cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Sunday, February 14, 2021

My big table in action




dah lama i tak upload cerita my big table. 
i up kat sini sebab masa scrolled down all the N3 dalam blog i ni ada some yg masih draft lagi. 
termasuk yang ni. 
yang lain macam belum berminat nak disempurnakan. 
so i pun make an effort lah. 
lagipun dah susun cantik dah sequence gambar2 ni. 

Kalau diikutkan gambarnya dah lama sangat. 
gambar 2 tahun lepas kot. 
masa i buat makan2  waktu meet up hari raya. 
tak kesah lah ye. 
raya akan datang pun entah cam ne jadi nya. 
so kita memory kan di sini. 


ini gathering my classmate STTJ 84/85.
tak semua datang. 
plus depa datang pun tak serentak. 
i pun atur meja makan 10 org sekali makan. 
kalau ada yang datang i suruh depa duduk dulu sambil layan biscuits n cakes n air. 


i aturkan sekali lauk pauk dan dessert. 
kira depa kena panjang2kan tangan. 


I sediakan Nasi Bukhari. 
first attempt by Chef Ciju. 


ada Berasak dan Ketupat Palas. 
as usual Berasak i buat. 


 Ribs Osmot is a must for Berasak. 


Sambal Goreng Nekminah yang sentiasa dinanti oleh anak cucunya. 


ada gak yang modern ni. 
pilihan bagi tetamu kecil or yang tak nak makan Berasak atau Nasi. 
ada Salted Eggs Spaghetti.
tapi semuanya depa makan pun. 
ALHAMDULILAH..


my dessert. 
ada Malay and Western dessert. 


Ada Cake. 


Abang Luqman buat air ni. 
Nata de Coco Matcha. 


and i made this. 


i presented this for them. 
semua happy. 



mana yang kena menunggu depa jamu di sini. 
ada beli ada buat. 


the next week nya pulak another group datang. 
i hanya mampu beli je. 
i bought Nasi Ayam Ayamas. 
plus Chef Ciju buatkan Mee Rebus. 
masa ni tak ramai yang datang. 
maybe dalam 3 family je kot. 
time pun lain2. 


the dessert i made Sup Buah. 
anak2 panggil ni sebab di Bandung depa panggil sop buah. 
buah2 dicampur dalam air susu bersirap ros. 
kesukaan depa. 
i buatkan je. 



mee rebus kami tak de krup2. 


depa started with the dessert first. 
i sendukkan setiap orang. 
so depa tasted my dessert first then makan the main menu. 



Mee Rebus in the action.


So hanya ni je yang tersimpan di draft. 
now dah diblogkan. 
lega. 
sebab i tak perlu delete.









9 comments:

  1. Rajin sungguh Yan masak..
    Bermacam menu tu..

    Betul Tu..
    Bila draft yg tak publish..
    Mcm rugi pulak tak abadikan kenangan dlm blog Kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata rajin sangat tu tak lah kan.. tp kalau nak menjamu tu kira bersungguh gak lah. hehehe..

      kann.. sayang. tu yg buat je lah.

      Delete
  2. Suka big table kak yan..nak buat macam tu anak- anak buah ramai...kena tunggu diorang dah besar je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear. sebenarnya buat dr depa kecik2 lagi SA. so depa terbiasa dah nanti.

      Delete
  3. saya suka big table. tgh tgk2 juga ni.. ikea macam mahal, plan nak beli yang biasa, kak doakan nani dapat satu yg 8 setaer pun jadilah . meja dah tak cukup ruang nak deco lawa2 mcm kak deco.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kalau besar ek. boh lah segala neka atas tu. hehehe.. esp bila ada makan2 sama family.
      insyallah akak doakan. nnt share ye.

      Delete
  4. salted egg spaghetii..tak pernah rasa..fusion food..
    rindunya nak gather ramai2 celebrate raya puasa..

    ReplyDelete

cliks..cliks