cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 6, 2011

Kuala Kangsar - Part 1 (June 3 - 4, 2011)

Ingat tak lagi yang i ada tanya pasal Kuala Kangsar di sini. Maka, last Friday, June 3 bertolaklah kami ke Kuala Kangsar. Cuaca agak panas hari tu.. Hubby memang asyik tersengguk - sengguk je bawak Kak Timah. Naik risau. Sepanjang jalan memang cerah saja.
We decided to stop for lunch kat Ipoh. Dah lewat for lunch. Tapi sebenarnya tak lah lapar sangat. Apa tak nya, dalam kete asyik makan saja..But all junk lahkan..
Dari jauh dah nampak Ipohlywood...
Kita exit Ipoh for Jalan - jalan Cari Makan.
Hubby nak cari branch Tasik Raban Restoren. Puas pusing keliling, akhirnya sampai lah kami. Tempat ni ada di area Bomba dan Stadium. Tapi food banyak dah habis. Yelah.. dah 15.00PM already.
Masih banyak bangunan - bangunan lama. Suka tengok. Preserve lah kan.. Bagus for tourist attraction.
Tempat simple je.
Memang banyak pilihan
Semua yang berkuah lemak.
Pilih je lah..
U all rasa mahal ke murah. Sebelah je ikan ni tau. Tapi kami tak ambik ikan ni. Kami ambik ikan yang rege RM16 je.. just nak rasa. Ok lahh...Tak de lah sampai terangkat.
Kitarang sambung lagi perjalanan. Dah dekat katanya. Tengok signboard, laaaaa... 45KM je lagi.. dokat bebonar..Tuan rumah dah asyik called tanya kat mane. Takut sesat kot..hee..
Cantikkan! Sepanjang perjalanan suka tengok Banjaran Titiwangsa.
Lepas menyambung perjalanan, maka sampailah kami ke Kuala Kangsar exit. Kami harus ke area Tasik Raban Resort bukan ke Kuala Kangsar. Rumah pengantin di area Tasik Raban. Nak ke sini, kena lalu highway ke Gerik.
Tengah perjalanan tu nampak lah wasah padi.. Semuanya menjerit bagai orang sawan.. hee.. tu lah kitarang. Haru tull..
Akhirnya...
Pintu gerbangnya menyambut kedatangan kami..
We took 2 rooms.
Ada banyak lagi yang still under construction...
Bilik kami bit spacious lah. Rege kalau weekdays or bukan cuti sekolah RM70. But ni kan cuti sekolah. so RM90.
Basic je lah.. Yang penting leh mandi.. Ok lah kan..
Katil pun kira ok lah..
Rasa sejuk je matakan..
Interframe kejap..
Sayu je rasa bila dah nak dekat senja ni..
Oklah.. nanti i sambung cerita lagi lah ye.. Penat sangat bila sampai kat sini. Cuaca dah panas sangat badan kami pun letih. Bila tiba bilik, mata pun macam nak tutup je. Took a nap for awhile. Sebenarnya ada plan lepas niii.. Tungguuuu!!!!!..

41 comments:

  1. Ohh...ada resort di situ..damai aja kan...saya tunggu nak baca Part 2 pulak ..:)

    ReplyDelete
  2. SUKA TGK PIC2 PERMANDANGAN NI... TENANG JIWA...

    & BANGUNAN LAMA MMG SGT CUN & BERSENI...

    ReplyDelete
  3. bilik nampak besar ye kak...murah lak tu...
    kak, awat mahal benar ikan tu kak? huhu....

    ReplyDelete
  4. Kak Yan, tang signboard resort tasek raban tu kn, da mmg dekat sgt dah ngan kg. Sha...ehehe..malam² sejuk kn...tp sunyi....dekat ngan kubur...takottt~~~~ ahahaha

    ReplyDelete
  5. ooohhh kpg saya..tp kuala kangsar la bkn tasik raban....

    ReplyDelete
  6. Baru tahu ada resort kat area tu...good info...suka tengok gambar langit biru aje :-)

    ReplyDelete
  7. salam K.Yan,
    saya memang ada plan nak ke kuala. mungkin cuti sekolah yang akan datang.

    p/s nice handbag :)

    ReplyDelete
  8. tak pernah pulak sampai ke resort tu...mcm best jer...

    ade gak pegi kuala kangsar tapi pegi rumah saudara kat situ...lps tu terus balik rumah MIL kat bagan serai...

    ReplyDelete
  9. dah lama tak pegi kuala kangsar. rindunya nak berjalan2 cari makan d semenanjung pulak! :))

    tunggu part 2 plak....

