cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, August 31, 2020

Mandy Chicken my style my version


Nasi Mandy Chicken.

untuk berteman di IG ni. 
one of my IG friend share recipe Nasi Arab dengan I. 
siap DM lagi bagi tau details how to cook this nasi arab. 
kebetulan waktu tu musim MCO so i pun bersemangat lah nak memasak. 
i did this during ramadan kalau tak silap. 
but then i adjust sikit2 ikut kesesuaian tekak kita lah kan. 
then i referred to other youtube.
dari Chef Ammar pun i ada tengok. 
jadi terhasil lah Chicken Mandy my style my version. 

tapi syukur jugak dapat idea dari IG member ni. 
Semoga ALLAH sentiasa melimpah keberkahan dlm kehidupan beliau. 
bukan semua orang suka nak share recipe kan. 
kalau orang tau nikmat share ilmu ni sure orang seronok. 
sebab ilmu ALLAH ni akan berkembang dan pahala jariah kita sampai akhirah mengalir. 
MASYALLAHHH..
ehhhhh..
tetiba jadi ustazah ek. 
hehehheee..
saje nak bagi pandangan. 
tak salah kan. 


Recipe for the chicken and the  broth.  

Ingredients for the broth.


some of the spices needed for the broth. 


Roasted Chicken 

Ingredients.

1  1/2 ekor setengah (1 ekor belah 4 + 2 whole legs)
- 2 biji bwng besar - potong 4 or 6.
- 2 biji tomato - potong 4
- 3 Akar Ketumbar
- 2 helai bay leave - guna yg dried one.
- 2 ts jintan manis
- 2 ts lada hitam biji
- 2 ts ketumbar biji
- 6 biji buah pelaga
- 2 kiub ayam
- 1 tb serbuk kunyit
- 2 tb rempah kurma
- 4 tb minyak masak
- 3 tb garam







Cara

1. Mix all the spices dlm air separas untuk 1 ekor setengah ayam. (air boleh diukur dr berapa banyak beras yang hendak dimasak then tambahkan sikit lagi untuk dibuat soup masa makan nasi nanti.)
2. Rebus sampai ayam masak tapi jangan over cooked. 
3. Toskan ayam dan diperapkan dgn  bhn perapan.
4. Air rebusan digunakan utk masak nasi.
5. Selebihnya sebagai sup makan dgn nasi.

atau ikut je process spt di video atas. 


**********************************************************************************

Recipe for the Rice. 



Ingredients.

1 Bwng besar atau bawang Holland  - slice thinly or dice
2 inches Halia - slice halus
3 sekawan (kayu manis/bunga cengkih/buah pelaga. I tak suka bunga lawang. so i omitkan)
3 tb ghee campur 1 tb minyak masak.

Cara:

1. Rendam basmathi dengan garam kasar/biasa sedikit selama 30min. 
2. Kemudian toskan nasi. (garam digunakan sbb nanti nasi akan lembut & cantik berderai...itu tipsnya)
3. Panaskan minyak sapi dan sikit minyak (boleh guna margerin/butter pun blh tp minyak sapi lg sedap).
4. Masukkan bahan2 hiris dan 3 sekawan td.
5. Tumis smpi separuh garing.
6. Masukkan beras yang telah ditoskan tadi.. 
7. Ratakan beras dengan bahan yang ditumis tadi sampai air dari beras mengering. 
8. Masukkan air rebusan ayam ke dalam periuk.
9. Pindahkan beras yang telah digoreng bersama bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi. 
10. Sesuaikan dengan rasa nasi tu dgn rasa garam. 


* Kalau beras biasa sukatan mcm biasa la yer.. 
Tp klu basmathi I guna 1 cup beras = 1.5 cup air


11. Once nasi dah masak letaklah safron yang telah dilarutkan bersama air panas.
12. Letakkan juga sedikit pewarna kuning 
13. Taburkan 3 or 4 stems of ketumbar. 
14. Tutupkan kembali periuk dan biarkan sebentar lagi. 
15. Biarkan dulu, jgn dikacau takut beras patah. 


16. Once nasi sudah benar2 tanak gemburkan dengan menggunakan chocstick. sikit2 je. 
17. Gembur nasi tu dr tepi ke tengah dgn chosptik or garpu perlahan2
18. Nak berbau smoky letakkan arang dan minyak masak dan tutup periuk. 

* Sebenarnya dengan menggunakan bahan2 di atas saja nasi sepertinya sudah berbau smoky. 

****************************************************************************************

Preparation for the roasted chicken and lamb



Bahan perapan ayam:

Ingredients. 

2 tbs chilies powder
4 tbs curry powder
4 tbs sos tiram
2 tbs salt
1/2 kiub ayam
2 tbs Madu (ikut kesesuaian rasa, kalau takde gantikan dgn gula pun boleh)
4 tbs olive oil
4 tbs air rebusan ayam

ATAU..

2 tbs chilies powder
1  tbs coloring
2 tbs salt
1/2 kiub ayam
4 tbs olive oil
4 tbs air rebusan ayam
2 ready made rempah nasi mandy.





Cara

1. Mix all these ingredients and marinate for 30 mins or maybe more.
2. Then panggang dlm oven 150°c guna api atas je. 
3. After 15 mins keluarkan dan sapu lg dgn bahan perapan.
4. Bakar lg another 15 mins.
5. dah siap. 

* untuk Lamb pulak omitkan madu.

Selamat mencuba ye. 
Untuk Salatah dan Salsanya i buat di N3 akan datang. 

10 comments:

  1. rajinnya akak, tapi hasilnya mesti mengancam ni kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. tang nasi tu mmg menjadi. cuma ayam tu akak kena improve kan laagi.

      Delete
  2. selama ini dana ingat kene beli rempah dia tu kalau nk masak nsi arab, tapi boleh je kita buat sendiri ye kak... terliur nengok bila dah siap tu.... mesti 1 rumah bau harum masa akak masak tuh kan

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. Memang suka nasi mandy, be it chicken or lamb. Nak try masak tak berani pulak lagi.. Kena cari keberanian ni..Teerliur tengok nasi mandy yang nampak sedap sgt ni..

    ReplyDelete

cliks..cliks