cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 27, 2012

Bali Again - Tour to Pura Taman Ayun, Pura Ulun Danu and Masjid Al Hidayah

Hari ni merupakan hari pertama di Bali. Bangun tidur badan rasa letih lagi. Bila tengok katil yang empuk tu, rasa malas nak keluar. Nak stayed je..heee...Tapi tak nak layan sangat. We had our Bali Tour today. Lagipun bukan lama sangat kat Bali ni. Takat 5 hari je. Tolak hari pertama yang dah hilang satu hari. Ye lah kami kan tiba malam.. So, hilang satu hari lah..
We had our breakfast at the hotel. Makan kat hotel ni kena jaga - jaga lah kan.. Jangan main belasah je.. Mana lah tau kan.. tengok yang melayan nya muka cam kita je.. So fikir ok lah kan..heee. Ini Bali ok.. Bukan moslem place.
As usual, ambik roti, telur, juice, coffee or tea. Ok lah tu. buat alas perut.
Licing gak.
Ada persiapan for Nyepi Day. This coming March adalah Nyepi Day. So, watch out kalau sesiapa yang nak ke Bali bulan March. Find out dulu date for Nyepi. Kalau terkena tu, satu hari kita tak ke mana - mana. Depa berpuasa hari tu. Activity langsung tak ada. Depa tak masak, tak makan, tak jenjalan. Just duduk di rumah. In fact lampu pun tak bukak tau.. Bukan takat depa, kita pun kena puasa gak..heee. Just duduk dalam bilik hotel..Find out ye..( Baru sat cari - NYEPI DAY IS ON MARCH 23..)
Kalau di daerah Ubud, pasti banyak sawah padi yang dilihat..
Kami ke Taman Pura Ayun in Megwi dulu... Ada ceremony di sini nampaknya..
Info - 
Taman Ayun literally translates as "beautiful garden' and is generally regarded as one of the most attractive temples of Bali. Taman Ayun is situated in a beautiful park with trees and ponds, near the village of Mengwi in the south of Bali at about 8 km southwest of Ubud and 18 km northwest of Denpasar.

Kena masuk ke dalam sikit.
Dapatkan ticket dulu.Rph 3000 sorang.
I suka sangat bangsal cam ne..Santai je kan.. Wish my house ada courtyard sebesar ni..heee
Happy semuanya..
On the way keluar tu terus ternampak parade. Depa mai ke pura.. 
Kemudian kami terus ke area Bedugul. 
Info
Pura Ulun Danu Batur, built in 1926, is the second most important temple complex of Bali, after the mother temple Besakih. The temple is dedicated to Dewi Batari Ulun Danu, goddess of lakes and rivers. "Ulun Danu" literally translates as "head of the lake".

Until 1926 Pura Ulun Danu and the village of Batur were located down in the caldera, at the foot of the Batur volcano. After the volcano erupted violently in 1926, both the village and the temple were destroyed except for the most important shrine, an 11-tiered meru dedicated to Dewi Batari Ulun Danu. The villagers moved to the highest and oldest rim of the caldera where they rebuilt their village and the temple.





Those yang nak naik boat, sini boleh refer the price nya.
I tak pegi sebab dah naik dulu.. Tak kuasa dah..So sambil tunggu depa tu, i buat keje ni..heee
 
Resto ni betul - betul terletak berhadapan dengan Pura Ulun Danu ni..Senang je nak cari.
Ayam nya kecik je..Tapi puas lah makannya.
Gado - gado..sedappp..
 After lunch kitarang langsung ke Masjid Al Hdayah yang ada kat atas bukit tu.. Masyallahhh.. banyak yang sudah berrubah since three years ago. 2009 me and  my frens telah ke Masjid Al Hidayah ni.. S E E  H E R E . Now dah ada sekolah agama. Hajat nak naik dan jenguk ke sini, ALHAMDULLILAH tercapai lagi..
 Nampaknya ada renovation kat sini.. Cuma pilunya hati i tengok.. Too slow .. So, if anybody ada terdetak nak menghulurkan sedikit dari kesenangan kita, cuba lah dihulurkan di sini.. 
Masa i di sini 3 years ago, cuma ada besi - besi kat luar ni.. Now ada perrubahan sikit. Sudah berdinding dah. Tapi dah berlumut..
Kalau ditinjau ke bawah, nampak perkampungan minority Moslem di sini.. Amat teruja bila dikhabarkan recently ada mualaf seramai 200 orang. Dan hampir separuh daripadanya sudah mengerjakan haji.. MASYALLAH..
Tengoklah ye guys..Sedih kann.. I wish i have a lot of money, hari tu gak i sign check bagi kat penduduk ni buat masjid terus.. Sayu je rasa hati i masa tinggalkan masjid ni..Harap - harap sumbangan yang dihulurkan sedikit sebanyak dapat menaikkan taraf masjid ini.. Harap2 gak di masa depan kalau i kemari lagi, sudah sempurna semuanya.. Dua'a pada ALLAH ada insan - insan yang mulia mau menolong menyempurnakan masjid ini.. INSYALLAH...
*********************************************************
Volume 8, Book 73, Number 6 :
Narrated by Al-Mughira
The Prophet said, "Allah has forbidden you ( 1 ) to be undutiful to your mothers (2) to withhold (what you should give) or (3) demand (what you do not deserve), and (4) to bury your daughters alive. And Allah has disliked that (A) you talk too much about others ( B), ask too many questions (in religion), or (C) waste your property."

