cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 14, 2012

healing options

Hi guys.. ingat tak lagi yang i pernah N3 kan pasal   p e n y a k i t   yang i tanggung tanpa i tau sejak bertahun - tahun dulu. Ye lah akibat tak mau ke doctor. Hanya berkira - kira yang i ni ada slip disk lah. Sehinggalah terbaca masalah back bone yang dihadapi oleh  M a y a 

After the MRI, my condition getting worst. Numb kat kaki tu ada 24/7.. I dok wish "HILANGKAN LAH YA ALLAH RASA NGILU DAN SEMUTAN INI"... I feel so hopeless, helpless, depression, and 1001 worries ada dalam benak i. Sampai bila i akan macam ni. Family pun concerned sangat - sangat. Sehinggakan i merasakan i ni macam "useless". I boleh tidur the whole day when the pain attacked me. Bangun bila perlu je.. I feel comfortable bila i membongkok sambil berbaring macam udang tu.. I feel bit relief. Usually itu lah je lah yang mampu i buat. Until one day, i just macam tersedar, i went to one clinic. I menangis bercerita dengan that doc. The doc made me feel so calm. Nasihat macam - macam. He said there is no good medicine Azian.. Everything's is in your mind. Buat apa yang u nak buat, asal u happy. The happiness will help u a lots. The stress will worsen your sickness. Be happy.. Then  that doc gave mild depression pills and one kinda vitamin for nerves, NEUROBION. 

And one new friend (now we become closer) advised me to get second opinion. Pergi jumpa doc lain. That's y i met  D r   H a l i l i   d i   T a w a k a l .. But nothing's much yang boleh dibuat. Tambah sakit hati i adalah. (sorry para doctor, pesakit sekadar melepas rasa hati je). But then i continue with treatment dengan Pusat Al Hidayah.

Surprisingly, now almost a year dah after the MRI, i noticed that i got my feet back. Even not totally. No need for me untuk tukar kasut every month. Then kasut pulak bukan sebarang kasut. MESTI guna clarks saja. Coz clarks will support the curve di kaki i tu.. I noticed that 2 pairs yang Hubby beli kan masa hari raya, sampai la i tak pakai.. No need anymore. The pain just once awhile. Promise i tak boleh stress. Once stress, the pain akan attacks. And guys, i boleh jalan laju sangat macam masa i sihat - sihat dulu.. My family semua heran.. I dah kuat balik. No need support from everyone if i wanna step down or bangun dari duduk.. Anak - anak dah tak perlu pakai kan kasut everytimes nak put on or take off.. MASYALLAH.. All of u sure heran how i get all these back kan.. Ok i nak share kat sini.. 

1. I consume Alpha Lipid. 
For chronic reason macam i ni, i have to take 2 scoops for morning and 2 scoops for evening. I tin i boleh pakai just for 1 week plus.  So a month i need around 3 tins which cost me RM180 per tin. 

2. I consume Mona Vie.
Every morning i take 3 table spoons. Ini Hubby yang sponsors. Thanks dear. 
3. I take Neurobion.
I take 2 tablets every day in the morning. Kalau tak silap doc kata this is for nerves system. Macam vitamin gitu.. I belasah je lah..
4. I take Glucosamine.
I take 1 table per day. It helps me on the joints. So, my knees getting better. ALHAMDULLILAH. And i m sure it also helps my back bone joints lah.. Ini just my thot.. So kalau salah dari sudut pandangan para doc, i mintak maaf.
5. I go to Pusat Rawatan Islam Al Hidayah.
Memang sudah ALLAH takdir kan masa i sakit ni lah i ternampak this place masa pergi house warrming kat rumah CiTi di Gombak..I pergi sendiri. Balik sampai pukul 2AM.. But i gagah jugak.. I pergi sendiri tau..I dapat berubat sekali dengan Ashraf Muslim..Sebenarnya i tak berapa suka dengan dia.. Coz dia specialize in jin2 ni...I sakit lain. ALHAMDULILAH i dah datang ke sini 3 kali.
6. I amalkan ayat - ayat suci yang diberi oleh ustaz di sini..
Amalan dibuat adalah membaca 3 kali ayat for maghrib dan 3 kali after subuh.
7. Minum air yang telah dibaca dengan ayat - ayat suci.
I kena minum pagi dan malam. Amalannya bacab 3 kali Al Fatihah dan 3 kali Selawat.
8. I do reflexology.
I buat reflexology every two weeks. I buat dua sessions. I session just cost me RM33.10. 
9. I change my shoes every month. 
I must use kasut yang really support my kaki. Tak nak bagi swollen. Dan kasutnya mestilah ada tali. If not, tertinggal di belakang.
Di samping itu, amalan - amalan spiritual lah orang kata. Yang tak nampak dek mata..Kalau sebelum itu bukan kata tak buat, tapi since sakit i semakin kerap melakukannya. Just untuk kepuasan diri..

