cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, September 26, 2010

Trifle

TRIFLE

I am a big fan of dessert. Suka sangat kalau buat , kalau MAKAN lagi suka.. So, last week buat trifle untuk my cousin.. Then CikSue pula ada request recipenya. So, here we go....Cobaaa ya CikSue..Jangan Cobaannn...
*************************************************************************************
*************************************************************************************
Ingredients
A.
Evaporated milk
Custard powder
Condensed milk
Masakkan 1 cup of custard powder plus 1 cup of evaporated milk and another 5 cups of plain water. Tambahkan condensed milk. Manis ikut sukalah. Masakkan atas api sampai mendidih dan sejukkan sedikit. Jangan terlalu lama kerana takut akan keras dan susah sedikit nak disenduk.
Cuma ada gambar Banji Roll je..Pandan Roll dah habis sebelum sempat ditangkap gambarnya..
B.
1 pandan roll atau apa - apa yang anda suka.
1 tin of fruit cocktail
Potongkan cake ni sederhana nipis dan dipotong dua.

C.
2 cups of whipped cream
1 cup of plain water
Campurkan whipped dan air. Putar sampai ringan. Guna speed tinggi dalam 2 minutes. Bila diterbalikkan dan tak jatuh, means dah betullah tu..
Meringue and Ferrero Rocher
D.
For decoration
raisins
meringue
Ferrero Rocher
Almond Flakes - dibakar
Some fresh strawberry if you like.

How??

First layer
Dalam bekas yang transparent, letakkan pandan roll yang telah dipotong sederhana nipis di tepi bekas. Untuk biarkan cake itu dapat dilihat warna - warnanya. Kemudian, syrup dari fruit cocktail disiram ke atas cake supaya cake tidak kering.
Second layer
Custard tadi kemudiannya diletakkan di atas cake. Tutupkan kesemua cake tadi. Taburkan fruit cocktail rata- rata. Pastikan ada warna - warna merah like cerries. Biar menarik.
Third layer
Letakkan whipped cream yang telah diputar tadi anggaran 1.5 inci tingginya. Taburkan raisins, meringue, dan almond flakes seperti di bawah. Ulangkan semula step untuk first layer. Last sekali on the top of whipped cream letakkan ferrero rocher..
Nak lagi menarik, letakkan strawberry.. Alah buh lah apa aje, asal boleh dimakan.Grape boleh cherries boleh..


Yang tak bestnya trifle ni kalau nak serve to small group. Tapi kalau big group, sure boleh terus habis. I suka trifle yang soft dan sejuk..Nak lagi sedap, bila serve dalam dessert plate, letakkan extra whipped cream..

6 comments:

  1. sangat menarikss...wajib mencuba ni.
    terima kasih share resipinya..

    ReplyDelete
  2. uhhhhhh mengancam...terasa nak gi umah k yan sekarangggg gak! hihihii

    ReplyDelete
  3. Salam Leez,

    cuba jangan tak cuba..Akak mmg suka dessert. Mmg recommended. Elok kalau buat open housem buat trifle ni. Ramai boleh makan dan sekali je kena sedia kan...

    ReplyDelete
  4. Salam Suzi,

    jom, jom, akan ku hidangkan trifle aje..hee...

    ReplyDelete
  5. wokey kak mesti coba nie..kalu x jadi mcm mana erk...kalu x jadi gi raya umah akak jer la hehehehe...

    ReplyDelete
  6. Salam CikSue,

    coba tau..wokey lah..mai je umah akak..

    ReplyDelete

cliks..cliks