cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, October 18, 2010

Caramel Pudding


Sedapnya dimakan sejuk..
Bahan - bahan untuk pudding
1 cawan gula pasir
1 liter fresh milk
7 biji telur
1 sudu teh vanilla essence

Bahan untuk caramel
3/4 cawan gula pasir - ikut suka. Nak manis, lebihkan

Cara
1. Satukan gula dengan telur.
2. Kacau sampai sebati .
3. Masukkan fresh milk. Pukul lagi sampai sebati.
4. Curahkan air gula(caramel) ke dalam loyang.
5. Masukkan adunan pudding ke loyang yang berisikan caramel tadi.
6. Kukuskan selama 45 minit hingga 1 jam dengan api kecil.
7. Angkat dan sejukkan.

Texture yang sudah dimasukki wap air dari kukusan.
Tips:
1. Telur harus dibuang punatnya untuk mengelakkan hanyir.

2. Bungkuskan penutup kukus dengan kain supaya tiada air wap yang masuk ke pudding.

3. Gunakan loyang yang rendah, anggaran 1/4 je ruangan loyang yang tertinggal supaya senang pudding ditelangkupkan ke serving plate.
Jika loyang terlalu tinggi, cam ni lah jadinya. Terhempas..
4. Makan sesejuk memang best.. But Watch Out..jangan kerap buat dan makan..Kencing Manis youuu.

4 comments:

  1. Wah! Boleh lah Aini try buat nanti.. Hubby memang suka, Aini jer yang kurenggg sikit sebab telur nya banyak sangatlah akak...

    Ada tak caramel pudding yang tanpa telur? hehehe...

    Anyways, thanks for sharing the recipe ;).

    ReplyDelete
  2. salam Kak Yan

    Sedapnyer puding caramel nie, uiisssk sekarang bkn lagi nak cobaan tp dah jadi godaan la plak..my favourite, pernah coba buat tapi x menjadi uhuhuhuuh... kali nie nak try ahkak punya resepi plak..

    ReplyDelete
  3. Aini,

    rasa telur yang hanyir tu menyebabkan Aini tak suka. Akak pun. Tp cuba Aini cuba recipe ni. Buang punat di telur tu. Itu penyebab hanyir.

    ReplyDelete
  4. Cik Sue,

    kalau ikut, INSYALLAH menjadi..akak pasti CikSue suka. sal tak hanyir..

    ReplyDelete

cliks..cliks