10. Sedekah rumah anak - anak yatim.
Yang pertama i buat adalah di Indonesia. Bagi anak yatim dan janda sedikit dari apa yang i ada melalui B i b i k   I s. Sambil mintak depa dua'a kan kesejahteraan i. I pasang niat, if my condition getting ok, i nak melawat rumah anak yatim ni..
11. Contribution to Darul Uloom Deoband, India. 
Melalui seorang kawan i dapat menghulur kan sedikit dari duit i ke sini, Madrasah terbesar di India. If i m not mistaken this is the madarasah yang pernah Ustaz Nik Aziz belajar. Masyallahhh...
12. Visit old mosques.
Alhamdulilah i dapat melakukan  setiap kali i melawat ke mana - mana. Just to make my feeling calm sambil berniat dengan berkah rumah ALLAH, sembuh kan lah sakit aku ini YA ALLAH...Itu saja..
13. Mengimpikan kehadiran i di Kashmir.
Almost every day i akan tengok any news about Kashmir. Dream to be there.Kes beranganlah tu.. View all spectacular pics thru internet. Ini menguatkan semangat i untuk cepat sembuh..Who knows i boleh ke sana. INSYALLAH. Walau tidak sepenuhnya kaki i ni boleh menapak, pun tak apa..
Ok guys, ini adalah kesemua yang i telah laku kan since a year ago. And i hope my cyst akan kecut. My nerve akan sembuh, my numbness akan hilang. Paling tidak 50% pun cukup lah.... Or slowly disappear from me.. ORRRR if the condition getting worst, i will do operation. But i really afraid about it. That's y i really hope i can travel as many places as i cud within this year. INSYALLAH..If anything happens, at least hajat hati sudah tercapai.. Dua'a dari semua amat i harap kan.. 
************************************************************
Volume 7, Book 71, Number 582 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet said, "There is no disease that Allah has created, except that He also has created its treatment."
Hadith Sahih Al Bukhari 

22 comments:

  1. Semoga Allah memberkati setiap amalan baik yang telah, sedang mahupun akan Yan lakukan. SesungguhNya Dia Maha Penyembuh. Gembira membaca bahawa kesihatan Yan semakin baik. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. dengan adanya kesemua alternatif2 ini..moga kesihatan akan kembali spt sediakala...amin...

    ReplyDelete
  3. Semoga sis akan cepat sembuh dengan izin Tuhan yea..

    ReplyDelete
  4. semoga kak yan kembali sembuh dan dijauhkan dari segala penyakit dan ketidakselesaan dan terus terusan dapat beribadat dan meneruskan amalan2 baik..insyaAllah...

    ReplyDelete
  5. insyaallah kerana apa yg Allah kasi ujian kat kita mmg dia tahu kita boleh melalui..dengan segala usaha yg u buat nie smoga mendapat keberkatan dari Allah..

    cantiknya gambar yg last tu..subhannallah!!!

    ReplyDelete
  6. yg bahagia itu ujian yg derita itu jg ujian..so byk bersabar ye kak insya allah akn pulih kelak

    ReplyDelete
  7. Insyallah..moga Yan cepat sembuh..dan tabah laa menghadapi dugaan yang diberi oleh Allah ini.. ada hikmah disebaliknyaa.. Ia juga memberi semangat utk saya bila baca citer Yan ini.. utk menjaga kesihatan.

    ReplyDelete
  8. kak yan: InsyaAllah, senantiasa ingat, walau susah mcmana kite diduga..masih ade yg lebih susah dari kita..BUT i believe u a strong mama! heheh

    kak nak tanye last time u ade ke phuket kan? hotel u duduk depan pantai ke? THANKS!

    ReplyDelete
  9. pusat rawat al-hidayah tu bukan yg ada asraf muslim ke?....sekurang2nya akak berusaha...insyaallah pasti akan mendapat hasil yg baik juga...pk positif..

    ReplyDelete
  10. memang kena juga mencari rawatan alternatif.. moga cepat sembuh...

    ReplyDelete
  11. Salam Yan. Mona Vie dan Susu Alpha Lipid tu memang KC ambek.

    apa2 pun berusahalah dengan apa cara sekalipun ye Yan .. krn Allah SWT sayang pada hambaNya yg sentiasa berusaha dan tak putus asa.

    ReplyDelete
  12. semoga kesihatan akak semakin baik
    banyakkan lah berserah dan berdoa padanya kak .. dan usaha akak tu x akan sia2 ..
    akak monavie tuu memang bagus tau ..;)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah akak telah berusaha untuk menambah tahap kesihatan akak.

    kawan iena pun ada masalah yang sama mcm akak, Doctor pulak tue..
    Alhamdulillah selepas pakai Pelapik Tilam 7 Terapi,dia makin sembuh..

    ReplyDelete
  14. salam kak yan,

    semoga kak yan akan sembuh
    sepenuhnya...amin! kak yan pun
    bersemangat dan beruntung ada
    fmly yg kuat

    terima kasih juga coz share tentang
    semua tu kat blog. dapat juga kami
    tahu serba sedikit.

    ati ni pun kerap juga kena sakit
    belakang dan kalau kena mesti kena
    baring selalu. takut juga ati ni.

    ReplyDelete
  15. insyallah..doa sue moga akak dikurniakan kesihatan yang sihat dan moga akak tabah menghadapi segala dugaan....

    ReplyDelete
  16. semoga sembuh segala penyakit dan dapat beraktiviti spt biasa..amin

    Jangan risau ok...InsyaAllah, Allah mendengar dan menyembuhkan.
    hug hug hug

    ReplyDelete
  17. as salam kak yan, lama betul mas x dtg ke rumah ni sejak dari mas tukar diding baru terus semua link kekawan hilang huhuhu.

    Doa mas, semoga diberi kesihatan yg baik dan sembuh dr segala penyakit amin....

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum k.yan..syafakillah..semoga Allah sentiasa melindungi dan akan menyembuhkan serta memberi akk ketabahan dan kesabaran yang amat luarbiasa...takecare kak...

    ReplyDelete
  19. insyaAllah kak yan, dgn izin Allah, dan doa dr teman2, moga kak yan cepat sembuh..

    ni musti beli winter coat and glove sebab nak ke kashmir kan kan kan (wild guess)..

    ReplyDelete
  20. InsyaAllah k.yan..i doakan yang terbaik untuk k.yan..moga kesihatan kak yan kmbali pulih dan taklagi terikat dengan kesakitan..amin..sedih la baca kisah ni..sabar banyak2 ya

    ReplyDelete

cliks..cliks