cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, October 11, 2010

10.10.10

Macam - macam yang terjadi pada tarikh ini. Pasangan pengantin suka untuk menjadikan tarikh ini sebagai tarikh mereka berkahwin. Secara tak langsung kami sekeluarga gak bertuah dapat undangan perkahwinan di Kuantan semalam. This couples ni lah yang datang jadi tamu kami masa hari raya lepas. We started our journey at 11.30am as we agreed.
We used DUKE Highway
TokNgah and Chef KoYa also in the group. Sebelum apa - apa we had our breakfast plus lunch at Taman Melati lah cam tu..NASI KUKUS AYAM DARA... Puuuhhhh!!! Nama pun dah mengancam. Tapi i tak berapa nak perasan the exact place. Hubby yang bawak. Katanya dia selalu makan kat situ bila ada meeting kat bungalow client. i like the ambiance. Green. Lagi fresh semalam tu, baru lepas hujan.. Macam kat Bali lak..
We reached here at 12.15pm. Masih tak ramai. Maklumlah Sunday. This stall really spacious. Green. Banyak pokok yang ditanam di sekitarnya.
Nak makan tu masih sempat berposing. Evidence kan..
Ayam Goreng Berempah dia memang sedap. Ayam Dara lagi katanya..
Varieties of lauk.
suka kat sini
pilihan Abang Luqman, ikan patin..
pilihan Chef CiJu, ikan talapia??
Hubby suka yang ni. Rasa2nya dipanggil Nasi Kukus..
Chef KoYa makan sikit je.. Berdiet youuu...
Ikan Patin Masak Tempoyak mmg menjadi kegemaran ku.
Makan..makan, posing ..posing...
We continued our journey. Singgah menyinggah memang dah jadi kebiasaan kami. Ada yang nak ken..g lah..ber..k lah.. memacam. So, we reached Gambang area almost 15.26pm. Kat sini baru nak tertengok map. Malangnya we missed Gambang exit. The map was not really helpful. Too little information. So, got some info from fren. We had to turn back and exit at Gambang Toll. Once turned back we also didnt know the right way to go. Either to go to Kuantan or Gambang or Segamat. First we took Segamat route. Then i asked hubby to call the groom. Rupa - rupanya hala ke Kuantan.. We spent almost one hour to get there.
Masuk tunnel ni maksudnya maksud negeri Pahang..
Toll lagi...
Tiba je kat situ, everybody dah tak ada. Means that we were the last guests..Hee.. malunya.. Tapi nak buat macamana hantam saja lah...Takkan nak balikkan?? Dah penat, sure perut lapar balik...Tapi kami tetap dilayan dengan baik.. Thanks a lots..ALHAMDULLILAH dapat merasa makanan pengantin. Sempat bergambar dengan pengantin lagi.
Lauk special for pengantin. Kami habiskan..heee..
Kenyang perut senang hati
The pelamin so cantikk
Ambik gambar sama pengantin
teringin lak nak bersanding tu...
We spent almost one hour here. Then decided to go back. But we stopped at Petrol pam to do our jamak prayers. While stopping here, both chefs talked about going to Kuantan.. Emm.. dah alang - alang ke sini, tak kan hanya nak g umah orang kawin then balikk..
I like the surau. So nice..
So we decided to go to Kuantan town.. At last sampai di Teluk Cempedak Beach.. Pernah sampai sini kira - kira dalam 20 years ago.. Cantik tempat ni...Half an hour je kitarang kat sini..
Kat Kuantan pun ada Blue Mosque. But it is light blue.
Teluk Cempedak Beach di kala senja
Nampak tak kami di sudut sana.. Bercengkerama youu..
Diarang ni teringatkan Bali, dinner at Jimbaran Beach...
Abang 'Imran memang pantang tengok pasir..
Relax kejap..
Hubby melayan karenah Abang Ifan
Then we decided to have our dinner. On the way ke Teluk Cempedak Beach tadi kitarang was informed by TokNgah Terminal Satay Zul patut disinggah..Bersebelahan dengan Restoren Zam zam. The best satay in Kuantan.. Boleh caya ke????Kita cuba yokkk
Terminal Satay Zul
Satay Ayam.. sedap..juicy, lembut..
Satay Kambing.. Besttt sangattt....
Satay Bebola Ikan aka Lo' Ceng
Satay Rusa. Agak liat.. Tak tau nak differentiate the taste..
Nasi Lemak menjadi pilihan TokNgah
We missed Satay Arnab.. Waiter lupa nak catat.. Kesalahan yang biasa dibuat oleh waiter di Malaysia. Merugikan peniaga. Menguntungkan kami jika perut dah terlalu kenyang..Kami pun dah tak sanggup nak makan lagi..
Notice board memang really help. Boleh tau satay apa yg available..
Presentation memang bagus
Price dia reasonable lah
So, kami ke sini..Segala macam satay kat sini..Cuma kat dalam resto bit stuffy. Meja rapat - rapat. Kami malas nak naik ke atas walaupun ada air cond. Well. overall satay nya memang sedapp.. Kambing was the best..Perut dah kenyang, kami pun balik.. Mata rasa berat je.. Tapi ALHAMDULLILAH kami selamat sampai almost 00.35am. So tired. Terus lepakk.....

