cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 23, 2010

Iftar ke 12

Semalam, selepas baca N3 Hana tentang Kroket Kentang Mayonis, terus teringin mencuba recipe tu. Rasa-rasa my kids sure suka. Yelah, benda tu kan macam nuggets. So, lepas je baca terus tanya bibik ada kentang tak. Instructed her to peel off the kulit. Bila sambung baca N3 Hana, laaaa...rupa-rupanya direbus dengan kulit-kulit sekali, lepas tu baru buang kulitnya. Nampak sangat jarang ke dapur..heee... Tapi dapat idea, baik dikukuskan aje. Kalau tak sure kentang tu lembik. Dan setelah beriya - iya menbuatnya, akhirnya jadilah Kroket Kentang Mayonis version aku. Thanks to Hana. Boleh kita share sesuatu yang dapat mengembirakan orang lain.. Tapi presentatiom akak tak seberapalah. But, ALHAMDULLILAH, my kids like it very much....
Hari ni, i yang prepared the table. Baru lah sedap sikit mata memandang..Pada i lah
Dalam pada tu, hubby terus ke Bandar Baru Sungai Buluh..Dah kata dah semalam, sure dia akan ke sana lagi..Apa lagi, beli currypuff favorite Hubbylah..Semalam Hubby tak dapat yang berintikan kentang. Ada cuma berintikan sardine. Tak pe, layan je lah..Dalam pada tu, Chef Ciju decided to make Char Kue Tiaw. Almost one hour to time berbuka, hubby sampai, eeemmmmm korang tengok je lah lauk dan kuih muih kami ni...
Nampak tak Kroket Kentang Mayonis i tu???? I did it...Tak secantik Hana buatlah. Tak pe,nanti boleh improve lagi..
Segala jenis kuih yang berbungkus daun pisang ni hubby beli, belebat pisang dan tepung bungkus. Sampai ke Subuh, belebat pisang ada lagi dalan 5 bungkus tak termakan.. eemmm... MBSA yang makanlah tu...
Ni lah currypuff yang paling mahal - (nak beli mesti ke Bandar Baru Sungai Buluh, pakai minyak banyak dan tol plus bad traffic lagi)
Char Kue Tiaw by Chef Ciju
Air Cincau and Roselle Juice


ALHAMDULLILAH atas rezeki MU YA ALLAH.. Semoga juga perhubungan kasih sayang kami sekeluarga bertambah UTUH hingga ke akhir hayat. AMEEN

8 comments:

  1. Salam Yan..


    pagi2 kakcik bertandang ke dapur Yan.. aduh, senak perut kakcik. Semua nampak sedap. :)

    ReplyDelete
  2. cam best jer kroket kentang tu...bleh cuba neh...uikkkk sedapnya char kue tiaw penang mari ni

    ReplyDelete
  3. Kakcik bebaik kang ada terpaksa batal posa tu

    Umiey:cobalah..sebenarnya dah kering idea nak masak apa..

    ReplyDelete
  4. wah! entry makan2 ni buat k.ani terliur jer ni tp kroket kentang mayonis tu cam best jer....nak cuba gak buat!

    ReplyDelete
  5. cubalah kak..tak rugi..masa duk kepal2 tu pun dah suka. wangi bau mayonis tu..TQ sgt kat Hana

    ReplyDelete
  6. salam singgah.. wahh menarik full of foods... :D ai like...

    ReplyDelete
  7. kak yan,

    meriahnya tgk makanan atas meja tu. Hehehe..
    resipi kentang tu nampak menarik...rasa mcm nak cuba lah.

    ReplyDelete
  8. Adenium: tu lah kalau posa.kalau tak posa, lagi lah

    Liz: TQ. cubalah..mmg best

    ReplyDelete

cliks..cliks