cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, August 27, 2010

Nuzul Quran, Iftar ke - 17, hari uji kesabaran..

Nuzul Quran,(quote dari BEB - sorry tak bagi tau dulu.Tapi boleh share ilmukan) Selangor cuti..So, "anak - anak Sidek" pun cuti sekolah.. Bila dah cuti, faham - fahamlah akan ada seribu satu macam kerenah "anak - anak Sidek" ni (jangan terkejut. anak - anak Sidek ni bukan lah baka keturunan arwah Hj Sidek atau yang ada sangkut paut dengan Raja Azmi yee.. hee.heee. Gelaran yang hubby berikan pada anak2 kami, pasal Haji Sidekkan ada 3 heroes sederet, Misbun, Razif dan Jailani. So, sama macam heroes kami). Diarang ni kalau tak berebut games di PC, diarang berantam pulak dengan channel TV. SO, daripada i pening - pening kepala duduk kat rumah hari ni, baik teman ke SSF beli some items yang masih tak cukup untuk my hampers..Nasib lah warga rumah tu..heee..heee.. Kalau ikut - ikutkan memang boleh kurang pahala dibuat karenah diarang ni..

SSF yang ada di Damansara, close to hubby's office
At almost 11.30am, i went to SSF..Punya lah ramai orang....Canopies tambahan dibuat di depan SSF. Banyak barangan yang ada di situ.. Memang mabuk dibuatnya..Mabuk mata dan mabuk poket..Cantik - cantik.. Ramai gak para bapa menolong ibu - ibu memilah peralatan dan perhiasan rumah.. Nasib baik hubby i tak macam tu...Sure teman malu - malu kucing nak shopping. Almost one hour there and my pocket almost burst, i went back.. Kepala macam nak tercabut, pasal mungkin terkena hujan waktu keluar SSF tadi..
Saja je i menambah decoration SSF. Sebenarnya bekas telur dan angsa tu adalah untuk engagement Aisyah waktu raya nanti
Cantikkan..Suka betul I dengan benda - benda yang cantik ni..Bukan takat orang je.
Nilah hasil tuaian i yang menyebabkan pocket i terbabas.
Tiba rumah, i sekali lagi rasa lepak. Penat betul..Terasa tua betul badan. Baru buat kerja sikit dah kelelahan. At the kitchen, Chef Ciju prepared dishes for our berbuka puasa. She cooked fried noodle, crispy squid and my mommy made cekodok..Lauk - lauk tambahan, ada Sambal Goreng Suun, Gulai Asam Pedas Sembilang. Tok Ngah pulak, tak pernah miss dengan Nasi Ambeng..Tak jelak - jelak depa ni...Dessert kami lak, Tok Ngak belikan Coconut Jelly.. Sedapnya...Sejuk je dalam tekak..Then ada lak lebihan kuih kemboja yang hubby beli. Ini memang favorite Abang 'Imran. Almost 2 kepis dia boleh habiskan...
Fried Noodle
My mommy's cekodok
Crispy Squid by Chef Ciju pakai bread crumb
Sambal Goreng Suun - tapi tak faham kenapa dipanggil sambal.tak nampak merah dek cili pun. yang nampak sayur kacang panjang je. Tapi itulah namanya yang telah dipanggil sejak dulu kala..heee
Gulai Asam Pedas Sembilang. Nampak cair sangat. Lagipun ikannya tak berapa fresh lagi.
Coconut Jelly
Kuih Kemboja
Today i really felt so thirsty. Just looked at my fridge, i noticed that the thick syrup for layer tea masih ada. Ingat nak buat for myself aje.. Hee..hee... akhirnya i made 5 glasses of 3 layer tea. Siap buat, i noticed waktu berbuka masa lama, geram je..heee...
Tak geram ke tengok air cam ni..Kalau i memang rasa geram pasal i yang buat sendiri.
Another three glasses yang i buat kan - 3 layers tea
Setelah dikacau untuk diminum..Perrrggghhhh..Nyamannya
Meanwhile, i did some work on my hampers yang mana masih ada yang belum siap. I have to send some of them to Killiney by today and another to Gombak and Ampang by Wednesday. Tengok je lah gambar ye.....
Selama almost 4 years i m doing this hobby, tak pernah lak nak bergambar cam ni..Gara - gara nak masukkan dalam blog lah ni..
*
*
*
*
*
*
Sampai jumpa esok.

10 comments:

  1. banyaknye borong kat SSF tu, persiapan raya ke?

    ReplyDelete
  2. Salam Perkenalan, Yan
    Terima kasih singgah ke blog saya. Wow, macam-macamnya makanan & minuman tu. Memang kelihatan menyelerakan belaka. Minuman 3 lapis tu pernah saya rasa di restoran apa ye? Ooohh, manis betul. Kot buat sendiri bolehlah buat adjustment manisnya. Membuat hampers tu bisnes sambilan ke?

    ReplyDelete
  3. Yan....buka puasa ramai2 seronokkan....semua org2 ni semua duk satu umah ke? Seronoknya.....hari2 buka puasa sama2..... :)

    ReplyDelete
  4. Salam SU,

    oo tak lah. Sakan kalau utk persiapan raya.tu kan nak brg2 nak buat hampers.kalau akak borong ssf utk persiapan umah, baik borong si Eric tu, biar dia make over..heee..

    ReplyDelete
  5. Salam En Temuk, (how shld i address u)

    Terima kasih gak sudi dtg umah saya ni. 3 layers ada kat kedai mamak je kot.hubby beli air gula kat situ.Just follow the instruction. Tp kena pakai teh serbok. Sy pun tak leh manis2 sgt. Adjust je.. Mmg sedapkan???

    ReplyDelete
  6. Salam K ANI,

    tak kak..sebenarnya parents saya kalau posa , diarang tinggal dgn sy sampai minggu ketiga.(dalam 4/5 hari nak raya baru balik).

    sy anak beranak dan Chef Ciju tu je tinggal serumah. Yg pak sedara tu dtg waktu buka, and sometimes tidur rumah sama Chef Koya.. Then sometimes sedara2 ada singgah dan tidur sini..Sebab tu nampak mcm ramai.. Dah biasalah kak..

    ReplyDelete
  7. salam,
    semoga kita beroleh puasa yg sempurna.

    mmm.... saya ziarah ni dkt2 kul 3 ptg. bila tengok gambar2 makanan dan minuman tu, berketul2 telan air liur... he3

    ReplyDelete
  8. Salam Piewahid,

    hati2..batal sendiri tanggung hee..mmg saja nak bagi org terliuq..

    ReplyDelete
  9. salam kak yan,
    alamakkkk kuih kemboja tu..... Uuuisshhhhhhhh, ni bahaye ni, boleh "kurus pose saya ni" kang ade gak "biskut tawar' yg jadi mangsa ni hahahahh

    ReplyDelete
  10. Salam Cikgu Zam,

    sabar, sabar, dik..he..tak pasai2, kena ganti puasa..Selamat posa ye bg awak yg jauh di sinun..

    ReplyDelete

cliks..cliks