cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 15, 2010

Pancing punya hal...Part 2, June 14, 2010

Pagi ni kami terus check out..Nothing special yang nak buatkan kami stay lama kat resort ni.. Checked out at 11.00am, terus cari makan..Not breakfast yet.. We went to Tanjung Karang town..Masih ingat lagi yang kami pernah breakfast kat sini, Restoren Sri Tanjung..

Dah tentu kami cari long table..Kami ramai (my family, Chef Ciju, Chef Koya, and Pak Ngah) plus lak anak - anak buah hubby yang diundangnya seramai dua orang..Meriah rombongan Cik Kiah...


We took roti canai and roti canai telur, while hubby with nasi lemak. Drinks sure memacam...



Nasi lemak hubby amik: ps: tengok kerang tu..tak ingat gout dia tu..


Abang Irfan with his roti canai..



Chef Koya, sian Chef Ciju tu, dah tertelan air liuq


Wasallamu, ALHAMDULLILAH

After breakfast, kami ingat nak terus balik..Tapi kan dah sampai tempat favorite kami, Tanjung Karang, tak kan tak nak ke sawah padi.. So, we went to the rice field.. Well now, no more green view..The paddy already harvested.


Hubby sempat beramah mesra dengan abang ni, tanya pasal ikan lah..

And also time to do open burning.. (sad..hiks...hiks... pollution kan..tu yang sedih). Kita tau beras sampai kat kita, bermakna dunia semakin tercemar...Price you have to pay kan...



Sebelah jentera tu, ada activity open burning..



Area Homestay Sungai Sireh, Tanjung Karang..



Chef Ciju and Abang 'Imran

Tapi tak pe..we went to a different part of Sungai Burung..Sambil - sambil tengok Homestay Sungai Sireh.. Nothing special here, lagipun cuaca agak panas..

Ingat terus balik, tapi hubby punya plan..Dia ingat nak mancing lagi..YA ALLAH..tak puas - puas dia.. So singgah di Pasir Penambang, he bought umpan.. Once we reached at Kuala Selangor he planned to do the fishing by the river bank. So we split into two. I decided to go again to Bukit Malawati by car..


The main entrance to the hill

Yelah, today was not weekend.. So public transport boleh naik atas..Hubby kata ok, but drive carefully..Yelah bukit tu...Tak sampai five minutes, he called again and mentioned they wanted to go to Bukit Malawati too.. Rupa - rupanya tak jadi memancing. It was low water..Emmm..ALHAMDULLILAH...

We reached at the summit..Today, we got off the cars.. We could have a very nice view here.. One more thing we also could feed the monkeys..Jinak - jinak monkey kat sini..Tapi aku tetap takut.. You could buy vegetable or bananas from the sellers.




Seronok seller ni..Kami je punya lah banyak melabur just nak bagi makan monyet..

At the summit, we also could find the light house and the place of sighting moon for Ramadan and Syawal. Kat sini gak we could see the Malacca Strait. And on the top of the hill, ada juga peninggalan penjajah.. Sederet meriam di tebing bukit...


Malacca Strait which could be seen from the Bukit Malawati


This is the place which ulama go for moon sighting two or three days before Ramadan or Syawal


The light house


Tak sesuai tau hubby ni, orang beriya - iya nak amik gambar, dia layan ice cream lak..

The air on the top pun sedap je..nyaman lah kan... i noticed banyak lagi tempat - tempat yang menarik kat atas ni.. Ada Muzium Tradisional, Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor, Laman Budaya, dan Makam Diraja..


Tak sah Abang Luqman kalau tak melompat..



Cuma sedihnya di sini, tak ada langsung any resort or chalets, or motel.. Yang ada hanyalah sign board 'Rumah Rehat' yang sudah tidak beroperasi since four years ago..Such a waste ...

We spent here about half an hour, and went straight to Bukit Kucing. Once we reached there, i noticed that hubby cam tak nak balik..Emmm, rupa - rupanya dia nak sambung mancing..YA ALLAH... Akhir nya only me, Chef Ciju, Chef Koya, and Pak Ngah yang balik... Risau betul aku...Nak tak nak balik lah jugak... On the way back, we dropped by at the Pantai Remis for lunch...Singgah kat this small kedai which was facing to the sea.



Kerang Bakar, La la tumis cili, nasi goreng kampung, and Lai Chi Kang


Licin licau


We ordered Kerang Bakar, La la tumis cili, nasi goreng kampung, and Lai Chi Kang...After lunch we straight went back..So tired...Reached home at 16.30pm...

No comments:

Post a Comment

cliks..cliks