16 comments:

  1. Assalamualaikum, YAN
    Dari gambar-gambar Yan tu, nampaknya bayak juga pembangunan dah dilangsungkan di Bali di tempat-tempat tertentu. Saya ke sana, rasanya, 5 tahun dulu!

    Seronok lihat panganan-panganan yang Yan tayangkan. Lo, garume gorengnya kok macam ikan kerapu (entri sebelumnya)? Garume di Indon tu bukan ikan kaloi, ya Yan? Udang masak butternya memang ayu!

    Yan nampaknya kena beli sawah (terraced pady land) kat Bali, sebab selalu sangat ke sana. Buat homestay. Tapi utk Malaysians, FOClah homestay tu, ye?

    ReplyDelete
  2. I tertarik dengan Bali kerana budayanya. Sorang blogger yang duduk di Bali beberapa bulan kerana kerja, selalu tulis, di Bali hampir setiap minggu pasti ada acara atau program. Yang pelik pada kita.

    Tapi, yang pasti, Bali memang cantik!

    ReplyDelete
  3. I memang teruja tengok gambar gambar kat sini. Suker betul tengok pemandangan yg cantik dan budaya mereka yg unik. I plan nak ke sana mei nanti..So, banyak info yg dapat dari entri you nih..

    ReplyDelete
  4. tak pernah sampai bali...!!! best nya.. best nya sis.. tqs for sharing all beautiful foto2...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak yan..sebab nampak jejalan kat Bali..hehe..pemandangan asia gitu.. :)

    ReplyDelete
  6. seronok tgk pic2 bali akak nih... suke jugak sbb akak msti cari masjid kt stiap tmpt yg akak pg...
    kt situ mmg tak ramai muslim ye kak...

    ReplyDelete
  7. cantik2 tempat nie kak
    sok2 kalau saya nak ke BALI leh tgk kat entry akak nie kan ;)

    TQ sharing kak

    ReplyDelete
  8. Sedihnya melihat keadaan Masjid Al-Hidayah, mungkin tiada peruntukan dari krjaan.

    Was told by our tour guide that di Ubud, masjid tiada, tak boleh bina, royal town gitu..

    ReplyDelete
  9. Arrgghhhhhh..tgk gambar2 ni, buat saya rasa nak ke Bali lagi...

    saya suka makan kat resto. ayam bakar taliwang tu...pasal masjid tu, mmg sedih kan, uzur, saya ada solat kat situ tahun 2010 dulu...tempat wudhu dia bertakung air...saya pelik jugak, kerajaan indon(pusat) tak hulur bantuan ke?

    ReplyDelete
  10. By the way, stay kat resort/boutique hotel ke kat Ubud? Hope ada entry about the hotel...sebab saya plan kali ni nak try pulak hotel area Ubud..

    ReplyDelete
  11. cantek nyer view beach tue....
    damai jer mata tgk
    teringin nak terjah gak

    ReplyDelete
  12. seronok jln ngan gang girls ye Yan....mesti meriah n havoc!

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yan

    belum pernah sampai ke Bali lagi

    ambil gambar, elok berbaris nya...he he

    ReplyDelete
  14. salam kak yan,

    bila sedang bercuti ni
    mmg rasa nak releks bersatai je
    tapi rugi pula dah dtg jauh2
    macam kat bali yg cantik tu :)

    ReplyDelete
  15. wahhh kak..bestnyer... cantik bgunan kat sana kan.. tringin nk smpai sini.. tp blum ckp $$$ lagi...

    ReplyDelete
  16. dah tengok pic2 atas ni kat fb akk... cantik sangat kak... teringin nak ke sana... insyaALLAH...

    ReplyDelete

cliks..cliks