cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, May 20, 2022

Kuew Tiau Ladna My Style My Version


Ni rupa juadah atas meja i bila dah akhir2 ramadan. 
masa ni mymommi and chef ciju masih ada lagi. 
we prepared the table ala kadar je. 
but still i wanna prepare something lah kan for iftar ramai2. 
i made MEE LADNA. 


antara2 kuih yang selalu dibeli. 
memang agak jarang ramadan kali ni kami membeli makanan luar. 
kuih pun kalau beli setakat sepack dua je. 


Hubby memang suka sangat LEMANG. 
dia belinya utk berbuka. 


Balance2 karipap frozen. 


Ini lah dia KUEW TIAU LADNA i. 
belum letakkan kuah lagi. 


dah siappp. 


Kena makan panas2. 


My first time ni. 
seronok gak bila menjadi. 


Kita pakai udang fresh2. 
baru sedap manis. 


MASYALLAHHH. 


yang ni version chef ciju. 
dia tak nak ladna. 
so dia buat KUNG FU. 

ALHAMDULILAH. 
semua suka. 
so nnt i  kena buat lagi lah nampak nya. 

Sebelum tu i share the recipe ye. 


KUEW TIAU LADNA.

BAHAN
3 pack kuew tiau.
2 pokok Bak Choi - potong ikut selera
5 biji garlic - I ketuk2 je.
6 halia - I potong nipis dlm 5 hiris.
Hirisan daun sup - garnishing
1 carot - medium size dipotong ikut suka.
8 ekor udang yg size medium
1 ekor sotong yg size besar - potong ikut selera
4/5 TBS kicap manis (anggaran)
2 keping fish cakes. - potong ikut selera.
2 biji telur.
2 btg cili merah - hiris serong.
4 TBS tpg jagung (option. Nak pekat nak cair).
2 TBS Maggie cukup rasa.
Garam dan sikit gula.

Cara:
1. Panaskan sikit minyak dan tumiskan garlic n ginger sampai agak perang.
2. Masukkan fish cakes dan gorengkan sikit.
3. Then masukkan air - I masukkan dlm 5 mangkuk lauk.
4. Biarkan mendidih lalu masukkan Maggie cukup rasa, garam n gula. (ikut selera sendiri).
5. Masukkan carrot dulu.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah.
7. Bila dah mendidih baru masukkan segala sayur.
8. Masukkan udang n sotong. (I masukkan lewat sebab x nak seafood jd keras).
10. Pecahkan telur tp jgn dikacau merata
11. Biarkan mendidih sekejap langsung tutup api.
12. Kuew tiau digaulkan dgn kicap manis rata2.
13. Kemudian digorengkan sekejap.
14. Hidangan nya, masukkan kuew tiau yg sudah digaul kicap lalu tuangkan kuah yg telah dimasak td.
15. Nak pedas, taburkan sikit hirisan cili api.
16. Dah siapppp.
 


SELAMAT MENCUBA

9 comments:

  1. Sy belum pernah masak keu tiau ladna, but kungfu pernah 2-3x dah...
    next time sy cuba resepi Kak Yan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba nnt ye. rasanya kungfu tu lagi renyah lah. yg ni senang je. salut kicap. dah siap.

      Delete
  2. Suka makan versi kung fu. Ada elemen rangup tu yang best.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kak 😋
    Saya suka masakan guna kuey teow. Lama dah tak makan versi kung fu tu. Memang tak rajinlah nak try buat, makan kat kedai jelah 😄

    ReplyDelete
  4. Pertama kali buat terus jadi.
    Tiba-tiba rasa hendak makan di kedai tomyam nanti.

    ReplyDelete

cliks..cliks