cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 3, 2011

Ke Port Dickson kejap jommm...

Cerita ni kira cerita lapuk lah. Almost 3 weeks agopunya cerita. Tapi apa i kesah kan.. hee... Sebenarnya i ke PD ni bukan apa, nak jemput Kak Pja yang baru je selesai school di PD tu.. SO, nak kena hangut barang2 lah.. So, kitarang bertolak lebih kurang dalam pukul 10.30AM dan tiba PD lebih kurang dalam 11.35AM.
Kitarang terus ke rumah sewa Kak Pja. Murah lah sewa kat sini. Rumah teres 3 bilik cuma RM280.. Mak aiii....Kak Pja sewa berdua je.. Sebelum semua barangan dihangkut, perut kitarang dah bernyanyi - nyanyi.. Kak Pja usha tempat. Memula ke area R&R. Hubby kata macam tak selesa je tempat tu. Pasal apa, makan terpaksa terpisah - pisah.. So, kitarang pergi ke atas lagi.
Akhirnya kitarang terjumpa area yang ramai sangat orang. Dah almost pukul 13.00PM. Ye ramai orang nak makan kan.. Kedai tu cuma kat tepi jalan je.. Nampak dari jauh, penuh mat - mat moto besar.. Kitarang pun amiklah parking kat sini..
Dapat lah tempat untuk kami yang ramai ni.. Sebenarnya rombongan cik kiah ni dua kereta. Satu Kak Timah, my SIL and her family, and Abang Romeo bawak we all sefamily. So, meja makan dah tentu kena panjang lah kan..
Tengok betapa panjang nya meja kitarang.
Kat dapur memang sibuk.
Kitarang pun nak mintak menu.. Ooo cuma yang ni je ada tau.. Tengok package menu tu.. Tambahan ada air grape atau mineral water saja. No fancy2 drink wokey.
Bila tengok depa membako, memang meruntun jiwa. Tak payah cerita kan dengan ke havoc kannya. Meriahhh..
Tengok tuuuu.... macam2. Buntut ayam pun ada...
Yumm..yumm..
Nilah ghopanya. Ayam suku, nasi, timun 2 keping. Plus sup dan kuah.
Hiasan yang menarik kat sini.. Ala - ala cowboy. Tapiiiii.. wa cakap lu.... tak sedap langsunggggg...Pasal apa tau. Nasi tu, nasi putih je. Ayam nya hanya ayam bakar gitu je. Kuah dia hanya macam oyster tambah dengan cili api sikit. Soup dia, takat macam soup chicken stock campak daun sup. Soup dia tawaq hebiaq.. I rasa, kalau nasi dia tu ada rasa macam nasi ayam sikit, kira tekak i boleh jalan lagi kot. Ni nasi putih beb.. Atau , ayam bakar tu ada perasa sikit. Cam BBQ ke sweet sour ke.. Ni just ayam bakar.. TAPIIII..teman heran tengok manusia yang makan kat situ.. Macam orang kebuluq you.. Tak faham teman.. Teman buka tak menghargai atau bersyukur, tapi.. Oklahhh..one day u all rasa. Dan buat N3.. Kita tengok ok.. Tapi kalau mmg sedap tekak u all, i tak salah kan sesiapa lah.. Mmg tekak teman ni ada masalah kot.. Heee...(Eh.. tak baik kan i mengumpat cam ni sekali). Tak lahhh.. teman cuma nak kasi tau.. Tapi kan kalau menurut towkey tu cakap, satu hari almost 900 ekor kau.. Believe me.. I tak tipu. Dia cakap sendiri dengan i.. Ok..ok..stopp...

I nak taubat.. Lepas makan, dalam panas terik ni, we all singgah kat satu masjid ni. Pasal apa tau, nak basah kan muka ni.. Dah naik berlengas.. Panasss sangat.
Masjid ni otw ke Pekan PD. Atas bukit sikit. Lupa apa nama dia.
Kitarang p balik rumah sewa Kak Pja dan terus hangkut. Then terus balik. Otw tu, i cakap dengan Hubby.I tak puas hati makan. Sebab tadi tu makan sikit bebeno. So, kitarang singgah untuk beli air.. Tup - tup ternampak yang kat bawah ni...
Tengok - tengok macam derian siam.. I tak berapa suka. Tapi pakcik ni mati - mati kata derian Pahang.. Eemm yelah.. teman tau lah derian siam cam ne.. Hidup temanni meriah dengan derian. Keliling rumah mak teman di Pontian tu penuh pokok buah - buahan dan 3/4 adalah derian..
Maka, kitarang makan je lah..sambil melepak di sini.. Derian ni macam derian yang dipetik muda.. Tak sedapppp!!!!!!.. tapi bebudaknikan.. depa belasah je.. Sedap je tekak depa ni..heee...
Lepas tu kitarang terus je lah balik. Sampai di rumah, almost 17.00PM. My SIL rehat - rehat dulu sebelum balik. Bila kereta depa ada masalah, Hubby decided nak follow dari belakang. So, i punmengikut sama lah sampai ke rumah my SIL. Bila dah tiba area Kuala Selangor ni kan.... Hubby pun terus lah ajak ke Pantai Remis..Emmm apa lagi.. BALAS DENDAM makan yang tak sedap tadi tu.. Tapi i cakap dengan Hubby, jangan order yang bukab - bukan. So, kitarang makan yang kat bawah ni aje...
I and Huby ordered Nasi Goreng Seafood.
Abang 'Imran ordered Nasi Goreng Kampung.
Ada soupnya. Sedap lagi soup gerai ni berbanding kat PD tai.. (eeehhh..mengumpat lagi..heee)
My soup sayur.
Emmm.. kemestian pada Hubby.. Kerang Goreng Berlada...

