cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, February 29, 2012

Bali again - Gunung Kawi then Kintamani

Hari ni dah kena checcked out. Sedihnya nak tingggalkan bilik yang amat menyenangkan.. Takat dapat tidur malam je.. Tapi i ambik kesempatan bersenang - senang di kamar sementara depa semua berjimba di Ubud Market. I dah malas.. Dah namanya kampung sendiri kan.heee... Dah naik muak i ke pasar tu.. Dah hafal segala muka di pasar  tu.. (Nada berlagak tu..)..Ye lahh..ini merupakan kali ke 7 i di sini.. Balik  balik pasti tinggal di Ubud kalau liburan ke Bali ni..So, i hanya mengulit badan di katil empuk..
 
Dah get ready dah.. Alaaaaaa....
Mau menikmati keindahan alam di sini. Dah decided if we had a chance with family datang ke Bali, sure i nak ambik di sini pulak.. Before ni kan kami selalu tinggal di  T e g a l   S a r i   A c c o m m o d a t i o n. Kat situ lagi cantik with paddy field view. 
This is Rika. Rajin melayan my call masa buat reservation. Nice meeting her.
Lepas checked out, we decided nak makan Padang food. Then kami pun fikir baik makan di Ubud saja. Lagipun dah tau macamana food dia. I dah banyak kali makan di sini. So, no gamble. Lagipun Padang food ni kurang lebih je..
So..tengok ye apa kami makan kat sini.
This telur dadar is like Bala - bala.. Ada jagung, carrot, n vege.
Dendeng. Keras katanya.. I memang kurang suka. So tak berrjamah pun.
Tau apa ni..Heee..semua oarang takut.. I sukaaaaa.. Belut goreng..
Ayam Berlado..
Gulai Keting.. Wallaaaaaa....Gulai Urat..
Sambal Hijau
Pucuk Ubi Rebus
Rendang Daging
Semua happy sebba perut kenyang.. Senyum melebarrr.
Lepas makan terus lah menuju ke destinasi yang diinginkan. Mem Sue nak cari barang kaca.. Cari punya cari, kami dapat ke Tegal Lalang.


Memula singgah di kedai ni. Tapi i rasa agak mahal di sini.. Macam designer je punya..

Then terus ke sini.. Emmm..dapat lah apa yang dihajati..I pun membelinya..I beli macam punch bowl je tu..Nanti i tunjukkan.Tungguuuu..Kemudian terus kami menuju ke  G u n u n g   K a w i.  Dekat area Ubud gak lah..Cuaca agak lembap kat sini. Agak mendung.
Kena jalan sikit ke dalam. Then beli ticket.
Semua kena jadi macam panglima. Kena pakai selempang. Hee..Just menghormati katanya..
Menuruni tangga. I tak ikut sebab kaki i ni lah.. Lagipun i dah pernah mai sini..
I just naik ke cafe di atas ni.. Tengok lah pemandangan. Luch green.. Rasa peaceful sangat.
Bila dah ada kat sini sambil tunggu depa tu, i pun ambik kesempatan lah..Mengopi..heee
Nampak betul ketembaman i ni..heee
Best kan...
This is the cafe.
Walaupun cafe in di tengah hutan ni, Cappucinno dia kauuu.. marbeles.
Croisont pun sodapp
Brownies and Ice Cream
Sempat lagi depa ni menjala..heee
Kami meneruskan perjalanan..Ada yang dah terlentukk.. Mengantuk..
On the way ke Kintamani tu, kami singgah Bas Agro Eco Tourism.
Sempat lagi tu mengacau pakcik ni..
Then we had our coffe at the cafe here. Di lereng bukit - bukit lagi..
Yang ni free.
Yang ni berbayar..
Yang ni....heee..mencoba...
Kitarang menggila..heee.saja je.. bukan nya addicted pun. Teringat masa kecik - kecik dulu suka curi hisap rokok daun my grand father..Hee... please dont take too serious with this picture ok.. We just having fun.. Tak habis sebatang pun. sekali sedut je..heeeee
Sama pokok yang ada di rumah i.
Lepas tu kitarang pun meneruskan perjalanan ke hotel. On the way tu ada parade. So, we had to stop. I pun mengambik gambar lahh..suka..
Akhirnya sampai kami ke destinasi.. Ramai yang cakap kenapa duduk di Kintamani. Bukannya ada apa pun kat sini.. Memang tak ada apa. We just wanted to have leisure time here. Just having fun while enjoying the view. The place was so peaceful. Nanti i cerita kan keadaan kami dan apa yang kami buat di sini.
**********************************************************
Volume 2, Book 20, Number 188 :
Narrated by 'Abdullah bin 'Umar
I offered the prayer with the Prophet, Abu Bakr and 'Umar at Mina and it was of two Rakat. 'Uthman in the early days of his caliphate did the same, but later on he started praying the full prayer.

22 comments:

  1. Assalamualaikumm...

    Akak daki gunung kawi ke??

    Totally awesome la! :D

    ReplyDelete
  2. Last time ada lah.. this time, tak larat.. tu yang duk je kat cafe dia tu..hee

    ReplyDelete
  3. Salam Yong

    Suke jer member tu tolong pasangkan api rokok daun dia yer...lalok tak pas tu ? haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..

      heee..tu lah padahnya kalau jenjalan dengan kawan..sume gila..heee

      Delete
  4. pucuk ubi rebus ngan sambal hijau tu mmng sedap..

    ReplyDelete
  5. Yan...bestnya...!!! Cantik2 tempat kat sana ye... saya tak pernah lagik sampai ke Bali... baru sekali je ke Indonesia..tu pun ke Medan je...

    Thanks for sharing the beautifull photos...the sceneries cantik sgt...

    Hehehe...kitorang pun dulu suka curi2 hisap rokok daun atok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anie,

      Bali ni mmg my favorite place..dekat dan murah je...

      Delete
  6. assalam kak Yan, wahh bestnyer tgk gambar akak jlnx2 ke Bali.makanan pun sodapx2 tu..bila la saya nk sampai ke sana pula...hehe berangan dulu:)

    ReplyDelete
  7. kak, sambal hijau tu feveret saya..hehe...

    Bali ni dah mcm rumah kedua akak dah ye...jeles tau!!

    ReplyDelete
  8. Kak Yan..sesuai tak bawak anak2 ke bali ni? cam best jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. amat sesuai..anak akak umur 2 setengah tahun dah sampai sini..

      Delete
  9. salam kak yan,

    jauh berjalan
    luas pemandangan kita kan kak
    seronok sangat suasana di sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ati..


      ALHAMDULILAH.. and i love to share it..

      Delete
  10. Tengok sambal hijo tu..ermm terasa rasa kesedapannya.

    Kat Bali tu, sentiasa aje ada parade ke Yan ?

    ReplyDelete
  11. nyeeesaaallnyeeee tak it0wt~~~~~ :-(((

    ReplyDelete

cliks..cliks