cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 30, 2010

Jalan - jalan ke Kraf tangan dan Saloma Bistro

Rasa - rasanya nak ubah tajuk lah..Asyik - asyik cerita pasal makan je..So, ingat hari n i nak cerita pasal jalan - jalan dengan hubby ke Kraftangan dan Saloma Bistro dua hari sebelum puasa.. Tak dapat nak cerita awal gara - gara Celcom dan PC problem. Masa edit gambar - gambar lama, nampaklah gambar yang patut diloadkan...

Hari tu, hubby ajak pergi ke Kraftangan. Ada assignment yang perlu dibereskan..Kena ambil gambar for his job. Itulah pertama kali aku menjejakkan kaki ke sana setelah berbilang kali dipelawa one of my friend, Suhaila yang sering mengadakan exhibition batik nya di sini..Where is this place..Ok inilah addressnya for those yang tak pernah sampailah....

PERBADANAN KEMAJUAN KRAFTANGAN MALAYSIA
Kompleks Krafs Kuala Lumpur,
Seksyen 63, Jalan Conlay, KL
Tel: 03 - 2162 7459
0
The entrance
I m heading to the entrance
Cantik ukiran kayunya
Sempatlah berangan berdua sambil tengok landscape kat bawah tu
Seronok dengar bunyi air dari landscape ni..
We also had a chance to go to Muzium Kraf Kuala Lumpur.. Banyak traditional instruments here..Sayang tak ajak the kiddos.. yelah berangan nak dating.. So, malas nak bawak.Tapi bila dah sampai sini,regret lak..Yelah at least boleh share some information about it with them.. Tak pe lah maybe next time. The fees tak lah mahal sangat RM3 for adult and RM1 for kid. Bagus tempatnya. Almost fourty five minutes we were here.Busy taking pictures.
The charges
Hubby beli tickets for us
Relax sat lunjur kaki sambil dengar documentary about kompang
The other building at the Kraftangan Malaysia
Beautiful landscape

Then we headed to Saloma Bistro. We noticed that ada big festival being held there..Tinjau - tinjau, rupa- rupanya 1 Malaysia Food and Handicraft Charity sedang berlangsung. After moving around and taking pictures, we went to the hall and tried some food there. We tried nasi bukhara and chicken masala... Eeemmm tak sedap langsung.. Cam ne dia kata the best...Sedap lagi Chef Ciju buat Nasi Minyak.. Bagi sesiapa yang nak ke sini, ini alamatnya

Lot 109, Pusat Pelancon Malaysia (MPC),
Jalan Ampang, K.Lumpur
Tel: 03 2161 0122
Pintu gerbang menyambut kedatangan anda
The main entrance
The landscape
So fresh
Posing kejap
Hasil seni yang terdapat di Information Counter
Nilah nasi bukhara yang tak berapa nak sedap
Bye.. bye..
Dah habis sekutah - kutah kawasan kami jelajah dan sudah kenyang perut, we decided to went back.. Cuaca agak panas.Dan ini membuat kan aku bit tired. But i was happy. Yelah...at least ada sedikit ilmu yang dapat aku ketahui pada hari ini.. Nanti - nanti boleh jelajah tempat lain lak..INSYALLAH

8 comments:

  1. SALAM KEMBALI. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN MENINGGALKAN JEJAK DI BLOG SAYA.

    ReplyDelete
  2. Salam En Hamzah,

    terima kasih juga kerana sudi menjenguk..Harap2 kita boleh share something dr blog memasing

    ReplyDelete
  3. salam kak yan,

    kompleks kraf tu belakang ofis sy, tp tk pernah sampai lagi. hehe. menarik juga yer.

    ReplyDelete
  4. Salam Cyana,

    tulah kan.. akak ni kerap ke Indonesia.. jalan tpt org siap tau semua.. tup2 tpt sendiri, baru jejak kaki..Katanya kalau ada exhibition lagi seronok..Cyana keje mana?

    ReplyDelete
  5. Salam Yan
    Kesian rasa nasi bukhara macam rasa huruhara sikit, ya? Kalau saya, sebab bukan pemasak, apa pun saya akan kata sedap! Ya, kompleks kraftangan tu saya rasa hebat juga standardnya. Harga pun hebat (utk orang tempatan). Tu hari ada tanya how to address me. Just Temuk, will be fine. Have a nice day!

    ReplyDelete
  6. Salam Temuk,

    memang lah harganya boleh tahan.. Saya ni anak jati Johor. Kalau nasi bryani tu mmg dah sinonim. So, ikan tu dah tau lah jantan betinanya.heee..yg geramnya tu bila tuannya kata the best tu llah yg tak tahan..Kita lak bila tgk je mcm dah tau apa rasanya.heee..

    Kalau Temuk jenis suka jalan2 cari makan, jenguklah ke sini

    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2010/06/beriani-gam-at-dju-cafe-balakong.html

    ReplyDelete
  7. Salam Yan
    Terima kasih. Dah jenguk entri mengenai beriani gam di Balakong tu. Memang nampak menarik. Belum pernah sampai Taman berkenaan. Ada sekali ke JUSCO berdekatan dengannya. Insya Allah bila lapang, lepas musim raya boleh dicari kedai tu. Mana tahu menantu-menantu bagi duit raya!

    ReplyDelete
  8. Temuk,

    saya pun baru tu sampai.. Alahhh ajak je menantu2 tu makan kat sana. Then sure diarang belanja. Berapa lah sangat.. Tapi dijamin memang superb

    ReplyDelete

cliks..cliks