cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, April 5, 2022

Ramadan pertama dengan Iftar NASI AYAM BEREMPAH.


Salam buat semua. 
Ramadan Kareem. 
Alhamdulilah diizinkan kita semua bertemu lagi dengan ramadan kali ni. 
berbeza betul rasanya ramadan i kali ni. 
tak ramai dah di rumah. 
Mydaddi dah tak ada. 
Last year he still merasakan ramadan. 
but not this year anymore. 
Semoga Mydaddi ALLAH kurniakan tempat yang terindah di sana. 

Mymommi pun tak bersama ramadan kali ni. 
Chef Ciju jugak. 
diarang sambut ramadan di rumah Mydaddi sama2 dgn Pamanmie and wife. 
So hanya me and my small family. 

so hari ni just decide nak masak NASI AYAM . 
tak nak yang goreng2 berkicap tu. 
Nak buat AYAM GORENG BEREMPAH. 
dah pandai buat ayam berempah kan. 
tu yang beriya2 membuatnya. 
ingat kan at first nak buat AYAM PERCIK. 
rasa macam banyak lah pulak kerja nya. 
so kita buat yang cam ni je. 

dapat gak deliver sikit buat Mymommi dan my uncle. 
syukur lah.
itu je yang mampu buat. 


so ini lah kejadian semalam. 
our first Iftar.


i buat AYAM GORENG BEREMPAH. 
banyak letak SERAI n LENGKUAS. 
biar banyak sampah sarap nya. 


my NASI AYAM. 
i pernah share this recipe. 
memang sedap. 
Hubby puji sedap. 
means sedap lah tu. 
3 kali tambah dia you. 


then i buat kan VEGE SOUP. 
ayam sikit je. 
sebab nak jadikan stock ayam . 
so lebihan tu i buat soup . 


i buatkan sambal. 
tapi tak berapa nak terangkat sebab missed banyak benda. 
let it be lah. 
yang penting kicap pedas i buat. 


malas nak banyak2 kan bekas. 
i sekali kan je SALAD dgn ayam.


Hubby boleh2 nak makan SAMOSA DESA PANDAN ni. 
so tghari semalam he went there with Abang 'Imran.. 
i dah kata i tak nak keluar ke mana2. 
sebab nya first day. 
banyak nak kena jaga. 
bila dah keluar tu macam2 ditengok kan. 😉
so better duduk rumah dan masak nasi ayam. 😝


ini pulak my nasi ayam. 
I made nasi ayam with BROWN RICE. 
sedap jugak even not same like the rice yang i guna kan beras wangi. 
beras wangi melekit2 sikit. 
macam u makan nasi ayam dr AYAMAS. 


i suka dates ni. 
yg basah tu. 
nak kena masukkan dalam fridge.
i dapat free dari Mahnaz sebab borong kurma kat situ. 
nak kena restock nampak gayanya. 


Then ada DRAGON FRUIT.  
ALHAMDULILAH. 
rezeki kami buat semalam. 
sedap2 kita makan. 
teringat kat saudara2 yang tiada makanan. 
Semoga ALLAH permudahkan segalanya. 

15 comments:

  1. nasi tu tengok je dah nampak sedap kak

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan Kak Yan...sedap nasi ayam tu ha..samosa tu pun menarik perhatian SA..sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramadan kareem buat SA. ALHAMDULILAH. makan anak beranak.

      Delete
  3. wahhhhh sedapnya menu berbuka hari pertama kak Yan

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. alhamdulilah. kurang lebih rasanya macam Nasi Ayam Ayamas. upsss.

      Delete
  5. hidup lagi blog ko ya... lama aku tak tengok hahaha

    ReplyDelete
  6. terangkat tengok menu2 tu.. selamat berpuasa

    ReplyDelete
  7. Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf zahir dan batin.

    ReplyDelete

cliks..cliks