cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, September 19, 2010

Bukan open house...

Kalau cerita pasal raya, sinonim dengan open house. Bab open house ni i am not really practice now.. Bukannya apa. Biasalah kan, sure akan keletihan..Macamana tak letih..Usually, kalau kitarang buat open house, we love to cook all the dishes. Dari A to Z...Try new recipe lah.., buat recipe wajiblah, ada request lah... Tetamupun agak ramai..Then bila guests hampir sampai, muka kitarang dah macam zombi..heee... So, malas dah..Lagipun kan tak baik, dah bagi orang makan, membebel pasal penat lah, apalah..daripada dapat pahala, dosa lak yang dapat...Yelahhh mengeluhh.. Kan tak baik..

Eh..tapi bukan bermaksud tak boleh ada guest nak datang.. Now i practice cam ni... Kalau ada sesiapa nak datang they have to inform me first, then i and Chef CiJu masak. Selalunya paling ramai dalam 30 guestslah. Kita buat one after another. Lepas satu family, ada satu lagi family..Make sure paling ramai 15 orang in one time...So, muat lah my big table tu...Bila rasa - rasa ada makan lebih sikit, agak - agaklah, kita invite lak family or frens yang lain..Kalau ada rezeki, mai lah diarang..
Nilah rupanya my big table menyambut kedatangan tetamu..Terkejutnya... i masak sendiri youu..Chef CiJu merayap.. So, sendirian lah i..
Nak cite pasal open house yang tak terlalu open lah ni.. Last Thursday(One Malaysia holiday), my SIL (adik - beradik hubby lain father, Ina), called and informed me that she and her family would like to come and berhari rayalah. Unfortunately, on the same day i wanted to visit my MIL and SILs di Kuala Selangor, pun pasal berhari raya lah.. Bincang - bincang then decided to invite them on Sunday...I masak sikit apa yang patut..Faham - faham je lah health condition yang tak mengizinkan... Tapi ALHAMDULLILAH sempurna jugak dah..Tengok lah ye apa yang i jamukan kat diarang...
Masakan Nasi Minyak. Ni Chef CiJu tolong siapkan..Slack sikit tak pakai Moghul Brasmathi. Terpaksa gunakan Giant Brasmathi..Ramai tul orang pakai brand Faiza ni, sampai licin licau kat Giant...But not bad lah...
This was the first time i buat acar mentah ni.. Orang Johor panggil Jelantah..Tak tau cam ne dapat nama tu.. I pakai Nenas Josephine beli kat Giant..Boleh tahan harganya. Kalau kat kampung Permas, tinggal mintak je dengan Tok Jaafar..Bukan takat satu, sepuluh malah..heee
Buat sikit masakan ala - ala Jawa. Pecal in modern version. I pakai zucchini pasal kurang berair. Then, i placed them in the plate yang dibuat daripada pokok kelapa. I bought these serving plate in Bali.
Untuk makan dengan Nasi Minyak, i made Ayam Kurma. Requested by hubby. Rupa - rupanya some of the guests ada yang memang suka this dish..ALHAMDULLILAH...
Sebagai penyedap makan, i made sambal setan a nite before, plus sambal tumis yang i cilok dari dapur Kak Idah last Thursday..heee...
Dalam pada berjanji dengan my SIL, masa went back to Kuala Selangor, my first SIL (Kak Idah, kakak hubby seayah) cakap nak datang on Sunday.. Emm happy lah i, pasal boleh sekalikan dengan mereka berdua..But my second SIL (K Yah) masih tak sure pasal transportation. Well, plus minus ada lebih kurang 15 guests...K lah tu..Rupa - rupa nya ada fren hubby cakap nak mai on the same day..Dua beranak je.. Cantikkk....
Ni lak dishes yang dibawak oleh my SIL - Kak Idah. Ada rendang, kuah kacang, ayam masak kicap, dan nasi impit. Maka bertambahlah menu atas my big table...Terima kasih K Idah
Ina and family, the first guest yang sampai..Tinggal tunggu hari saja untuk sambut orang baru..Another girls ye..Congratulation...
Young couple yang still in honeymoon mood. Fizi, first hubby's nephew and his wife, Zetty.
After about an hour, SIL, Kak Idah and family arrived.Siap bawak rendang, nasi impit, kuah kacang, and ayam masak kicap.
Abang Luqman seronok menjamu selera sama the guests.
Abang Irfan too..But not Abang 'Imran.Jarang nak join kalau ada guests..Memang lain sikit mamat tu..

Almost at 14.30pm, all the guests beredar.. Then about an hour later, hubby's fren pun sampai sama anak dara dia..Malangnya tak sempat tangkap gambar..Meanwhile, i pun prepared trifle..Teringin nak buat.. So, try - try lah..and tadaaaa......
I adjust this trifle ikut suka hati i..No jelly pasal salah beli bahan. I terbeli gelatin..eemmmm.Selalunya i buat gunakan custard, and jelly. This time no jelly, but i added up with whipped cream...
I made two layers. On top of that i sprinkle with meringue. Put some roasted almond flakes and...Rochers..

After maghrib, my second cousin sampai..Ingatkan ramai..Rupa - rupanya sekereta je..Hubby, dia, and three daughters.
Ni dia si comel Ajwa Raudah..Sweet little girl. Yang amat pemalu..
Abang Irfan without fail, akan join the group.
After dinner, we sat on the sofa, sembang - sembang sambil anak - anak buat teka - teki...Baru lah dengar suara Kak Ajwa...Itupun pelan jeee,,,
Sembang sambil cuba my trifle..
Masing - masing suka tang Rocher tu...heee




6 comments:

  1. Seronok dapat berkumpul reramai cam tu.. rumah pun selesa... :)

    ReplyDelete
  2. Salam Kakcik.

    ALHAMDULLILAH..penat memasak pun rasa berbaloikan kak...

    ReplyDelete
  3. all the food mmg sedap sgt, kalau boleh nak mkn semua tapi perut ku terlalu kecil.... kalau boleh sambung makan lagi hari ni kan best. selalunya aku tak suka sgt mkn ayam tp kurma ayam tu sedap la pulak tapi malas lah nak puji lebih2 kan... trifle tu pun cantik dan sedap, kalau lapar mmg habis ku telan semuanya...

    ReplyDelete
  4. Lina, thanks for the complimentary. Rugi kalau tak makan air tangan teman. Tak sia2 teman masak bebanyak tu..Seronok sgt.

    Trifle tu sampai ari ni ada lagi..

    ReplyDelete
  5. salam kak yan...full of foods!!! thumbs up!!! meliur jek tengok. hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Cyana,

    TQ.alah..,asak sikit2 je Cyana..

    ReplyDelete

cliks..cliks