cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Monday, February 6, 2012

Unexpected trip to Phuket - Kinnaree Elephant Trekking and Dubai Restaurant

Huuuhhh!!!! i m very tired. Last nite baru sampai rumah. Dari Phuket around 2215PM. Tiba airport dah pukul 23.40PM. Dah buat apa yang patut kat airport, terus pegi ambik kereta. Emmmm..battery flat. Tunggu parking man buat jump start. Tiba rumah, almost 2.30am.. Makkk aii.. balik terus tido.. Ok lahh.. nak cite sikit activity yang i buat with my little one kat Phuket. Kan kami tiba agak awal. Around 7.20 AM Thai time. dalam 8.30 pagi kita lah.. All shops still tutup. That's why we went for breakfast first. 

Mister's Singh pun open at 10.00AM..Mak aii..masih lama lagi. Then the driver told us to go to  K i n n a r e e   E l e p h a n t   T r e k k i n g.  First time dulu, i tak singgah pun tempat ni.. So, i agreed je lah.. Lagipun kan tak nak bagi mamat kecik tu boring, layannnnn..
 Ready to go..Ok je masa ni..
 
 We took about 45 minutes ride. Memula tu memang agak ok ok gak lah.. Walaupun macam2 ada dalam kepala. Panasnya..mak aii..Takkan nak bukak payung kan..hee..I was ok that time..tilllll..
 Tiba this area, it was nightmare to me. sepanjang lalu this valley, i mengucap panjang. istiqfar..i rasa elephant man tu jadi boring dengan i..heee..peduli apa..
 
Sampai this part. Gajah tu macam turun valley.. Korang bayang kan lah.. How gayat i masa tu.. i bukan lah jenis gayat cam ne..Cuma kita rasa at anytime i can fall down. Security nya cuma seat belt yang entah hape -hape.. Duk lah menjerit kat Hubby.. I kan cakap tadi 30 minutes dah cukup. Why u took 45 minutes.. Heee..Hubby senyap je.. Macam nyesal gitu..hee.. Nampak tak gambar atas ni.. Bawah tu gaung.. I dok bayang kann.. Apa punya gila lah benda yang i buat ni. Bawak si kecik ni naik benda mengarut ni. Kalau jatuh gaung, tak ke arwah 2 beranak.. ALLAHHH... 

Disebabkan i tak suka this experience, and the elephant man tu satu habuk bahasa inggeris pun tak tau..i decided to cancel the 45 minutes ride to 30 minutes je.. Kenapa??? rupa - rupanya ada satu lagi jalan yang serupa tadi tu (jalan tepi gaung) kat depan. I said to the elephant man, i tak nak.. I nak balik je..Heeeee.. Hilang akai!!!!!!huuuhhh.. sakit tulang belakang i..Tobat samballah.. I tak akan buat benda cam ni lagi.. I m not adventurous girl anymore.. For me, all this activity i boleh buat masa umur i muda lagi. Semuanya i buat except bungy jumping. NOW!!! Not anymore...Mati sia - sia.. Kalau dah amalan berkepuk, tak pe gak..heeee..Anyway, for those yang tka penah cuba tu, boleh cuba..Jangan terpengaruh dengan cerita i ni..heee..
Once tiba balik kat base, ada activity food feeding. Mahal lah gak charge dia.. I pun tak sure.. Tapi kalau Hubby yang handle bab ni, dia memang tak berkira.. Kesian katanya..Emmm layan je lahh.. Orang belanja..
 Kitarang kepanasan langsung layan air kelapa..Freshhh..
After that terus ke Mister Singh tailor. Hubby memilih kain.. He took  7 pants and 6 shirts. Then he offered me. Tak nak buat apa - apa ke?? hee.. Sooo..i pun terus rembat 2 material. Denim and Coderoi. Buat skirt. Hee..Peluang beb..
 
Perut dah mula meroyan. Searched kat sana. Teirngin nak makan balik kat  O r i e n t   R e s t a u r a n t.  Well tak bukak. Langsung nampak Dubai Restaurant.. Singgah here n we felt ok with this place.
Abang Irfan took this.
and this Chicken Bryani.
 Love the sambal. Sedap..
i took Mint Tea.Segarrr..
Ada Lamb..
goes with this Garlic Nan.. Sedappp..
This kebab pun sedap..
I love this too.. But bekas dia lah..hee..The dish, not really.. Just kentang and green peas. Anyway, overall the food was great..

