cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 27, 2010

Home made roti canai 1


Patutnya tuan rumah yang sediakan breakfast..Ni terbalik lak..Guest yang prepared breakfast.. Kak Zizah and Bang Kamal decided to make roti canai for our breakfast.. Diarang ni memang jenis suka masak..Kitarang pun apa lagi happy lah..yelah orang dah hulur tangan, kita sambut je lah.. Kalau nak belajar, tengoklah gambar - gambar kat bawah ni..This is home made roti canai... so kalau dah tau nak buat, boleh lah preserve kan..next time nak makan, defrost je...dan goreng balik.

The flour about 1.5 kg. Break 2 eggs. Put salt in water.
Add on some condensed milk in to the salt water. Pour on to the flour..
Uli the flour until become big dough. Meanwhile put 2 cups of oil and add about 4 table spoon of margerine . But we use butter.
Bila the dough betul - betul lembut dan sebati, divide the dough into a small dough like a tennis ball.
To make the small dough not stick to each others, gaul kan ke dalam oil mixture tadi.
These doughs are ready to be canai untuk dijadikan perata... Perata tu orang Johor panggil..Kat KL orang panggil roti canai...






Camne nak canai, tunggu esokkk....

No comments:

Post a Comment

cliks..cliks