just nak share how my table setting looks like on my big table masa eid adha yang lalu.
gagah siapkan tu.
bukan ada sesiapa pun yang datang makan.
just kami berlima je.
raya anak beranak je.
sehari sebelum i dah beriya2 menyiapkan Berasak dan Ketupat Loi sendirian.
buat tak banyak pun.
tapi nak buat proper lah.
buat makan sendiri pun nak lah kena buat cantik2 kan.
bukan sembrono je kan.
dalam pukul 8 malam dah siap berebus.
dapat lah sepuluh buku yang dalamnya ada 5 keping so dalam 50 keping i dapat buatkan.
ketupat loi pulak tak de gambar kat sini.
i made it dalam 10 bungkus gak.
then 2 bungkus dapat bagi kat member yang ada tempah Lamb Osmot dari Chef Ciju.
ALHAMDULILAH.
i just bagi tau lah nak guna table cloth apa.
pinggan mangkuk apa dan cutlery apa.
depa dah tau semua.
ibu just adjust sikit2 je.
seems Abang Irfan dah mula ikut rentak Ibu.
tau kat mana nak letakkan tissue.
dah tau position glasses.
happy ibu.
pinggan mangkuk tak perlu yang mahal2 or yang sedondon2 gitu.
just mix and match.
(sebenarnya tak mamfu tu. hehehhee)
then sebelum keluar rumah i dah prepared some of the food dalam bekas2 yang i dah plan nak guna.
then bila nak makan langsung bukak the cling wrap tu.
heatkan kejap.
kenapa i buat cam ni sebab on that day we all balik kg kejap untuk kunjung makanan.
jadi balik rumah dah agak lewat.
kami buat dinner lah pulak.
tu yang kena reheat.
the main dish of coz ada Berasak dan Ketupat Loi.
so satisfied with my work on this Berasak.
i dapat buat same size utk semua.
besides Berasak dan Ketupat Loi i masakkan Nasi Tomato gak.
tak nampak merah sangat sebab i tak nak taste tomato puree kuat.
so letakkan sikit je.
then i masakkan Ayam Masak Merah my style.
requested by Abang Irfan ni.
nak kena manis kan sikit lagi katanya.
nanti ibu buat lain lah ye.
dah ada Nasi Tomato kena lah ada Paceri Nenas style cam ni kan.
bagi punch sikit towards to the nasi lah kan.
since tak de sayur2 lain i made this Tumisan Jawa.
semua suka.
sebab ada SUUN dan TAUHU KERING.
meratah2 gitu.
since Chef Ciju ada ambik tempahan buat Lamb Osmot dapat lah we all merasa makan.
dapatlah 1 periuk ration for raya.
setakat 2 kali hidanglah.
ok sangat kan.
then i made this Sambal Ijo.
kesukaan ramai.
tapi sayang tak pulak dia pedas sangat.
cili api tak berapa pedas gitu.
then for the dessert i made this Tub Tim Krob.
or last time i namakan Red Ruby.
i tambahkan hirisan nangka.
baru terangkat bila makan.
but this time i memang gunakan santan dan air gula.
for the drink i made this Fruity Soda.
a day before i potong2kan strawberry then i bekukan guna Ice Cream Soda then jadikan ice cube.
i buat gak untuk Cherry.
tapi tak potong2lah.
bekukan je dgn ICS then made it as ice cube.
nak minum i keluarkan then i tambahkan guna mineral water je.
tak nak minum air manis2 sangat sebab dah ada sikit flavor pada ice cube tu.
ok lah kan.
silap cuma tak je daun mints je.
sebab macam dah tak sempat nak petik2 dah dalam fridge tu.
ALHAMDULILAH..
memang meriah pinggan makan i.
hehehee..
sebenarnya Nasi tu sikit je.
lauk je yang melebih2 kat situ tau.
Blessed with the food.
blessed with the family yang dapat makan bersama.
Syukur ALLAH masih bagi lagi peluang makan sedap2 cam ni.
Semoga apa yang dimakan dapat beri manfaat buat tubuh badan dan ikatan kasih sayang makin bertambah2.
Cantiknya kejadian buras tu!
ReplyDeleteSampai sekarang, tangan saya masih keras kejung tak pandai ikat buras...hihihiiii.
Memang kena tu nasi tomato dengan pajeri nanas, seimbang!
akak org Johor ke? biasa lah buat ye.. sy dah dr kecik2 memang food raya ni. even kami bukan org Bugis. Arwah nenek dah terbiasa buatkan ni. tu yang mewarisi kot.
DeleteCantiknya set pinggan mangkuk
ReplyDeletetq dear.. bukan mahal2 pun. suka mix and match je. then yang dah lama2 semuanya.
DeleteRamainya juadah
ReplyDeleteNampak sedap2 belaka
ALHAMDULILAH wak. banyak jenis tak tak banyak masaknya.
Deletetakat berlima.
cantik hiasan meja, enak segala hidangannya...saya memang suka tengok yang cantik cantik 😀
ReplyDeletethanks dear. kalau suka tgk yg cantik2 maka jiwa kita pun sentiasa cantik2 kan. always positive. good vibes.
Deletesambal ijo tu klu pedas lg sedap kan k.yan.. sedap2 menu. pling suka tumisan jawa. sedap nampak
ReplyDeletebetul JM.. lg pedas lg terangkat. tp tu lah kenapa lak cili api tu tak berapa pedas. kurang umph jadinya. tp licin dah pun. hehehe
Deletemeriahnya juada raya..best jgk tu sambut sesama family^^
ReplyDeletemasak sikit2 je you. tu yg boleh masak banyak menu.
DeleteLapar tengok semua makanan tuh..sedapnya rendang tu semua...
ReplyDeleteLagi2 kalau perut lapar ye SA. hehehe
Deletedrink yg menarik, buahan segar dibekukan dgn ICS & air mineral...Alhamdulillah, dapat berkumpul, meraikan hari mulia bersama keluarga dgn hidangan kegemaran..
ReplyDeleteALHAMDULILAH... makanan terhidang berselera dijamu.
Delete