cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 29, 2010

Tetamu kami

Since rumah kami tak buat open house, kami tetap menerima mana - mana tetamu yang sudi singgah dan menyembang ke rumah kami ni. Tetamu semalam boleh lah kami jamu dengan proper sikit. Al maklum diberitahu awal. Boleh lah jamu dengan beriya - iya sikit. Walaupun ala kadar. Kira nampak sempurna sikit. Nak cerita yang ni. Guests ni pulak adalah staffs hubby. Kebetulan hubby tak kerja hari ni. Penyakit lama bertamu.. So, one of the staff mentioned that he wanted to drop by and beraya. Oklah tu.. Sorang je kata hubby.

Almost Maghrib, Chef Ciju terjerit dari bawah,

"Kakkkk, Intan datang", eemmmm berpandang me and hubby.
Lhooo..kok orang lain yang datang.

I asked Abang Luqman, " Aunty Intan datang sorang ke kat bawah tu?"...Nak kepastian.
"Tak lah..Ada Uncle Raman sekali".

Ooo ada dua orang.. Me took a shower first. Then baru ke bawah. Terkejut.. Bukan dua, tapi empat. Meanwhile tiba lagi another two..Emmm.. rasa - rasanya boleh jamu air panas dengan biscuits je lah ni.. Tak ada masak apa - apa pun. Chef Ciju macam nak berehat je tu..

Tapi, hubby tanya, "tak ada makanan apa - apa ke Yang?..
Apa maksudnya tu ek??? Well, i faham..

Kebiasaannya kalau ada tetamu, pasti makanan berat yang kami hidangkan..Paling tidak mee goreng. So, i godeh - godeh dalam freezer tu, ada tak lagi nasi impit yang semalam banyak kami rebus. Ada sikit lagi Ayam Masak Kurma. Ada lagi kuah kacang. Ada lagi Sambal Setan. Oklah tu... Since depa semua dah berlonggok di hall, i just prepared dinner kat situ.. Means that they have to squeeze a bits. Duduk lah diarang berimpit - rimpit kat situ.. My Big Table, lengang...
Ni je lah yang terdaya i sediakan buat korang.
Dah ramai - ramai, makan memang berselera..Eh, ye ke berselera?
Hubby's staffs - Ain, Sazali, Amir, Rahman, Zana, and Intan sedang menjamu selera
Meanwhile, Chef Ciju was preparing porridge untuk dimakan sama kiddos. So, we had extra, and we served to the guests too. Just simple porridge. But we put some santan macam Bubur Lambuk.
Simple porridge
After that, i keluarkan balik my trifle yang tinggal tiga suku. Tulah..nampak macam tak senonoh. Bagi lebihan.. Tapi tulah..trifle memang jadi macam tulah..
Trifle yang dah tinggal setengah setelah tiga hari ni jamu ke tetamu.
Sal my trifle tak boleh dipotong - potong. Well, tak kesah lah..janji masih elok.. ALHAMDULLILAH..diarang makan dengan berselera.. Suka i tengok.. Diarang ni macam my sisters and brothers. Nasib baik tak kesah dengan jamuan yang tak seberapa tu.. Thanks for coming and beraya ke rumah kami. Ada rezeki, kita makan - makan lagi. TAPI...lain kali kasi tau awal. Kalau tak, i hidangkan teh hangat je...

14 comments:

  1. salam
    makanan kalu dimakan ramai2 memang besh
    takpe..tu semua rezeki tuk tetamu yang hadir..

    ReplyDelete
  2. Salam Yan..

    yang penting jalinan ukhuwah yang berpanjangan, kan? :)

    ReplyDelete
  3. Salam Cheqna,

    betul tu..Ubi rebus pun wokey..

    ReplyDelete
  4. Salam Kakcik,

    betul tu kak. ALHAMDULLILAH..saya malah senang.

    ReplyDelete
  5. Salam Yan
    Cerita yg menyeronokkan. Begitulah ya, kadang-kadang bertumpu-tumpu orang datang (tanpa notis)!

    Bila hati ikhlas nak menjamu, walau yg dihidang tak seberapa atau tak seapa, insyaAllah mengenyangkan & enak di tekak tetamu. Air muka kita pun sudah boleh menyejukkan hati mereka. Ketara Yan cekap menangani situasi 'mini kecemasan'! Have a nice day!

    ReplyDelete
  6. Salam Temuk,

    tetamu datang umpama rezeki. Kalau baik dilayan, ALHAMDULLILAH terbang dosa kita sikit..

    Alah dah terbiasa. Rumah mak abah kat kg pun cam rumah saya gak.Dah tak terperanjat dah...ALHAMDULLILAH rezeki dapat dikongsi bersama - sama

    ReplyDelete
  7. salam kak yan,
    banyak jugak hidangan ad-hoc tu...
    rezeki tetamu la kan...
    rasanya kita sendiri yang rasa tak puas hati kalo layan tamu lebih kurang je kan...

    ReplyDelete
  8. Rezeki tetamu..sedap nampak makanan Kak Yan

    ReplyDelete
  9. itu rezeki namanya bila tetamu dtg ke rumah kita. Dalam punya kalut pun...makanan tetap banyak dan nampak lazat.

    ReplyDelete
  10. Salam Suzi,

    boleh lah Suzi depa mengalas perut.Lepas balik dari opis mmg lah lapar. Mudah2an depa puas hati..

    ReplyDelete
  11. Salam Gina,

    alahhh sebenarnya ada extra semalam punya. Tak masih elok. dapat lah depa makan..

    ReplyDelete
  12. Salam Leez,

    itupun k yan rasa macam tak ok je.. Kelam kabut je preparationnya..

    ReplyDelete
  13. vavava...

    Bab makan
    semuanya tak toleh kiri kanan
    tak henggat orang belakang !

    :)

    Haii Yan.. syioknya tengok makan ramai camnie.. saya berpeluang bila balik Johor bertemu adik beradik . huhuuu

    ReplyDelete
  14. Salam Linda,

    ada orang kat belakang ke?? hee... betul tu..Kira tak hengat mak bapak lah..

    i tak tunggu balik kg, kat mana pun memang meriah sakan kalau bab makan ni..

    ReplyDelete

cliks..cliks