cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 7, 2017

Meeting new friend from Bahrain.


dalam hidup i ni i rasa sangat bertuah. 
di kelilingi dengan manusia2 yang baik dan berhati mulia. 
penuh kasih sayang.
kadang2 terfikir apalah yang  istimewa nya kita ni kan.

hubungan me and family memang sangat rapat. 
bukan takat me n my own family, 
adik beradik gak, mak sedara pak sedara. 
sepupu sepapat.
memang rapat. 

i pulak memang tak ada besties in my life. 
tapi i ada kawan yang rapat. 
ada gak kawan tempat meluah perasaan. 
but not only to one person.
most of the friends ni kengkadang boleh ngeteh lah. 
selalunya ngeteh lah. 

some siap boleh travel sama. 
some siap boleh i anggap like sisters. 
I m sure some tau siapa2 dia pada i. 
like Kak Sharida, memula silent reader, then  bertanya package orang pada i, 
akhirnya jadi ke kashmir dengan refer to my people. 
dah bertemu muka then keep in touch. 
all are blessed things to me. 

ada pulak tu, hanya dengan bertemu di airport, 
ini pun gara2 balik dari Kashmir sesama satu flight. 
but then we become close till now.. 
and the whole family also like my own family. 
MASYALLAH..

ada yang silent readers yang memula baca blog then follow IG pulak. 
wahhh!!
memang seronok. 
i merasakan hidup i memang bahagia di kelilingi manusia begini. 

tapi ada gak yang menjauhkan diri..
alasan pun kita kurang pasti. 
tak apa lah..
baik kita berbaik sangka saja..
ALLAH is the best kan. 
HE knows better. 
maybe jauhkan kita dari sesuatu untuk kebaikan kita gak. 

ada gak, tak pernah jumpa, tak pernah cakap, hanya comment di blog then IG.
but then tetiba removed or unfollowed kita.
tak sure gak kenapa.
tapi dapat rasa yang salah satu sebab adalah maybe kita ada problem sikit dengan kawan dia tu (bukan gaduh2 pun), then removed kita. 
langsung dah tak comment2 gitu..
heeeee..
macam budak2 darjah satu gaduh lah pulak kan. 
tak pe lahhh..
no sweat to me. 

oklahh... 
tak nak cerita2 yang down2 ni.
yang negative2 ni. 
better be happy.
anggap je, satu hilang seribu datang..
ceeeewahhhh!!!!

macam yang ni lah.
and nak cerita ni. 
last Friday, (November 2, 2017) i met another new friend. 
See..like i said, 1 menjauh, satu mendatang..
ALHAMDULILAH.
Memula bertegur sapa di IG. 
takat comment2 tu lah. 
then pernah lah ber DM2 cam tu. 

tup2 she said nak balik Malaysia..
she is working in Bahrain. 
and the whole family pun kat sana. 
so tanya dengan i nak apa2 tak dari Bahrain. 
MASYALLAHHH..
bestnya rasa..
She knows i like baklava..
then she said she wud bring some things from Bahrain. 
then kami janji2 lah nak jumpa. 
ralat sebab dia tak boleh lama nak sembang2. 


kami hanya jumpa di SACC..
valet parking area tu je. 
depan Secret Recipe. 
Happy lah dapat jumpa Yong ni haahh..
Orang Selangor ni. 
katanya pernah follow my blog before ni. 
then IG. 
kami sembang bagai nak rak. 
tak dapat nak ajak minum kat Uncle K pun. 
her hubby tunggu dah dalam kereta. 
even dapat sembang takat 15 minutes i think, tapi rasa puas sangat.
bahagia di hati.
so blessed.


Ni haahh!!
seplastic dibawak dia. 
put an effort kan benda2 ni. 
not simply do kan..
SUBHANALLAH.
banyak lah ole2 Bahrain dibawak balik untuk kawan2. 
Jom tengok apa yang i dapat ye..


dapat FM. 
i ada satu FM Bahrain ni, tapi i beli sendiri.
Ini orang bagi. 
sukaaa.
bertambah collection lagi. 
i pun dah makin kurang nak beli2 FM ni now. 
mostly orang bagi dah lately.


I dapat ni. 
Dried fruit like Fig and Peach.
terasa fresh sangat. 


Dapat pistachio ni. 
ini belum makan lagi. 
nak share dengan MyMommi sikit nanti..
Or nanti nak dating dengan fren2 lah..
itu pun kami dapat shared dengan customers yang sama minum pagi di Uncle K. 
rezeki tu kan. 


dapat chocolate ni. 
best sangat. 
kalah Patchi. 
macam2 ada dalamnya. 
Rasa2nya makan chocolate ni 7 8 tahun dulu kot. 
beli di Mekah.
Pesan dengan orang belikan kat sana. 


and look at thisssss.
BAKLAVA.
Gara2 comment2 baklava ni lah maka kami sering bertegur sapa. 
Yong pun memang peramah orang nya. 
sebenarnya Yong ni dah pernah ternampak i kat Plaza Masalam. 
tapi disebabkan i over the phone, dia x lah menegurnya. 

