cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, August 21, 2010

Story about makan

Iftar 10,
Friday, Aug 20, 2010.
Hari ini merupakan kali pertama hubby dapat berbuka bersama-sama sejak puasa (weekdays). Meeting di Seri Kembangan membolehkan dia membeli dengan asyiknya makanan waktu berbuka. Macam terbalas dendam dia yang memang dah jarang - jarang membeli makanan di Bazaar Ramadan.. Jadi seperti biasalah makanan yang dibelinya macam nak jamu orang makan seramai 50 orang heee...Walhal orang nya cuma 12 orang. Well, itu lah hubby i. Sentiasa ingat tak cukup je...

Hubby kata dia nak beli satay kat Kajang.. Emm jangan silap, kitarang tak suka Satay Haji Samuri. Satay pilihan kami, Satay Willy. Memang sedap...Korang tak akan menyesal kalau makan satay ni. Then, petang sebelum berbuka, Nenek, Tok Yayi, and Chef Ciju lak sibuk nak pergi ke Bazaar Ramadan di Section 7. Emm.... depa pun membeli lah apa yang teringin di mata dan hati...Bibik lak, cakap dia teringin nak buat pais ikan bilis.. Emmm bayangkan bagaimana makanan yang tersedia on our big table.. So, layan je lah ye....
View of our big table..
They're bz, tp bz susun juadah yang dibeli..Bukan bz masak..kuang..kuang..kuang..
Different view of our big table..
Soya strawberry..Tak rasa pun cam ne..
Otak-otak yang dibeli di Bazaar Ramadan Section 7.
Roti boom ni pun kat Sect 7..
This is Willy Satay - chicken and beef
Ni yang bibik buat - pais ikan.. semua tak leh makan..pedasssss.....kecuali bibik...

Iftar 11,
Saturday, Aug 21, 2010
Petang ni hubby ajak ke Paya Jaras, Sungai Buluh..YA ALLAH..kenapalah nak pegi jauh - jauh ni..Well..melayan citarasa hubby..Dia kata the best currypuff that he ever had.. Kat mana tu?????, tu dia...kat Bandar Baru Sungai Buluh..So, i layan je lah..teman dia pegi ke sana. Isteri Mithali lah katakan.. Kemudian singgah beli ayam panggang di jalan Paya Jaras.. Sebelum sampai rumah, hubby kata dia teringin lak nasi ambeng macam Tok Yayi beli semalam..Emmm, beli 2 bungkus lagi.. Apa-apa lah belalang. Lagipun kat rumah ada ramai ahli keluarga berkumpul. Ada CiLi, Ada Yati and hubby, dan ada Chef Koya and TokNgah...
OTW ke Bandar Baru Sungai Buluh, bad traffic at Paya Jaras..
Kat umah lak, Chef Koya bz preparing Rosselle Juice. Sedap.. buatan sendiri lagi..Cukai sikit dari Rosselle yang hendak dibuat ujikaji. Chef Ciju lak busy preparing Bubur Lambuk..So, layan je ye menu kami ari ni..

After searching almost 30 minutes, he met the warung for the best currypuff (as he claimed lah)
ayam panggang ni i noticed naik tiap tahun harganya.. Tapi , yelah orang tetap beli.. Kalau rasa mahal, pasti dia jawab.. Nak beli, beli.. Tak nak beli, sudah..betul tak?
They're busy preparing Bubur Lambuk
Bubur lambuk by Chef Ciju.Satu utk neighbor
Penyedap Bubur Lambuk, telur asin..
Penyedap jugak...tak de ni mcm tak best
Bubur Lambuk
Nilah ayam yang diburu sehingga ke Paya Jaras..
Tak tau sapa yang beli.Lagipun ni gambar ni diambil oleh Chef Koya untuk practise photography skill dia..hee..
Nilah the best currypuff yang hubby cakap. And it is proven by Chef Koya.Suka hubby kalau dia dengar.Sure besok dia pegi lagi. So, senyap je lah..
Udang masak lemak lebih semalam.. Pun tak habis dimakan tadi..
Roselle Juice by Chef Koya
Ready to pulun..Abang Ifan just bangun dari tudur. He not feeling well. Demam..


Ok lah cukup untuk hari ini..Esok kita cite yang lain lak...Tungguuuu...

5 comments:

  1. full of foods... seronok tgk. tapi paling suka tgk telur masin tu... merah cantik.. yum yum

    ReplyDelete
  2. semuanya ni sakan pegang camera ( Canon IXUS 110 IS je). So, sume makanan nak ditngkap.tp takleh layan cyana lah kan..hee

    ReplyDelete
  3. waduh...........tgk byk nyer makanan pun dah penat.....apa tah lg gi jln2 cari makanan tu.....tp bubur lambuk tu nmpk sgt3 menyelerakan!

    ReplyDelete
  4. Cyana:bukan layan tau..salahhh.. lawan...

    Suhaila :Tgk je lah si pemakannya

    K Ani: Selalunya mmg habis.Anak2 saya sedang memmbesar.Sedap je makan.. Then bubur lambuk tu, pagi ni cuma tinggal semangkuk je. Itu utk sekecik yg takleh posa, demam..

    ReplyDelete

cliks..cliks