cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, September 30, 2010

Kalau dah rezeki

Kalau dah tertulis memang rezeki untuknya, ditolak macamana pun tetap rezeki. Last Saturday, hubby's frens cakap nak datang untuk hantar kad jemputan. I memang sure he would come with his fiancee. They are getting married on October 10, 2010.. Kami cuma jamu minum air teh plus all the kuih raya. Meanwhile in the kitchen, Chef CiJu and Chef Koya, busy preparing our lunch. Sebenar it was quite late for lunch. We started preparing at 13.00pm. Saja je..Lewat...Tak terfikir pun nak ajak diarang makan. Hubby terus menyembang dengan guests.
Dalam pada tu, our big table pun telah disiapkan with our new napkins by British India...Kira - kira raya punya lah. Kami atur je all the dishes yang sudah dimasak. Chef Koya said that she wanted to make Fried Chicken ala - ala KFC.
Memang macam KFC punya chicken you..Lagipun my kiddos memang dah hampir 4 or 5 tahun tak pergi ke KFC pun. Bukan amalan kami makan di any fast food ni..Thanks to Chef Koya with her new recipe. Everybody suka and happy..
Memandangkan dishes lain nampak sikit je, kami tambah dengan Telur Dadar..
Jangan lupa Sambal Setan.. Tak sah kalau tak ada
Ada ikan sikit, Chef CiJu masak lemak kunyit.. Sedapp
Takut Kecambah rosak, kita masak tumis campur udang..Drink pulak Chef CiJu buat Blackcurrent Sprite.
Bila dah siap semuanya, kebetulan our guests mintak diri.. We invited them to have lunch with us. Tapi pada mulanya ditolak.. Tapi i said, "REZEKI ALLAH JANGAN DITOLAK", diarang mengalah.. Terus menerima perlawaan kami.. Tulah, kalau dah rezeki, makan sesama lah kita.
She's practicing to be a good wife. INSYALLAH
Walaupun hidangan kami ala kadar sahaja, tapi kami puas kerana tetamu kami dapat merasa bersama - sama rezeki kami pada hari itu..ALHAMDULLILAH

17 comments:

  1. k.yan, sambal setan tu nama ngeri tapi macam sedap jer....macamana resepi nya tu?

    ReplyDelete
  2. Salam Mamaicha,

    nnt k yan link. Sebenarnya lupa tu..

    ReplyDelete
  3. Kata orang 'hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicicah'. Eh! ada ke orang makan hati gajah, hati kuman tu???? :)

    Kalau dah rezeki, ditolak pun dapat juga, kan?

    ReplyDelete
  4. sedapnye kak yan..meleleh air liur sy..dah la x makan lg ni..huhu..pos2 la kesini sikit..ngeee~

    ReplyDelete
  5. Salam Kakcik,

    cobalah tembak gajah satu..Jom kita buat kari ke rendang ke..hee.. Kuman tu sure impossible.

    betul tu kak..rezeki dah depan mata kalau bukan, tetap tak dapat..

    ReplyDelete
  6. Salam Nani,

    jom lah ke mari..tp tghhari ni kami sibuk buat cuppies lahhh..

    ReplyDelete
  7. salam
    sambal setan??
    huhuhuhuhu
    juadah yang ada sama dikongsi..memang besh..

    ReplyDelete
  8. Salam Cheqna,

    sambal ni is a must dalam session makan memakan kitarang... Kasi terangkat sikit...

    betul tu Cheqna, rezeki patut dikongsi bersama..

    ReplyDelete
  9. fuhhh dining table akak for 12 pax ye..brape hidang tu makan ramai2...hihihi..meriahhh

    ReplyDelete
  10. Salam Suzi,

    my own family memang takat 5 org aje. Tp kalau nak kira the whole family bila mak abah akak ada, mmg tka muat meja tu pun..Kena tambah meja lipat. Kitarang suka gathering.. Meja tu customized my hubby..heee.. boleh 3 hidang.

    ReplyDelete
  11. sambal setan tu nampak sgt mengancam.
    namanya sama mcm sambal kat jakarta...saya pernah makan kat satu restoran.

    ReplyDelete
  12. wowww.. sedapnyer???
    k.yan chef k???
    suka mkn tmpat tmpat2 y selesa n suasana y nyaman..bru mood datang

    ReplyDelete
  13. jauh la kak yan..nani kat kelantan..ngeee~

    ReplyDelete
  14. Salam Leez,

    gara2 masa ke Balilah tu.. sana sini nampak perkataan tu yg mentafsirkan ttg kepedasan. Then balik, we make satu sambal yg lebih kurang sama rasa dan rupa yg dimakan di Bali..tu yg timbul nama sambal setan..heee

    ReplyDelete
  15. Salam LYaFARINA,

    bukan Chef bertauliah.. Kami masak reramai kat umah..Chief Chef, adik akak..

    ReplyDelete
  16. Salam Alya,

    akak ni chef sekali sekali..heee

    ReplyDelete
  17. Salam Nani,

    Tak kesah..jauh2 nnt akak jamu dgn apa aje Nani nak makan..heee..INSYALLAH one day..

    ReplyDelete

cliks..cliks