cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, October 30, 2010

New recipe for dinner

Malam ni, Chef CiJu mencuba new recipe ala - ala Sweedish Meatballs macam yang kitarang makan kat Ikea tu. Siang tu ada referred kat umah Pakcik Google. Tengok cam ne nak buat Brown Sauce tu. Selalunya Chef Ciju hanya buat dengan black pepper, kicap, butter and flour. But this time kena pakai fresh milk sikit.

Kalau western food lover, ni lah orang nya.. Abang 'Imran.. tak sabar - sabar dia nak makan...

Ada tiga guests kitarang malam ni, TokNgah, Chef KoYa, and CiLi..
After balik dari swimming, Chef CiJu and CiLi pun bertungkus lumus lah di dapur. Meatball buat sendiri dan berintikan cheesedale. So, ini lah hasilnya.. Malam tu kami makan ala - ala Mat and Minah Saleh. Kayak bule gitu, dong!!!...
Supposed we had baked vege.. Tapi tak sempat nak buat.. Tambah je dengan potato tu..

Tengok Abang 'Imran tu...tak sabar dia nak ngap...

Sausages by Ramli - tapi masin lahh
Added up another one dish, potato.. tak berapa nak jadi.. Tapi tetap sedap dan licin..


Post mortem

1. Semua kata kuah tu sedap.
2. Hubby kata gravy tu boleh buat kuah untuk chicken chop.
3. Kentang tu patutnya di baked then masak sekejap dengan gravy.
4. Next menu, buat chicken chop by using the gravy, coleslaw, and fun fries.. Ala - ala KFC.

8 comments:

  1. alaaa... teringat pula meatball ikea..semlm pergi tp sorang, lunch hour biasalafull house..pergh!!! tgk jek meatball kak yan mmg sedap!!!

    ReplyDelete
  2. he.. kalau tak de org sure leh ngap kan.. tak pe lah.. mai umah akak je.. kita makan sesama..

    ReplyDelete
  3. salam k.yan, wow best2...yummmy
    cam na nak buat gravy nya?

    ReplyDelete
  4. Salam Umiey,
    cairkan butter, masukkan tpg 2/3 sudu besar, then buh air, letakkan whipped cream dan biar didih. mskkan kicap sikit je.(biar color jd brown sikit) then black pepper, mskkan chicken stock. Biar spai pekat..Cuba lah..

    ReplyDelete
  5. bestnya..
    puas hati masak sendiri kan kak...
    terjamin kehalalatoyyibanya...makan tanpa was2 ;)

    ReplyDelete
  6. Salam Suzi,

    memang betul tu.. Akak ni dah makin particular sikit.. INSYALLAH..

    KFC dah masuk 4/5 taun tak jamah.. Anak beranak lah.. Ayam, cari yg kat kedai muslim, kat any hyper mart mmg dah tak beli.. Alah sikit2 lah berkorban demi darah daging anak2...

    ReplyDelete
  7. wasalam, trima kasih k.yan, boleh cuba ni..

    ReplyDelete

cliks..cliks