Licing kami makan.. I love this resto.. Senang je nak cari.. Now merata Middle East food kat Patong Beach ni.. Tak susah.. I think if anyone nak pegi, i would love to help. Give some tips. This is totally different experience from the first one..But one thing lah..arabic food ni agak mahal sikit lahh. Tapi yang penting, yang masuk dalam perut tu, kita tak rasa was - was. INSYALLAHHHHH...I tak sure how much all the food cost. Hubby yang bayar..So i couldnt careless...Heeee..
****************************************************
Volume 8, Book 76, Number 421 :
Narrated by Ibn 'Abbas
The Prophet said, "There are two blessings which many people lose: (They are) Health and free time for doing good."
Hadith Sahih Al Bukhari.

20 comments:

  1. ASSALAMUALAIKUM WBT...

    Wahhh...seronok dapat cuci2 mata...^_^

    Naik gajah best juga selain naik kuda...hehe...

    Selamat kembali...Alhamdulillah...nasib baik x jatuh..hehe...dalam ke gaung tu..??
    Kenapa orang tu ambil jalan dekat2 gaung? bahaya...

    ReplyDelete
  2. senyum sowang2 saya baca pengalaman akak naik gajah ni. tapi kalo saya, tobat le saya nak naik. menjerit sakan le jawabnya

    ReplyDelete
  3. saya memang takut sangat naik gajah ni.. terhoyong hayang.. oso takut gajah naik angin.. hehee.. camna la rupa phuket sekarang? went there 8 years ago..

    ReplyDelete
  4. K.yan gajah part tu same exp ngn FM. Orang lain kate 'ok what?' FM ckp 'sorry no more!!!!' Bkn la gayat mcmane.. Rela naik roller coaster yg tonggang tbalik lg drp naik gajah ni. Sbb safety xde. Gajah tuh tggi ok. Kosi tuh plak besi biase je. And sakit2 bdn naik sbb nak lawan arah ble gajah tuh tertonggang sne sni. Dah la die jln kat lopak air n turun naik sungai kecik.. FM siap kne percikan2 tanah lagi dgn belalai die tuh.. Sakit jiwe betol tgu 45min tuh. FM naik kat krabi.. Haih xnk dh!!!

    ReplyDelete
  5. best nyer..JJCM ke phuket..ntah bila la sy dpt smpi ke sn..

    ReplyDelete
  6. assalam yan..bestnya dpt kePhuket !!!..mama baru sampai ke narathiwat je..hu2x..ehem teringin juga mama nk kesana..tak tahu bila ek?..Thanks .. :)

    ReplyDelete
  7. takuttt tp macam best je kan naik gajah tu :)

    ReplyDelete
  8. Noorieda,

    scary lah masa lalu tepi gaung tu..Tak akan buat lagi lah..

    ReplyDelete
  9. Byk kali gi negara thai ni....tak pernah pn try naik gajah ni. Tgk experience akak ni mcm best jer hehe

    ReplyDelete
  10. huhu...memang gayat naik gajah tu..tinggi sgttt

    ReplyDelete
  11. bahayenyer, i pun selalu fikir mcm tu, if jd apa2 meme menyesal seumur hidup, kate org, susah jgn dicari... naik roller coster or any rides yg bahaye kat genting tu pun i dah pikir mcm2....

    ReplyDelete
  12. Mamasyaza,

    ALHAMDULLILAH kami selamat sampai.
    Hee..nasib baik lah ALLAH tak timpa kan benda2 yg buruk2..heee

    ReplyDelete
  13. Mulan,

    sejak dah tua2 ni i jenis penakut sikit... Semangat nak pupus sikit kot..hee

    Macam2 dah berubah kat Phuket ni.. Banyak hotel baru.

    ReplyDelete
  14. YA ALLAH FM,

    kalau takat susur sungai tu ok gak lah kot. Ini tepi gaung.. Semangat akak hilang dek non oiii.. Bayank kan lah kalau gajah tu silap langkap tak ke jalan jawabnya..Huuu..huu..

    ReplyDelete
  15. INSYALLAH Khairin, one fine day... Sure sampai...

    ReplyDelete
  16. INSYALLAH Mama Aini.. Boleh je kalau nak pegi tu.. dekat lagi pun.

    ReplyDelete
  17. kak kasihredha,

    kalau takat jalan2 gitu saya tak kesah. Ni yang lalu tepi gaung tu.. Ya ALLAHH..macam nak pengsan saya..

    ReplyDelete
  18. Boleh cuba lah Leez..sure u suka. akak dah tak mampu dah..

    ReplyDelete
  19. Betul tu Amirah..Tinggi sangat.. Takutt..

    ReplyDelete
  20. ameeza,

    betul tu.. tapi tulah sometimes kalau semangat kuat, INSYALLAH ok kot..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it