cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 10, 2012

Unexpected trip to Phuket - Lunch at Iranian Restaurant and Iqtikaf at local mosque.

Kaedah silap schedule.. silap N3..heee..Apa - apa pun, layan je lah yeee..

Hari ini adalah last day we were in Phuket. Flight kami malam at 22.15PM (Malaysian time). So kena gerak dari hotel awal lah. Kena ada 2 hrs earlier. Tapi pagi ni sekali lagi kami keluar lewat. Cuaca kat luar bit hot. Langsung nak cari tempat makan... Masa keluar tu macam teringin je nak cuba local food. But i believe i cant simply cuba - cuba.. Susah kann..
I love to try something like atas ni.. Tapi i tak sure halal nya. Tak ada tulis HALAL.
On the way tu..(Abang Irfan nak makan kat Dubai Restaurant lagi) i ternampak kenderaan bermotor macam atas ni.. Ada tulis HALAL. Peniaga nya menyapa kami. Bahasa Melayu lagi.. I tanya balik, Halal ke???I tengok penjualnya pakai tudung.. Well, i yakin sure halal..Dia jual Ayam Goreng. Abang Irfan nak cuba. Then his wife tanya, "Akak tak nak cuba Nasi Pulut nya ke?". I kata boleh lahh. So, terus beli dan sambung jalan.
Sampai kami nampak sign board halal resto.. Masuk ke dalam, dan jumpa this resto. Iranian resto.. Masukkkk.. P A D I R A N   I R A N I A N   R E S T A U R A N T.
Promote ye Abang Irfan...
Siap bergambar lagi dengan orang Iran ni, Amir..Ok tak blouse yang i pakai tu.. Tu lah yang i beli malam semalam..hee.. Dah pakai u... Tak sabau i.
Barley Soup. Tak berapa sedap. But stil boleh makan..
The best i think.... Lamb Stew.. Sedap gila beb..
Hubby took this. He said the rice so fresh. Ambik satu lagi dish. Tapi i tak ingat. For me too sour coz of lemon lah.. Tak leh masuk tekka i.. But Hubby suka.
Abang Irfan suka sangat dengan French Fries ..
Sambil makan, Amir dengan bersungguh menerangkan keunikan Iran.. Pada my thot lah.. Iran ni perang je.. Well, Amir telah menukarkan pandangan i.. Maybe our next visit boleh lah ke Tehran.. Boleh melawat Esfahan dan Kish. INSYALLAHHHH.. The best time menurut Amir, April..Spring time..
Kat tangan Abang Irfan masih ada lagi Pulut Ayam yang dibeli. Tak makan lagi..
Lepas makan kami sambung jalan. Nak ke Mister Singh's shop. Nak ambik baju dan seluar Hubby. Dah siap. Kitarang just took Tuk - Tuk.. Another 200baht. Masa mencuba my skirt, i was so frustrated. Tak menjadi lah.. So, need to adjust balik. Then diarang akan hantar ke hotel. Lepas tu kitarang balik.
Sebenarnya i ada plan. Dari kat rumah lagi i dah plan nak solat kat salah satu masjid di Phuket. Masa pegi pertama tu, masjid hanya dapat i pandang. Tak dapat nak jengah.. So sedih. Tu yang berniat nak singgah gak this time.After diberi direction oleh staff Mister Singh, kitarang jalan ke arah tempat yang dituju.. Cari punya cari..
ALHAMDULLILAH...Jumpa gak.. Sukanya hati i. Tapi once jejak kaki di sini, we noticed that mosque under renovation. Hati i dah sedih dah.. I kata, cari tau dulu.. And ALHAMDULLILAH, ruang solat tetap dibuka... 
Sedap sangat di sini. Beranginnn..
INSYALLAH..dapat sama - sama menikmatinya..
Renovation lagi..
Depan mosque ada resto kecil untuk makan - makan. Moslem lagi..
Bila diamati baru lah i perasan rupa - rupanya ini lah masjid yang i kata teringin nak singgah tapi hanya cuma dapat dipandang.. MASYALLAHHH.. dapat balik ke sini. Nampak sign board marine blue sana tu.. Kat situ lah kami makan malam in last year. Lepas menghilangkan  dahaga kat kedai depan mosque ni, we went back to hotel. I nak kena packed all the barang.. Hubby and my little one decided nak buat foot massage lagi.. Well men..go ahead. I nak naik atas. Panas ni. Nak pack.. And diarang boleh kan buat massage tu almost 2 hrs.. Gempak betul lah dua beranak ni.. Itu pun i called. If not, sure depa lajak..Ok.. ada satu je lah N3 about my trip ni.. Jangan bosan ye.. heee...
**********************************************************
 Volume 1, Book 7, Number 331 :
Narrated by Jabir bin 'Abdullah
The Prophet said, "I have been given five things which were not given to any one else before me. 1. Allah made me victorious by awe, (by His frightening my enemies) for a distance of one month's journey. 2. The earth has been made for me (and for my followers) a place for praying and a thing to perform Tayammum, therefore anyone of my followers can pray wherever the time of a prayer is due. 3. The booty has been made Halal (lawful) for me yet it was not lawful for anyone else before me. 4. I have been given the right of intercession (on the Day of Resurrection). 5. Every Prophet used to be sent to his nation only but I have been sent to all mankind.
Hadith Sahih Al Bukhari. 


