cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, February 20, 2021

My homemade Pandan Kaya dengan Cakoi.



hari ni i nak share my style my version of Pandan Kaya. 
tapi sebelum tu i nak share about the cakoi which i bought from one couple ni. 
the husband is a Kashmiri yang ada buat tour ke Kashmir last time. 
then nikah dengan orang malaysia and now tinggal di Malaysia. 
since tak buat tour due to this wabah dia pun rajin lah menjual itu ini. 
just to support him n his wife i beli cakoi dari dia. 
dia tolong family wife dia kot cam tu lah.  

so i bought  2 packs cakoi. 
1 pack ada 8 sticks of cakoi and cost me about RM10 per pack. 
for me the cakoi not bad. 
sedap lah. 
i tak pandai nak judge sebab i terlalu jarang makan cakoi yang jual kat gerai2 tu. 
sebab i tak tahan dengan bau minyak dia. 
so bila beli yang frozen ni ok gak lah. 
sebab i pakai minyak tak ulang2. 
still fresh lah. 


beli 2 packs dapat 1 dip dia. 
but i have to be franked lah kan. 
the dip not so good. 
watery. 
tak macam yang biasa dijual lah. 


i buat minum petang. 
ada Kopi Ratu kat situ. 
ada cakoi dan dip nya. 
and ada my PANDAN KAYA.


i lebih suka makan this cakoi dengan my Pandan Kaya. 
i prefer the cakoi makan dengan my homemade Pandan Kaya. 


memang best. 
sooo shedapppp. 


ni i makan dengan roti. 
makan dengan apa pun sedap lah. 
i share the recipe. 
tak nyesal kalau buat sendiri. 
malah puas hati lah. 
i dapat recipe ni dari whatapps yang dipanjang2kan. 
so i forgot siapa punya recipe asal ni. 

i pun improvised kan sikit the recipe. 
not 100% dari asal. 




Bahan

1 tin of air pandan ( guna 4/5 helai daun pandan tua dikisar halus).
1 tin susu cair
1/3 tin air 
2 TBS susu pekat. 
1/2 tin gula pasir. recipe asal 1 cup then adjust ke 3/4 cups. 
1/2  TBS garam
3 TBS tepung jagung.

Cara

1. air pandan dikisar dan ditapis. 
2. campur kesemua bahan di atas sehingga merata. 
3. jerangkan atas api dan kacau sentiasa. 
4. kalau nak pekat kacau dalam jangka waktu 45mins.
5. kalau nak watery dalam 20mins atau sehingga adunan melepuh2.
6. sejukkan seketika then masukkan ke dalam bekas yang telah disterlize kan. 

selamat mencuba.....

2 comments:

  1. lama tk mkn cakoi...panas2 cicxah sos kaya sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat beli yg ready made punya. sebenarnya tak lah berapa suka sgt. tp bila dah cicah kaya homemade tu sedap lah pulak ye.

      Delete

cliks..cliks