cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 7, 2018

Merhaba Turkiye - Istanbul kami datang (7).



Sebelum baca yang ni, baca  S I N I  dulu ye. 


Semalam kami tiba Sultanahmet Hotel kurang lebih dalam pukul 2.00am. 
Penat ya ampun. 
cuaca agak lembab tau. 

tiba bilik je, apa lagi. 
terlentang kami berdua. 
Kami hanyut di lautan.
hehehhhee.
tak sedar apa pun you.
sedar2 dah subuh je. 

terdengar azan bersahut2 di sekeliling kami. 
SUBHANALLAHH..
satu lagi baru kami perasan yang hotel kami betul2 terletak berhadapan masjid kecil. 


boleh lah pulak tak terambik gambar masjid ni betul2. 
ni ambik sipi2 sangat. 
tak pe.. dapat gak lah kan. 
dapat memandang setiap hari. 
rasa seronok sangat. 


Hotel kami ni berada betul2 di hadapan Jalan Sultanahmet. 
Jadi main public transportation like tram memang lalu sini. 
Dan hotel kami dekat sangat dengan Station Sultanahmet. 
Highly recommended kalau nak stay, stay lah hotel area Sultanahmet ni. 

cuaca yang agak lembab pagi ni. 
hujan.
memang sedap kan tarik selimut lagi. 
tapi weiiii.. 
ini bukan kat Shah Alam. 
ini kat Istanbul. 
tak kan nak diam2 dalam blanket kan. 
Moh kita makan pagi. 
kita merasa breakfast orang Turkey ni. 
Kat Cappadocia dah rasa. 
mulai hari  ni straight 5 hari kami akan makan pagi di tempat yang sama. 



hari pertama untuk breakfast.

pandangan yang dapat dilihat once naik ke rooftop of the hotel.
dah pasang angan2 nak ke Blue Mosque tapi kena set time lah bila. 
Angan2 nak duduk lama2 sikit kat dalam tu. 
Angan2 kunun2 nak pegi waktu subuh kot. 
orang pun tak ramai masa tu. 
tak pe. 
lama lagi tu. 


jom kita breakfast.
we had it at 9.00am.
breakfast habis at 10.00am
tu diaaaa..
cheese memanjang weii. 
tomato and cucumber gitu. 
Almost 1 hour kami enjoy our breakfast kat sini. 


Sedap coffee dia.. 
makan ler roti2 dia. 


ini boleh tahan sedap.
lemak2 sebab ada cheese dalam dia. 


sort of biscuit dia kot. 
dalam tu dried apricot. 


and i love this. 
roti yang dicoated dengan telur.
weiiiii..
sodapppp.
teringat2 i. 
ingat nak ulang2 banyak kali makan yang ni. 
tup2 dah licin.
siap waiter dia cakap, besok dia bagi lagi. 


last sekali pekena ni. 
dapat pulak telur half boiled lah. 
kalau ada kicap, sedap lah weiii.
picture taken almost at 10.00am tau. 
hehehehehe.
sejam lemah lembut kami makan. 
Noooooo..
we were just enjoying our breakfast. 


jom kita pegi jalan2 ye. 
but we decided nak strolling down je this area. 
No specific place nak explore. 
sebab badan masih penat lagi. 
so just no rush lah. 


angin berhembus2 je. 
tangan memang dalam pockets je lah. 
even renyai2 kami redah je. 
kalau tunggu hujan reda, nanti mau tak keluar ke mana2 kan. 


keluar je dari hotel, kami menuju arah ke kanan. 
dah tengok google maps.
nak cari area2 Grand Bazaar gitu. 


deretan kedai2 ni memang banyak souvenirs.


mata dah berpinar2 dah weiii.
banyak lah tempat yang dah dichop.


I suka weiii benda ni. 
Tapi kita ni bukan jenis minum tea cara2 depa ni kan. 
but still i like it. 


terus masuk ke satu kedai ni.


Ini orang sudah terpukau dengan apa yang ada di sini. 
kunun2 candid tu. 
hehehehehe. 
tapi kan kesian.
tukang jual, sangat 'jual mahal'.
akhirnya kami berpindah kedai sebelah. 


haah!!!
he is soooo friendly. 
Mr Yassar.
even sepatah habuk tak pandai bahasa Inggeris tau. 
melayan lah Mak mak bedah ni dengan baik sekali. 
Banyak gak kami beli kat sini. 


i pun kenan kat bekas2 ni. 
ada sabun wangi2 tau. 
tapi ingat later boleh beli lah. 
hari ni more to tengok2 je. 


kat kedai dia ni, FM dia memang banyak pilihan dan murah2. 
rege nak mintak kurang pun dah tak boleh dah. 
i rasa ok sangat lah murah dia. 


Jalan2 sampai lah ke Divan Bazaar. 
Singgah satu kedai ni. 
melekat kejap kat situ. 


