cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 22, 2011

Wedding in Banting

Well, most my entries recently are lapuk stories. Kes malas lah ni.. But, now i m back. Back to normal.. hee.. no lah. back in the mood of blogging. Cerita nya pun tak mengikut urutan.. Tak kesah lah kann. Yang penting dah diblogkan..Nak cerita pasal attended wedding di Kampung Jenjarom, Banting.. Sedara Hubby..
Sekarang dah jadi fesen bunting di majlis kenduri kahwin.
Khemah penuh sekeliling rumah pengantin.
Cantikkan pelaminnya tu..
Pengantin pun tiba. Masa ni kami dah lama tiba dan dah makan pun.
Kita jengah meja pengantin.
Lauk - lauk pengantin..udah semestinya beda sih..
Kedatangan pengantin disambut dengan pencak silat... Our custom. Meriah..
Tak kan tengok menu pengantin je kan.. Jom tengok apa yang boleh dingap di sini. Memang banyak. Sampai tak terkata melihat makanan yang disediakan..
Kuah Kacang
Kerabu
I tak tau nak panggil apa ni.. Digoreng kering..
Sambal Taun.. Kemestian orang Jawa.. Suka Hubby..
Daging Masak Hitam macam rendang tok lah.
Ayam Masak Kurma
Jelatah/Pencuk/Acar Mentah - you all panggil ape?
Sambal Ikan Bilis.
Rojak Buah
Lemper... Pernah makan? Makanan orang Jawa. I pun baru kali kedua makan bendalah ni..
Ada Bubur Kacang Hijau..Selain dessert ini adalah dessert lain like Jelly Kelapa dan Tembikai.
Seronok kan dalam majlis kahwin ada sediakan ice cream.. Abang Irfan dan Abang 'Imran sakan dok makan ice cream.
Eemmmmm sedapnya..
Yang ni i rasa goodies for kids lah kot..
Goodies
Ni pulak gula - gula dan jelly yang direbut oleh Abang Irfan dan Abang 'Imran masa acara Baling candies by pengantin.. seronok depa..

Huuhh!!! memang meriah majlis kahwin orang Jawa ni.. Penuh dengan food. Segala macam.. Kira kalau pergi memang puas hati..Kalau ada yang kata pergi majlis orang Jawa tak makan, memang orang tu pembohong besar..heee.. Sampai nak termuntah ada lah...

Okk nanti kita makan lagi k.. See ya..

19 comments:

  1. best nyer,,lauk2 pon sedap..

    akak..kalo da bank in inform tau..kot2 yong x perasan akak da bank in nti :)

    ReplyDelete
  2. Alahhh belum sempat pegi lagi lah yong.. nanti akak kasi tau ye...

    ReplyDelete
  3. Yan...menu nya semua sedap2...lama dh mama tak mkn lemper tu..kalau balik kg kt Sg Besar..kalau kt kenduri kahwin adalah...nk buat tak pandai pulak...kalau ada resepi..share lah..

    ReplyDelete
  4. salam kak yan..lama tak mnjengah di sini..tgk menu kat Banting tuh..alahaii....buat saya betul2 rindu suasana kenduri di Banting terutama menu Jawa nyer...hehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yan

    banyaknya menu dia...
    orang jaya la katakan
    pemurah

    Wassalam

    ReplyDelete
  6. saya org jawa kak!! yeeehaaaa!! very the vangga okeh...

    org jawa kalau buat kenduri mmg meriah ngan foods kak...mmg sampai nak muntah....hehe...

    ReplyDelete
  7. pelamin gilerr cunn...takde gamba pengantin atas pelamin...

    makanan best2 belaka...mcm2 ada..

    ReplyDelete
  8. Assalam Sis...
    Lemper bunyi cam lempeng jer tapi balut cam kuih koci. MIL pun jawa gak tapi saya x pernah nampak or tengok kueh tue kat umah my MIL..Cam ne erk rasa lemper tue yea kak???

    ReplyDelete
  9. mama,

    tak tau lah saya cam ne nak buat lemper tu. memula makan pun org sungai besar yg bagi..sedapp..

    ReplyDelete
  10. Sarina,
    akak pun dah lama orak mampir sana..hee..

    mmg marbeles lah.. penuhhhh food diarang..

    ReplyDelete
  11. Wasalam Bro ROzali,

    memang.. tu lain yang dibontrotkan.. mmg takpayah masak lah..

    ReplyDelete
  12. ALHAMDULLILAH berbangga mengaku Jawa. Org Jawa ni org kalau baik2 kan.. hee..

    bab makan satu lagi kalau kenduri..

    ReplyDelete
  13. Sibuk makan fieza,, so tak banyak amik gambar pengantin atas pelamin..hee

    ReplyDelete
  14. Cik Sue,

    kuih ni mmg dah berapa ramai yg buat lah kot.. akak pun baru 2 kali makan.. very rare lah.. banyak kat area tanjung karang kot..

    ReplyDelete
  15. MasyaAllah, banyaknye lauk pauk orang jawa kan kak yan? ...;)...

    ReplyDelete
  16. salam yan...yg atas meja makan pengantin dlm container plastik kecik tu apa ye...jelly ke....

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. ya allah meriahnya makanan kat kenduri tu..yg kering tu mcm serunding je kak yan..sedapnya

    ReplyDelete
  19. yan...wahhhh sadis tul tgok lauk..sambal taun kalu pedas memg perhhhhh..
    lemper..kuih wajib org jawa bila kenduri & yg kering tu..sambal goreng..kalu d sg besar memg d buat kering gitu...
    idup JOWO..hehehe

    ReplyDelete

cliks..cliks