cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, December 17, 2017

Ho Chi Min Pertama Kali - our dinner dan pasar malam (2)


Ok lah.
sambung cerita pasal Vietnam. 
Kan baru tiba tadi. 
Sampai je, naik bus terus kami dibawak ke restaurant for our dinner. 
Kami ke Kampung Pandan Restaurant. 
Tu diaaaa..
kat Vietnam ada restaurant ni.


Tapi bukan resto mamak ye. 


Our first halal food here. 


semua mengambil tempat. 
lapar dah wei. 
sebenarnya bukan lewat malam dah.
tapi suasana nya memang dah gelap sangat. 
even waktu ni baru pukul 6.00PM.
local time lah tu. 
kat Malaysia dah pukul 7.00PM. 


Ada Roti Canai gak tau. 


kecik je resto ni bila diamati. 
memang kecik. 
tapi depa ni rumah semuanya bertingkat2. 
rata2 paling sikit 3 tingkat kot. 
dah ada pengalaman masa travel ke Hanoi dulu..
Ok.. 
jom kita makan. 


Kami dihidangkan ini. 
Kerabu dan keropok. 


fresh je nampak kerabu ni.
sedapnyaaa.


kemudian ditunjukkan oleh pekerja resto, cam ni lah makannya..
letak atas keropok. 
dan letakkan kerabu,
Wallahhhh..
sodap ehhhh...


Ada like Ayam Fillet Goreng kot. 
I tak ambik banyak. 
just merasa.
sebab i rasa kerabu tu ada udang kot. 


pilihan i bijak. 
datang pulak this soup. 
like Tom Yam lah..
dalam tu penuh kinda mussels. 
and a bit masam. 
i just took a bit lah. 
i memang kureng food yang masam2 ni.
tapi sedap gak menghirup. 
ALHAMDULILAH.




Ada lagi Ikan 3 Rasa ni. 
sedappp.


Ada gak Fried Spring Rolls. 
Sedap gakkkk.
inside tu, seafood gak. 


Ada Sayur Kangkung Goreng. 
kelakar sikit sebab, kangkung ni macam tak dipotong. 
Nak ambik punya lah susah. 
and it's so fresh. 
i tak ambik nasi you. 
bukan diet. 
tapi i tau lauk2nya pasti banyak.
so memang kenyang tanpa nasi pun. 


dan ini dessert lah kiranya. 
Buns ni tau.
digoreng. 
mild je rasanya. 

ALHAMDULILAH..
siap makan kami terus ke bawak ke hotel. 
Nak check in. 
Some ada yang dah kepenatan. 
Coz depa datang dari Perak. 
Masuk hotel, kami pulak kemas2 kan diri.
Refresh.
Kami keluar semula. 


Nak rasa suasana malam di HCM ni. 
Jom kita ke pasar malam. 
Hotel kami sangat dekat dengan pasar malam. 
I rasa dalam 200m kot. 
sangat dekat. 


Macam2 ada you. 
dan yang paling penting, kiri kanan penuh dengan orang Malaysia. 
Macam pasar malam Jalan Tuanku Abd Rahman you. 
Wallahhi.
tak tipu. 


Ini Ben Thanh Market. 
Nampak pintu masuk dia tu.
Malam dah tutup. 
Siap ko besok.
Akan ku kunjung. 


Dari jauh berbau wangi. 
Suka nya.
Kami beli lah sikit. 
Semua pulut2 gitu. 


Geram betul i dengan durian tu. 
tapi tahan diri lah.



Fresh fruit murah2 youuuu.
3 sepuluh, 3 sepuluh.
beli kak.
beli kak. 
eeeeee.. depa guna BM hokeyyy.



Ini kawasan depa ni lepak2.
sepanjang jalan lah. 
Minuman keras memang banyak lah kan. 


masuk ke lorong ni lagi terkejut i. 
penuh dengan orang Malaysia gak.
Malah the package mentions this is MALAYSIA STREET.
hebat kan. 


I believe that hotels kat area ni penuh dengan orang Malaysia. 


Jalan ni penuh dengan Halal Food. 
Jangan bimbang kebuluran tau. 
Pasti kekenyangan.


Kaki dah penat. 
Tekak dah haus..
So apa lagi.
jom kita pekena Kopi Vietnam.


Kedai Moslem Champa.
Ada pekerja yang memang hebat berbahasa melayu.
dok kat Malaya berbelas tahun.
memang fluent habis. 


sambil kami pekena ni. 
pulut2 tadi tu. 
sedap lah.


And ini. 
Vietnamese Coffee. 
Pergghhhh..
Best sungguh. 
Orang kata jangan minum kopi sebelum tidur. 
nanti tak tidur.
sorry lah ye...
tak jalan for me. 
I malah sedap lagi tidur.
heeeeee


Ok lah..
we went back to the hotel. 
di tangan penuh hasil tangkapan.
but i love to share tangkapan i.
i bought fresh fruit. 
Nak makan pepagi besok.
Okkkk..
time to sleep..
zzzzzzzz.


20 comments:

  1. kak yan dok hotel kt m'sian street ka?
    arghhhhhhh tingat kopi vietnam sedapppppnyaaaa... nk britau akk, jgn terpedaya dgn kopi vietnam kat tealive. xsama lgsg. pahit plak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak duduk area tu.. kat main road dia.. dekat sangat pun.

      mmg terbaik lah coffee dia.. tp kena pandai pilih2 pun.. ada resto yang sedap, ada yang tak..nasib lah.

      Delete
  2. woww..kat sana dh ada msian street? pe tidaknya kala usetiap thn orang msia paling ramai pergi HCM...sampai kan kalau nak membeli guna je duit RM tak perlu nak tukar byk2 duit Dong atau USD tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye JM. bersentuh bahu toleh, sure Malaya punya org. pakai suit RM je. rasa rugi pegi tukar kan.

      Delete
  3. kak Yan..berapa kos utk Dinner mlm tu sbb setahu JM harga makanan mmg agak costly laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak dear.. akak ambik package my cousin. saje je ikut dia.. sebab malas nak cari2 resto kat sana.. tu yg tak tau berapa kos dia.

      Delete
  4. Kampung Pandan? ingat kat KL je ada Kampung Pandan hehehehe

    ReplyDelete
  5. amboi jm..sesaja dia mengomen..hihi.
    makanan mahal, baju bajan murah kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee..bior le dia..

      Ye lah i rs.food dia a bit pricey.. baju2 pun i kurang beli. I suka alas2 katil or meja cotton.

      Delete
  6. best3.... tgk makanan kt sana mmg nmpak menyelerakan betul lah kak... ngn color2 nya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Food dia mild2 gitu dana. Suka lah.. boleh diet.

      Delete
  7. Macam best je pergi vietnam ni walaupaun dorg ckp bahaya sikit

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. ALHAMDULILAH.. tak plan sangat pun.. rezeki kan.

      Delete
  9. Seronoknya pengalaman akak ni...syurga makan betul hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... memang naik weighing scale nnt.

      Delete

cliks..cliks