    :)

    ReplyDelete
  10. x pnh smpai sini..bagus gak k.yan tulis psl ni..kot2 terlepas ke sana:)

    ReplyDelete
  11. seronoknya yan ke kuala kangsar .. org sana semua suke makan lemak2 kannn :))

    ReplyDelete
  12. pasal ikan tuh kan mmg mahal lah rasanya.. ikan apa tuh kak

    ReplyDelete
  13. bestnyer Kak Yan..Alin tak pernah sampaipun Kuala Kangsar..takder sedara..hehehe

    ReplyDelete
  14. wahhhh..
    bestnyer..tak sabar tgu next n3..

    ReplyDelete
  15. As-Salam YAN
    Puluh-puluh tahun dulu Pak Temuk biasa menyeberang ke Sayong dari KKgsar. Kat stesyen bot di KK tu ada kedai-kedai kraftangan & laksa spesial. Tak tau ada tak lagi. Cantik juga kawasan Tasik Raban Resort tu. Tapi harga sebelah siakap RM24 di restoran tu hebat juga ya Yan? Kalau berminat, jangan lupa beli parang pendek Kuala Kangsar.

    ReplyDelete
  16. akk dah buat saya teringin nak p sini.... tak pernah lagi jejak kaki kat utara...

    ReplyDelete
  17. Ada Daddy Ziyyad. Yg still under construction pun ada. Diarang expending. Bagus lah kan.

    TQ sudi baca..

    ReplyDelete
  18. Lya,

    menghargai pun dah dapat pahala kan..

    ReplyDelete
  19. Bilik mmg besar wahida. Kira mmg boleh masuk ramai. Bawak je lah blanket.

    Akak sendiri tak faham kenapa ikan dia mahal sangat. Sedap sesangat tu tak lah...

    ReplyDelete
  20. Assalam Sis....
    Terpegun tengok sis interframe ala2 DATIN gitu...auuuwwww i likeeeee heheheh...mmg seronok kalau ke Utara pemandangannya sangat cantik..Indah sungguh ciptaanNYA...

    ReplyDelete
  21. Yong,

    memang best jenjalan.. Tapi penatttt...

    ReplyDelete
  22. Ooo ye ke.. Apa nama kg Sha? kak yan pegi rumah pengantin tu di kg pengkalan ikan? cm tu lah... seberang je dengan tasik..

    ReplyDelete
  23. Ke kuala kangsar pu akak p alida.

    ReplyDelete
  24. Ada pertambahan bangunan baru di situ Eynda.. Cantik tempatnya.. Aman je..

    Langit biru tu,panassss..

    ReplyDelete
  25. Cantik tempat ni Juana. Tapi akak tak dapat habis explore KK ni.. Tak sempat..

    p/s:
    tq Juana.
    handbag org sponsor..hee..Mulberry bayswater. tapi berat kalau isi barang lebih sikit.

    ReplyDelete
  26. Seronok gak kan ain sesekali jelajah tempat org di negara sendiri..

    tasik tu mmg cantik lah esp petang.

    ReplyDelete
  27. Effa,

    nampak gaya kena menyebrang tak lama lagi lah tu..

    ReplyDelete
  28. Maya,

    info tu sedang2 aje lah tu.. tapi kalau dapat membantu, bagus gak lah kan.

    ReplyDelete
  29. Ieda,

    ALHAMDULLLILAH kami pun dah selamat sampai S Alam balik. Interesting lah..

    pasal lemak2 tu tak tau lah pulak..

    ReplyDelete
  30. Dari Lenggong akak boleh sampai ke hutan belum dan tasik banding...

    ReplyDelete
  31. haaaaaaa....ni la restoren yg yan maksudkan itu...mmg ramai kak yan kan..

    ReplyDelete
  32. BSB,
    ke hutan belum tu mmg belum sampai lah. tapi tasik banding tu akak dah sarapan pagi di tepi tasik..he.. cantikkkk..

    ReplyDelete
  33. Chichi,

    akak dah makan kat yg original place dia di Tasik Raban.

    Mahal sikit lah tapi mmg banyak pilihan.

    ReplyDelete
  34. Sorry Cik Pahm tak perasan..

    Ikan tu kalau tak silap ikan siakap...cam mengarut je kann..

    ReplyDelete
  35. Alin,

    tak payah tunggu ada sedara lah.. Akak ni mana ada.. tu kawan jemput.

    ReplyDelete
  36. Assalam Pak Temuk,

    parang pendek? saya tak beli lah.. jauh sangat perjalanan.. Rasa macam bahaya je...

    Kami tak merasa laksa sedap lah.. sedih sangat.

    ReplyDelete
  37. P lah Dwaty.

    yang penting boleh stay kat area tasik raban tu,.,.,bestttt

    ReplyDelete

cliks..cliks