Kedai mamat arab ni.
jual parfume.
pulak tu  parfume yang i kenan.
apa lagi, beli lah.
kalau tidak tak pernah i dok membeli parfume macam ni.
But i really like the smell.
i tercium this smell rasa2 nya dua kali kot.
tu yang bila di tonyoh ke idung i, terus kenan tu.
tapi very unlucky. 
once back home, hubby i is tak suka bau dia laaaaa..
siap offer nak belikan parfume lain. 
I is so sedih weeiiii.
anyway, 
Makin lama makin banyak benda yang kami beli kat sini.
dekat pukul 12 gak lah kami kat sini.

this is syrian guy.
Brother Mustafa. 
datang dari syria jalan kaki je ke Turkey.
Mak pak and family lari ke Egypt.
Dia daripada dok jadi saleperson kat kedai orang for 2 or 3 years, then bukak kedai sendiri.
Hebat depa ni.
Kalau sesiapa ke Istanbul, dan pegi ke Divan Bazaar ni, singgah kedai dia, bagi tau nama i.
mana tau dapat discount.
lama kami menyembang kat sini. 


then disuruhnya kami singgah ke kedai depan dia ni. 
lama gak kami ada di kedai si Mustafa tu. 
Sis Mona beli sejadah. 
I m not so sure lah murah ke mahal. 
tapi yang penting  benda yang dibeli tu kita berkenan. 
tak kesah lah mahal or murah. 
lagi hebat kalau murah kan. 


memang cantik2. 
i macam nak beli gak. 
tapi later2 lah. 


siap kami dihidangkan Apple Tea. 
depa ni memang lah. 
tang offer air ni memang hebat. 
So far dah dapat 3 kali Apple Tea ni. 


then singgah kedai ni pulak. 
alahaiii.
jantung bagai disayat2. 
memang kenan sangat. 


weiiii, cik azian oiiiii..
baru je rembat kat Cappadocia tu. 
nak rembat lagi ke?
ke datang Istanbul tu nak beli benda ni je ke. 
aduyaiiii.
I memang kenan yang hitam tu. 
tak pe.
mai lain taun,  kot2 lagi hebat kita jumpa kan.. 


Beli kat kedai brother ni. 
Kalau tak silap nama dia Ahmet. 
ini semua kat Divan Bazaar tau.
dah lah. 
kami nak pulang ke pangkal jalan. 
baru suku hari, jiwa dah kacau duduk Istanbul. 

nak turun balik ke bilik, Si Mustafa, Syrian brother tu panggil balik. 
Ajak pulak minum coffee..
Masyallahhhhh..
Apa lagi. 
moh kita minum.
dekat pukul 3.00pm dah masa ni. 
Dah pekena panas2, we all balik ke bilik pulak. 


petang2 sikit kami keluar lagi dan langsung late lunch. 
We went to this resto. 
At first main masuk ke lepas tengok all the food kat depan ni. 


Pakcik tukang mangily orang masuk resto. 
Suara kemain macho lagi.


Sis Mona pantang nampak kentang. 
terus terpikat nak makan kat sini. 



Varieties kat sini. 
Tapi idok ler ada pucuk pakis ke, pucuk ubi ke, ikan koli ke.
all nampak tomatoes lah.


customers memang non stop lah. 


jom tengok menu. 
pilih je lah yang masuk dek akal.


i took something like rice and a bowl of apa tah tu. 
then ada roti gak. 
rupa2nya free tau roti tu.
jadi jangan order banyak2. 


Ada like wrap for kebab.


ini lah dish yang dalam pot tadi tu. 
not bad..
sedap di tekak. 


brown rice. 
not bad too. 


Ini kebab Sis Mona. 


roti free.
We all makan share2 lah. 
itu pun rasa macam banyak sungguh.


since hari ni hari pertama lunch with Turkish food, kita ngap sampai licin. 
Lagi pun kira dah lapar gak ni. 
sejuk2 lah katakan. 
Why we took our lunch quite late?
sebab kami kan sakan makan breakfast tadi tu. 
even agak pagi, still kenyang. 
tambah lagi dengan Apple Tea and Nescafe si Mustafa tu belanja. 
Since dah kenyang kami meneruskan mission menjelajah mencari Grand Bazaar.
Bukan nak shopping lah.. 
just to get the idea about the place.

8 comments:

  1. mkn shopping mkn shopping je yek kak yan... kalu dok sbln habis diet dah ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau travel in cold season, susah nak naik bdn sebab byk kalori perlu dibakar di musim.sejuk..hehehehe

      Delete
  2. Seronok baca catatan perjalanan Yan dan Mona ini. Dapat jumpa ramai orang yang baik-baik. Alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kak..kalau boleh tiap kali travel tu nak jumpa org baik2 je. Boleh jalin silaturahmi lah org kata. X nak banyak musuh dlm hidup..jd nnt kalau kat sana,kalau sy x de di syurga, kwn2 ni lah yg akan cari dan panggil masuk ke syurga sama2 depa.

      Delete
  3. amboii mak bedah x hengat shah alam dah
    sedap kan nasi turki tu..lemak sangat...siap tanya dgn org hotel ..ada letak milk ke..xde pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau travel kena concentrate.. biar lebih masuk ke jiwa.

      Nasi dia lemak2. Mmg sedap.

      Delete
  4. bnyk entry akak saya termiss..ni tgh nak kejar..hehehe. Dari Part 3 saya termiss rasanya. Breakfast kat hotel tu giler best..saya ritupun tak merasa makanan best cam akak. Lepas tu ramainya tokey kedai lanjer akak minum...envy u la akak. saya sebenarnya xpuas sangat kat Istanbul ritu sebab tired jelajah tempat lain sebelum tu..maybe nak kena pergi lagi. Ok..nak sambung baca..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..sambung baca ye..
      entahlah kan.. mostly orang yg akak jumpa baik2. lagipun akak mmg jenis suka sembang.. maybe sebab tu kot.

      Mmg sebenarnya tak puas kalau pegi banyak tpt.. i love to enjoy the place lama2 sikit. jadi puas.. tapi boleh je nanti pegi lagi apa.. akak pun teringin..

      ehhh..sambung baca ye....hehehe

      Delete

cliks..cliks