25 comments:

  1. Alhamdulillah, Allah permudahkan niat suci Yan untuk solat di masjid itu.

    ReplyDelete
  2. masjid tu tiga tingkat ke?/atas 2 tu ada paa ye??

    ReplyDelete
  3. terasa mcm saya sama2 ada dlm trip ni.. best!

    ReplyDelete
  4. Hendak solat di Masjid idaman dah tertunai hajat.. legalah.

    ReplyDelete
  5. pi mana mana kalau niat cari rumah Allah @ masjid insyaAllah jumpa :))

    ReplyDelete
  6. Tak jemu depa berkali2 pi massage kat sana.

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..syukur dpt solat situ

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah... Tertunai hajatnya tu yee...
    Bila la saya ni nk sampai kat sana tuu..

    ReplyDelete
  9. ALHAMDULLILAH Umie.. scuti mendadak..esekali

    ReplyDelete
  10. ALHAMDULILAH Kakcik..dapat pegi tempat/masjid yang sama. Syukur sangat.

    ReplyDelete
  11. 2 tingkat je Diana. Ada sekolah agama sekali di sana.

    ReplyDelete
  12. sudipVSsenduk,

    kunun - kunun lah kan..hee

    ReplyDelete
  13. kak kasihredha,

    saya beli 3 helai kat situ..Ok lah..saya suka the design and material. cotton.

    ReplyDelete
  14. Kakzakie,

    saya bersyukur sangat..Rasa relief..

    ReplyDelete
  15. Ladysirna FA,

    lagi renovation. itu pun dah nampak cantik..rezeki org contribute lah tu..

    ReplyDelete
  16. susumanis,

    ALHADULLILAH..ALLAH makbulkan jugak...

    ReplyDelete
  17. Nieda,

    betul tu.. sampai kena suruh balik..hee..

    ReplyDelete
  18. ALHAMDULLILAH Amirah..

    akak benar2 bersyukur..sukaaa sangat.

    ReplyDelete
  19. INSYALLAH Ain..

    pasti akan ke sana satu hari nanti..pasang je niat dulu..hee

    ReplyDelete
  20. K.yan.. Rindu plak phuket. Kedai mkn depan masjid tu lah tmpt FM mkn if nk nasik campur kite. Sbb rse die sedap. X lri jauh. If mlm tomyam putih die best sgt2.. Sbb awal2 dlu tahu kedai tu je. Tapi kan k.yan cemane la pnduduk sane menetap kan Iman mereka ya? Selang beberapa langkah je sbelah masjid tuh surga dunia. Harap2 mereka dilindungi dan terus terlindung drp terbuka nak ke arah itu. Nauzubillah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba nak scroled down balik N3 lama. terus nak=mpak yr comment. Nnt kalau pegi lagi boleh lah i makan kat situ for nasi campur..

      Mudah2an ALLAH sentiasa perteguhkan their deen. INSYALLAH..

      Delete
  21. suka tengok irfan.. tak byk kerenah.. makan pun tak kesah ye..

    ReplyDelete

cliks..cliks