa food.. Tempe ada, tauhu ada, suun ada, kacang panjang pun ada... Tumisan.. orang Jawa punya.. okkkk????
 Ini Ayam Penyet, TokNgah belanja.
 ada Sambal Ijo nya.
 ada sambal ni gak.
 ada Bergedil.
NekCik tak hanya prepared Chicken tu, tapi ada dessert.. Dessert yang semua cucu - cucunya suka.. tak hanya cucu - cucunya suka, anak - anak buah dia pun suka.. LICINGGGG..
 NekCik gak buat this cake.. Kek Gula Hangus.. betul kan NekCik..Cake Sarang Tebuan.. heeeee
Warga Emas mengemas My Big Table.. hee... kita tengok kan je lah cam ne.. ok ke tak ok.. 
 dah ponek  bona lah tu.. sampai nampak lotih bona...Banyak NekCik masak weiiii... 
My Big Table ni actually masih kosong lagi.. ada ramai lagi yang tak duduk kat sini.. sebab masih ada yang bersolek.. ye lahhh.. dah penat masak, masa makan kena comei - comei lahhh..
 My Big Table actually tak fit for all of us. kena tambah meja lipat. 2 meja lagi..
 saja nak tunjuk dessert kesukaan ramai ni.. Sago ni NekCik guna susu cair ganti santan. kami rehat kejap lepas our late lunch..
then malam ada dessert ni pulak. ada cake weii atas My Big Table..
kan i cakap tadi hari ni we all nak celebrate bufday.. ada 2 orang yang lahir pada tarikh ni.. FEBRUARY 3.. Chef KoYa dan PamanMie. TokPuCu pun celebrated sama. cuma tak sama tarikh. sama bulan je..
lama nak tunggu nak potong cake..depa berhias lagi kat atas tuuuu...
then the time....Duty Abang 'Imran main piano kalau ada bufday celebrationn.. alaaaahhh celebration kitarang ni bukan apa - apa sangat.. just among family.. seronok - seronok...belum pernah lagi buat bufday party jemput sekampung. heee..heeee
Ini lah dia bufday gurl and boys.. heeee... hembus KoYa..hembusss...TokPuCu punya bufday hari ni.. Selamat semakin tu ayeee..he
all of us semuanya happy.. perut kenyang, bersembang sakan, bertambah kasih sayang.. ALHAMDULLILAH BARAKALLAH...semoga kasih sayang kami ni terjalin hingga akhir hayat.. ALHAMDULLILAH jugak ALLAH kurniakan setiap di kalangan ahli family kami ni sentiasa berbagi rezeki.. ALHAMDULLILAH kami bukan jenis berkira, bukan jenis lokek terutama dalam bab makan dan wang ringgit..  semoga ALLAH kurniakan juga di kalangan anak - anak kami seperti kami jugak.. pelihara kami dalam keberkahan..
********************************
 Volume 7, Book 64, Number 268 :
Narrated by Abu Huraira
"The Prophet said, 'The best alms is that which is given when one is rich, and a giving hand is better than a taking one, and you should start first to support your dependents.' A wife says, 'You should either provide me with food or divorce me.' A slave says, 'Give me food and enjoy my service." A son says, "Give me food; to whom do you leave me?" The people said, "O Abu Huraira! Did you hear that from Allah's Apostle ?" He said, "No, it is from my own self."

40 comments:

  1. Dan kakak yg baca N3 ini tumpang seronok atas semua yg dipaparkan itu. Syukur alhamduillah. Boleh tahan nekcik masak macam-macam dgnbantuan semua...

    Happy birthday for them yg diraikan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran kak. macam ni lah kami sekeluarga. makan dan makan je. heee

      Delete
  2. ya ampun kakkkk..sedap2nye makanan...serious..i jadik lapar!!! tahap boleh makan org ni..ehhhe

    ReplyDelete
  3. kak yan sambal ijo tuyg palg best .. tgk pun dah terliur ni hehehe

    ReplyDelete
  4. perrgghhh.. semua lazat2 menu yang di hidang.. kasi leleh ajer..
    paling x tahan tgk dessert nye.. sedappppp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHHH.. masak sendiri semuanya.. cuma sikit2 je dibeli..

      Delete
  5. Waa sedapnyaa tgk makanan tuh semua.. Makan ramai2 gini meriah.. dan beselera tengok... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. weighing scale pun melambung2 kalau dah asyik bersama2 ni. makan terusss..

      Delete
  6. wow menu2 tuh semua nampak sangat2 sedap...sudah pasti rasanya pun sangat sedap kan...yummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. sedap kot. kalau tak, sure masih ada lagi. ini licinggg..

      Delete
  7. yan..makin tak lokek wang ringgit, makin banyak yang Allah beri...insya-Allah.
    suka tengok aktiviti family ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. mudah2an anak2 kami semua mengikuti apa yg kami sering lakukan...tak lokek. sentiasa bersedekah..

      aktiviti kami cam ni lah anim.. kumpul, borak, makan..hee

      Delete
  8. happy birthday keduanya...... meriah sambutan...lagi meriah sebab seluruh keluarga bersama meraikannya..... alhamdulillah....

