cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, May 19, 2022

Gathering puasa sebelum raya.


lama nya tak menulis. 
lama tak jenguh blog ni. 
macam dah dimakan anai2 lah pulak. 
tup2 hari ni teringin nak update blog. 
tengok2 tak de benda yg nak disembangkan. 

tapi bila tengok gambar2 yang ada ternampak gambar2 waktu we all berbuka ramai2. 
selama puasa memang belum pernah lagi makan ramai2 dgn family.
so petang ni mymommi dgn chef ciju datang. 
nak buat biscuits. 
ada Cik Ti gak. 
and family my brother. 
ramai lah tu. 
meriah meja makan i.


since dah tau awal diarang nak mai rumah tu i pun pasang angan2. 
i nak buat NASI KERABU. 
nampak susah ye. 
tapi for me mudah je. 
sebab banyak benda i mmg dah ada sedia. 
like ikan i pakai ikan tenggiri. 
ikan ni pulak dah sedia frozen.
tinggal rebus dan boleh dibuat SERUNDING IKAN. 


Nampak air i ni. 
i made AIR BUNGA TELANG dgn LONGAN. 
bolehkan jadi hitam lah pulak. 
campurkan sikit dgn selasih. 


Sebab banyak telang lah makan i seronok nak buat NASI KERABU. 


BUDU semua orang tak nak makan. 
tapi bila i usha2 youtube ada je yang buat budu ni dimasak. 
ketukkan serai dan perah kan air limau. 
letakkan cili dan bawang sikit. 
then i tambahkan sikit dgn gula melaka. 
ehhhh.. 
depa makan you. 


yang ni pulak i tambahkan dengan KEPAK AYAM GORENG. 
ayam ni ayam organic dari Dr Zainol. 
sedap. 
goreng vodo2 je. 
gaul garam kunyit perap kan kejap. 
bila nak goreng i salutkan sikit dgn serbuk kari. 


SAYUR2AN. 
dah lama i tahan hati utk makan kobis dan tauge. 
so hari ni kita langgar pantang. 
tapi sikit je lah. 


meriah kan. 
ada lauk IKAN GORENG gak.
i malas lah pulak nak coated dgn tepung. 
goreng gitu je. 
pun dah umpss sangat dah. 


tetamu2 i. 
ada si kecik tu gak. 


ALHAMDULILAH. 
dapat bekumpul sebelum raya. 


seronok tengok diarang. 
seronok dapat makan sesama. 
seronok dengan kemeriahan ni. 


and this's mine. 
ALHAMDULILAH. 

 

9 comments:

  1. Wah meriah! Seronok dapat berbuka beramai-ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kan. lagi bila ada mak sama. bahagia rasa.

      Delete
  2. Seperti biasa seronok tengok menu kak Yan, meriah.. semua nampak sedap..
    Selamat Hari Raya Aidilfitri Kak Yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh.. tu dia akak baru nak reply. selamat menyambut hari haji nnt ye. hehehe

      Delete
  3. Sedapnyee..selamat hari raya kak yan 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH. baru nak menjawab ye.. thanks dear.

      Delete
  4. menariknya menu nasi kerabu...ooo..kena pantang kubis & taugeh..

    seronok berkumpul ramai2 ahli keluarga..

    ReplyDelete

cliks..cliks