cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 22, 2018

Majlis Aqiqah Muhammad Akhtar Nyaz


Majlis aqiqah buat kat rumah i.
On March 17, 2018.
bukan baby i tau. 
baby my sister.
our new member in the family. 
this little angel was born on January 11, 2018.

A day after i back from Bandung. 
Dah bagi tau my sister, kalau nak bersalin tunggu i balik dari Bandung.
Boleh gitu ek.


Ini lah dia baby yang dah pun berumur 2 month 6 days pada March 17, 2018.
Macam anak  orang Tibet, kata Hubby.
pakai kopiah dengan berjubah cumel cam tu. 
i malas nak cari2 lagi gambar kat my gallery. 
nampak IG Chef CiJu, i terus screenshot je.


ini lah mak pak baby.
Actually baby akhtar adalah anak kedua. 
anak pertama depa ni meninggal after 17 hours dilahirkan.
itu pun susah nak dapatkan the first one tu. 
after 5 years baru dapat yang pertama. 
but ALLAH bagi pinjam 17 jam je.
then after 3 years, lahirlah baby Akhtar. 
dua2 baby boys.


macam nak terlucut dari tangan je baby tu.
dah makin semangat badan baby.


semua orang nak pegang dia. 


Mata cèpet sangat.


tak banyak karenah baby ni.
mengamuk bila nak mandi je.
most of the time, tidur je.
lapar dia bangun then minum then tidur balik.


ALHAMDULILAH..
ramai sedara mara yang hadir.
tapi ada pulak my sister yang tak boleh nak join. 
sedih lah kita ni. 
tapi nak buat cam no kan kalau ALLAH tak izinkan.
tunggu raya nanti lah kot. 


ramai yang tunggu turn.




Ikut je lah arahan photographer kan.



My Daddi and adik kesayangan.


tetamu seronok tengok baby.


majlis kami simple je. 
ada bacaan doa selamat sikit. 


we started at 3.30pm cam tu lah.


semua sudut penuh dalam rumah. 
i buat kecik2 je. 



Majlis doa selamat diketuai oleh FIL Chef Koya. 
Memula kami planned nak panggil anak2 tahfiz. 
unfortunately cuti sekolah kan.
maka tak sampai lah hajatnya. 


after bacaan diberi keutamaan pak imam yang makan dulu. 
alhamdulilah. 


dan yang lain2 mengikutinya. 
rumah i kalau kenduri pun we all masih nak makan atas meja. 
memasing tak suka makan macam ala2 buffet. 
suka makan berhidang. 
i pun suka lah.
suka bila  boleh buat table setting lah kan.


like this. 
so makan kena batch by batch.


majlis kecik besar cam ne pun, tetap nak masak sendiri. 
all up to Chef CiJu. 
we discussed then planned how to make it happen. 
plus supaya tak penat sangat. 


Meja ni separa siap.
ada lauk yang belum dihidangkan.
bahagia dapat gunakan table cloth yang i beli waktu di HCMC dulu.
putih2 gitu cantik kan.


we served  Laksa Johor. 
as usual lah.
tak tau nak masak apa lagi dah.


Then ini Nasi Minyak buatan Chef CiJu. 


berlauk kan Ayam Masak Merah ke apa ni. 
i sendiri pun tak makan tau. 


yang penting, Kambing aqiqah Chef CiJu masakkan Osmot.


dan yang legend.. 
hehehehe..
Sambal Goreng  NekMinah.


i served Ice Lemon Tea Lychee. 


Masam masam manis gitu. 




Dessert memang banyak. 
I tempah dengan my SIL. 
ada yang diberi oleh SIL yang lain. 
Nekcik pun ada sumbangkan kuih muih. 
Cik Aida kita pun bagi agar2 yang meletops sedap tu. 
Chef Koya pun ada bagi kuih Seri Muka Durian, Fruit Cake, ada Kuih Sarang Semut. 
semua sedap2. 
banyak sungguh. 
Murah rezeki semuanya.
gambar tak tergambarkan i. 


Mama Akhtar, CikTi teringin nak adakan candy booth. 
macam orang2 sekarang buat tu lah.
we all tak lah memanggil anyone for this. 
kami buat sendiri je lah. 
Cakes semua Chef CiJu yang kautim. 


buat mana2 yang termampu dan ikut kemampuan. 
Yang penting semua happy. 


termasuk lah kami. 
Ibu, Mommy, Mama, and Auntie Lina pun nak merasa bergambar dekat candy booth. 


buat ala kadar but still ok lah kan. 


ada cake ini.
i tak tau lah namanya.


ada cakes ini. 
semua Chef CiJu buat. 


dan Mama Akhtar beli ni, cookies yang cumel2 ni  dari IG. 
i lupa pulak nama IG ni. 
nanti i share. 
kat Meru je. 
cumel sangat. 
ada door gift gak. 
tapi i tak terambik gambar lah pulak. 


i memang tak ada gambar doorgift. 
ni i cilok dari kakak Shima Selamat kita. 
sorry beb. 
kira halal ye beb. 
hehehehe


ALHAMDULILAH.
majlis selesai waktu malam. 
I pulak tak berapa sihat begitu jugak Hubby masa ni. 
Tapi semuanya lançar. 
Semoga majlis yang dibuat ni dapat membina hubungan ukhwah antara kami.
Semoga ALLAH memberkati semuanya. 

12 comments:

  1. Alahai comelnya baby bersongkok dan berjubah. semoga membesar dengan sihat, cemerlang dunia & akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkopiah. semangat mak dia kan. anak sorang.
      Ameen.. atas doanya.

      Delete
  2. tahniah kak yan dapat anak sedara baru..
    rezeki after 8 years..alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear
      ye. after 8 years baru dapat yg kedua ni. manja lah tu nnt.

      Delete
  3. comelnyer muka chinese look..hehehe semoga besar nnt jd anak yg soleh..amin2

    ReplyDelete
    Replies
    1. org mongolia. hehehehe.. thanks dear for the dua'a.

      Delete
  4. Semoga menjadi anakyang membahagiakan kedua ibu-bapa

    ReplyDelete
  5. Subhanallah, comel, mata sepet...tahniah, bertambah ahli keluarga..
    banyaknya kek..suka, suka..cookies tu cute..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilahh.. tapi kita pun tak sempat nak makan sangat cakes n cookies tu.
      busy lah katakan.

      Delete
  6. meriah sggh... comelnya ank buah kak yan

    ReplyDelete

cliks..cliks