Perut dah kenyang, mata dah berat, badan dah letih... Nak cepat sampai rumah.. Esok bebudak nak sekolah.. I sendiri keletihan menyedarkan Hubby yang mendrive sambil mengantuk.. Tapi akhirnya kitarang selamat sampai... ALHAMDULLILAH..

24 comments:

  1. setuju lah yan...
    ayu pun kadangakala heran... bila ayu pi ke sebuah kedai yang hanya beratapkan payung, tapi ramai pelanggan...

    rasanya, tawar... itulah kenyataan... rezeki dia agaknya..

    yan.. kalau ada jodoh. tahun 2012 ayu dan kawan2 poli renion di PD..tarikh tak tau lagi

    ReplyDelete
  2. dah lama plan nak ke PD tapi sampai skrg tak sampai2 padahal bukan jauh pun...

    ReplyDelete
  3. seronok gak pergi sana, cik ton pun pergi gak tu hari, tp dah petang sbb nk tgk sunset.

    ReplyDelete
  4. besarnya durian tu..
    tapi kalau durian peram memang tak sedap kan yan .

    ReplyDelete
  5. kerang goreng berlada tu mmg nampak sedap gile, mengancam

    ReplyDelete
  6. heheh..kalu org kampung cakap..sebab pakai jin..btw awe suka gak jalan-jalan cari makan..suka explore kedai makan yang tak pernah

    ReplyDelete
  7. hurmm..tp tengok gambar macam sedap kak yan.. he he.

    kalau kak yan ke port dickson, fida ke teluk cempedak... bercuti kat kuantan ni;) tp besok2 pagi fida dah kena balik putrajaya la.

    ReplyDelete
  8. hehehe lame dah tak pegi PD, dulu time belajar kat sane pun jarang2 jalan PD. uhuk uhuk tetibe teringat kenangan lelame kat PD huhuhu

    ReplyDelete
  9. jauhhh tu daytrip PD ke KS kak...

    ReplyDelete
  10. hahah..kak yan, i rasa u slalu jalan2 makan2 kan, mesti dah boleh bau mane yg tak sedap, mana yg sedap.. tapi betul tu k.yan, kdg2 pelik, rase tak sedap, tapi ramai gak kedai derang ni...

    ReplyDelete
  11. kakYan kat shah alam kat mana ada jual durian yg sedap...BSB selalu kena tipu terbeli durian yg x masak atau berulat...

    ReplyDelete
  12. YAN,
    Sebab tu I berani kata U ni jenis yang “pandai makan” (bukan kuat makan).

    Sebab U pandai nak nilai tentang makanan yang mengikut citarasa.


    Kerja Hari Minggu, Mujur Ada yang Sudi Menunggu...

    ReplyDelete
  13. Tulah kan Ayu,

    tapi tak baikkan kalau kita buruk sangka...heee...

    kalau dah ke PD tu terus lah ke shah alam. tak jauh dah tu..

    ReplyDelete
  14. Selalunya kalau unplanned tu yg menjadi. Tak jauh dah tu kak aya.

    ReplyDelete
  15. Ooo ye ke Cik Ton..mmg cantikkan kalau sunset.

    ReplyDelete
  16. Memang tak sedap langsung Kak Kasihredha. Tapi nak wat cam ne kan.

    ReplyDelete
  17. Memang sedap mamashaza.

    u leh rasa kalau ke Pantai Remis,

    ReplyDelete
  18. Awe, mmg cam tu lah.. Tapi akak nak baik sangka je...hee

    ReplyDelete
  19. Macam je Fida.

    akak pun memula cam tu lah.. mcm best je..
    tapiii.....

    ooo ke teluk cempedak ye...

    ReplyDelete
  20. Mappiau,

    kenangan apa tu agaknya ye?hheeee..

    ReplyDelete
  21. Sz,

    akak balik rumah dulu lah. lepas t balik kuar balik.. tp mmg penat sangat lah.

    ReplyDelete
  22. Issshhhh!!! Maya tu kira too much tau.. tak lah main cium bau je dah tau..heee...

    mmg akak rasa tak seddap di tekak lah. tp kalau dah tak ada food lain dan kebulur sgt, kira akka makan lah...heee

    ReplyDelete
  23. BSB,

    kat s alam ni akka tak tau. tp kalau di usj ada satu tpt yg mmg seddap. tapi tak ingat kat area mana.

    ReplyDelete
  24. AA,

    heee...kuat makan pon kira ok lah..hee

    kengkadang tu bila tgk je tak lah menawan. bila makan teringat2 kan..

    ReplyDelete

cliks..cliks