    ReplyDelete
  9. best nyer get together gini, sambal ijo itu,menggiurkan sunggoh. semalam baru saya buat kueh sagu hihihi.
    lapar la....
    and Happy Belated birthday to them.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam ni lah kami.. kumpul, makan, kumpul, makan.. mana tak tembam semuanya. hee

      Delete
  10. bestkan....... berkumpul ramai-ramai, masak sama-sama, makan-makan mengeratkan silaturrahim..

    ReplyDelete
  11. Teringat ayam asam pedas MIL...huhuhu

    ReplyDelete
  12. salam..bestnya kalau dapat berkumpul ramai2 begini..adik2 mama semuanya sibuk bekerja ,diaorg takde masa nak berkumpul kat rumah mama- kak long dia..hu2x..
    `happy belated bezday` buat mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa sibukk keje?? Kami buat weekend..n bila ada cuti..

      Tak pe..one day sure boleh.

      Delete
  13. Suka lah baca blog akak.Byk info psl jalan jalan dan makan makan.Semua aktiviti kegemaran saya.hehehehe.Selalu sy baca akak selalu makan nasi arab hadramot kat concorde tu kan?situ mmg best.Tp kalo kat plaza masalam kat sahara tent tu,kalo akak pergi,orderlah menu chef speciality.Dia mcm appertizer lah,terung dimasak masam.Cicah roti,sedap sgt.Eh,promote plak,hehehe.Sumpah xde share kat situ,cuma sebab sedap sgt,tiapkali baca entry akak psl nasi arab,teringat ingat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sebab sudi membaca..

      akak nak cuba lah nanti. tapi dah lama gka tak makan di Sahara Tent tu...

      Delete
  14. Memang ponek bona jiaan...tapi demi anak cucu tersayang ku gagah jua...alhamdulilah ...jangan sesekali putuskan siratulrahim...dosa bosaa tu!!!
    Salam dah Nekcik terima GB...take care!!!

    ReplyDelete
  15. I suka sagu tu!
    Dan juga salad telur dgn cauliflower segala tu. I nak try buat nanti. Nampak sangat mudah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salad tu i rasa senang sesangat kot.. just mayonnis plus chili sauce jeee.. selamat mencubaaa..

      Delete
  16. Hi Azian....amboi makan sakan la geng2 dia heee.....tgh2 duk baca entri tetiba nampak muka Nekcik pulak kat situ?? Yan memang kenal la yer Nekcik?....rajim nye dia masak kan....
    Nekcik salu gak komen2 kat blog saya tapi tak pernah jumpa dia lagi.....
    Kalu dia ada kat rumah Yan lagi tolong kirim salam yer dari saya...thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAHHH.. dia tu my auntie.. the only auntie on my father's side.. we are so close. my father cuma 3 beradik je.. NekCik adik my father yr the youngest..

      INSYALLAH.. i will convey yr regards to her. maybe this friday she will come to my place n pick up my kids since i wont be around..i ke Hanoi.. hee

      Delete
  17. Salam yan. Sy silence reader setia. Tiap2 hari sy akn baca blog yan. Tk complete klu tk tgk sehari. Suka sgt. Hari ini terpangil komen bila bc artikel nie. Seronok ada, terharu pun ada. Sy suka ada family cam nie. Berkumpul n makan2 mcm nie. Tp family sy susah sket bl ajk kumpul. Mcm mana yan buat. Boleh ajar saya n bg tips utk eratkan hubungan kekeluargaan. Tq yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALAHHH.. syukran Suraya.. happy to hear that.. sudi membaca my blog.. such an honored... ALHAMDULLILAH family kitarang memang dari dulu macam ni.. maybe dari arwah atok dulu. arwah atok suka anak cucu dan sedara mara tidur kat rumah.. kengkadang sampai seminggu.. heee.. then bila tinggal dgn mak abah mak abah pun macam tu. siap ada amik anak angkat dari sedara mara yang susah susah tinggal dgn kami..

      And ALHAMDULLILAH bila i dapat hubby , dia pun suka suasana meriah macam ni. bila dah lama sedara mara tak datang rumah, hubby pasti akan mintak Chef CiJu massak2 dan kitarang akan panggil sedara mara kami yang tak berapa ketui ni mai rumah.. siap tidur2 lagi..

      Maybe dari makanan kot kami boleh jadi macam ni. satu lagi kami bukan dari jenis yg berkira.. wang ringgit lebih kurang.. ALHAMDULILAH. one day i will share about my family ni kat blog.i will.. i hope all this inspire to other people.. INSYALLAHH..

      nanti rajin2 lagi ke blog i yeee. heee..

      Delete
  18. Mmg tumpang seronok tgk keluarga bahagia mcm nih..
    :)

    ReplyDelete
  19. Sya memang dah lama tak bw
    sebab utama sangat terhad guna tlfon x tahuapa sebab tak boleh guna pc atau laptop
    apa pun entry kak yan memang menarik sya suka tengok suasana tengok hidangan tengok segala

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Sya sudi sentiasa ke sini.. akak pun celam celum kalau bw. ada je yang lain nak dibuat...

      Delete

cliks..cliks