Anyway, this baklava is superb. 
tak terlalu manis like yang i selalu beli or makan di Sahara Tent. 
Memang best sangat lah. 
Thanks a lot Yong. 
rasa terharu sangat dengan ingatan Yong. 
ALLAH je yang boleh membalasnya..



kejap je dah nak habis tu. 


 nape lak tetiba Chef CiJu interframe ni..
heeeee...
saje je nak habaq mai. 
Chef CiJu yang buat kan brownies dan bagi kat Yong tadi tu. 
i main order je dengan Chef CiJu. 
she knows what i want lah. 

plus nak showed that she is wearing new shawl yang dia baru je dapat dari Kashmir. 
My cousin went to Kashmir and Zubair gave her this shawl.
so nice kan..
Itulah indahnya berteman.


and ini adalah Walnut Tart dari Kashmir. 
Also my cousin yang bawak balik.


berkawan dengan orang Kashmir, maka ini ole2 yang dikirimkan.
ALHAMDULILAH..
Sorry Kakcik, tak boleh nak share.
heeeeee


and ini balance brownies yang dibuat Chef CiJu. 
Walnut nya fresh bawak datang dari Kashmir. 
so merasalah Yong.


ehhh.. 
apa ni..
Yong bertanyakan hal anak2.
tu yang nak share sikit kat sini. 


Ini session kajian Al Hikam di Pesantren sehari sebelum jumpa Yong. 
Session soal jawab  Abang Irfan dengan Ustaz AA Gym.
Pertanyaannya adalah "Kenapa dua'a2 yang telah kita ucapkan dan telah kita minta tidak terkabul? Apakah kurang ikhtiar  dan tawakal?"

Aduhai.. 
hati jadi rindu.
semakin menebal. 
another one month plus baru depa balik.
Semoga depa sentiasa dalam lindungan ALLAH..
INSYALLAH..

hhhhhhhh..
ada sayu ada happy mode i jadi nya..
Buat Yong, thanks soooo much sudi jumpa akak.
sudi bawak kan memacam buat i and family.
Semoga segala urusan Yong dipermudahkan..
Selamat bersalin gak buat Yong.
semuanya lançar mudah2an..
Thank you ALLAH for all these blessed things.

20 comments:

  1. Huhuhu...sampai hati tak nak share dengan kita...merajuk la macam ni...nak unfollow dan unfriend gak la...

    Hihihi...takdelah... Yan tetap salah seorang Adik yang kakcik sayangi selagi hayat dikandung badan. InsyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..hee.. mamat industan x berani nak tapaukan banyak sebab kirim kat org kak.

      Alhamdullilahh..sama lah kita kak.. tp ye lah..sesiapa bebas utk dtg dan pergi kan..ALLAH knows better.

      Delete
  2. wahhhhh banyak tu kak ole2... dah mcm pergi shopping kt bahrain pulak ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye anies..heee.. mcm baru balik dr travel sana ye..heee

      Delete
  3. bertuahnyaa..kann.. dikelilingi oleh mereka yang baik hati budinya..Alhamdulillah..
    pepagi yang dingin ni dapat baklava dengan teh panas sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilahh..termasuklah awak..mmg rs bahagia.. bertanbah kawan..tambah kasih sayang

      Baklava almost gone youuu..

      Delete
  4. selalu dgr or dok sebut pasal baklava tu. hehe. tak pernah merasa lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi kedai Pak Arab.. insyallah dapat mencuba.. or kalau u ke resto arab, mintak benda ni..

      Delete
  5. Anggaplah itu masalah depa.. bukan masalah kita..

    Yan baik & pemurah.. insyaAllah dapat kawan orang baik dan pemurah jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah makchaq..cuma rasa pelik je..

      Tp dpt kenal n jumpa makchaq pun alhamdullilah.

      Delete
  6. Betul tu AE.... itulah hikmahnya bersahabat, selain dapat pahala, merapatkan silaturahim, dapat pulak buah tangan dan cendera hati hihi.... Yang penting dapat Bakvala sedap tu hihi...
    Biasalah manusia AE, ada yg serasi dengan kita, ada jugak yang sebaliknya, yang penting kita berkawan kerana kerana Allah...

    Cepat booking tiket, fly ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe lah hainom..manusia ni kan sudah diberi pilihan..kita pilih yg baik2 aje. Berkwn lah seramai yg boleh.

      Adooiii..nak terbang tgk anak, nnt thn depan..ikut quota..heee

      Delete
  7. kak yan, baklava manis sangatlah bagi kita. rasa sekali je lepas tuh dah tak nak dah.. takut kencing manis huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye cik lily.yg ni kira kurang manis lah..but still those yg x suka manis ini kuih potong kaki lah.

      Delete
  8. mmg pun kak...saya pun confuse jugak alih2 saya kena remove dari ig someone...jenuh duk fikir, ada buat salah ke, atau ada tersilap komen ke...aduhaiii...saya ni jenis takut sangat kalau terkecilkan hati orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah wahida..akak pun pelik. Tp biar lah..like makchaq ckp bukan masalah kita, masalah org tu.. bior lah kan.

      Delete
  9. Tak rugi berkawan ramai ni kak. Tu pun sejenis kekayaan jugak. Bestnya dapat banyak ole2 Bahrain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sgt. Sorang tak suka kita insyallah 10 org lg suka kan.

      Delete

cliks..cliks