18 comments:

  1. Kak Yan
    Gambar pertama tu, nampak aje sign Taman Melawati, terus rasa rindu nak balik rumah kat KL. Aand also, sedap-sedapnya makanan..kat mana restoran nie kak?

    ReplyDelete
  2. Selepas je masjid malawati tu, naik fly over, himpir kiri, dekat2 situ lah.. Ada banyak bungalow atas bukit tu.. Mcm area Tmn Melati lah..

    Memang best food dia. Nasi Kukus Ayam Dara..

    ReplyDelete
  3. banyaknyee tempat persinggahan untuk makan..ngeee~ ^_^

    ReplyDelete
  4. Nani, kitarang ni kalau jalan tak makan memang tak sah.. Mesti kena makan..baru complete perjalanan tu..

    ReplyDelete
  5. gambar 1st tu kt area tmn melati lahh..dekat je ngan umah sy,tiap2 hari lalu situ..tp nasi kukus yg kedai sbelah blakang tuh lagi terrbaikkk tau kak!hehehe

    ReplyDelete
  6. ohh rindunyerr dengan kuantannn... huhuhuhuu

    ReplyDelete
  7. Salam Qis, ye ke.. Hubby akak selalu p ke Cemerlang Height tu. So, dia selalu lepak kat situ.. Tp ari ahad tu yang lain semua tutup. Dia sorang je yg bukak.

    ReplyDelete
  8. Hana, akak pun baru tu pegi Kuantan. Eh, bukan ke Hana wong jowo Johor. Bojo ne yo wong kuantan?

    ReplyDelete
  9. Pahang ni negeri kelahiran saya..bila pergi akak patut rasa ikan patin masak tempoyak kat tepi sg temerloh tu..mmg berpeluh makan kat situ..

    ReplyDelete
  10. Salam Zue,

    akak penah p kat sungai temerloh tu. makan waktu malam. cuma tak makan ikan patin kat situ.. makan kat rumah my fren kat felda sertik.

    ReplyDelete
  11. wahhh jauhhh perjalanan tu kak...
    balik hari je ... cayalah!

    ReplyDelete
  12. Suzi,

    memang balik hari..Tu yang macam nak putus pinggang. Tapi puas hati lah

    ReplyDelete
  13. salam k.yan,

    fuhhhh n3 yg mengugat iman nie, terlioq la tgk satay kambing tu..

    bestnya dpt makan2 cam tu

    ReplyDelete
  14. Umiey...mmg sedap youuu...until now akak terasa2 keenakannya..haa..haa.. buat terliuq yee..hee

    ReplyDelete
  15. salam k.yan
    dh tag pd k.yan, jom join this contest :

    http://danielzaidi.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beauty-in-ugly.html

    ReplyDelete
  16. salam kak yan,
    Wouuuuuuuu semua bestttt, tak sabar menikmati bile pulang ke Malaya. Ohya, wajah Si Tua Yang Muda sudah saya publish kan,

    ReplyDelete
  17. Salam YAN
    Paparan Yan, yg selalu bersangkutan 'jalan-jalan dgn famili & makan' memang menyeronokkan. Juga informatif. Walau dah banyak pantang makanan, tapi cerita (apa lagi gambar-gambar) mengenainya spt yg baru dipaparkan itu, tetap menyeronokkan.

    Rupo-rupo ne Yan pande ngomong Jerman yo? Have a nice day!

    ReplyDelete
  18. Salam Temuk,

    thanks. I really happy to share some of the infos. Yelah.. bagus jugak kan.

    Alah..Jerman tu, sitik - sitk wa ei..hee.. bojo ne wong Jowo Kuala Selangor.Tapi orak pernah ngomong dengan aku..

    ReplyDelete

cliks..cliks