cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 9, 2011

Kuala Kangsar - Part 4 (June 3 - 4, 2011)

Oklah... this is the last N3 cerita i pergi ke Kuala Kangsar... Jemu dah ye... I memang plan nak ke Kuala Kangsar. Nak singgah Masjid Ubudiah lah. Nak tengok istana lah.. So, bila dah ada peluang ni, i pun nak pegi lah.. Kekonon nak explore lah sikit. I teringin gak nak ke sini. Tapi tak sempat lah. Nanti kalau ada frens dari luar tanya boleh lah i menjawabnya without fail..
We were leaving the resort and heading to Kuala Kangsar.
Bila tiba kat kawasan ni, i baru teringat nak beli ikan pekasam.
I beli yang 3 RM10. Tak tau lah samada sedap ke tak..
Pandai adik ni melayan i.. Siap berbedak dia. Dia kata paneh lah cik..
Banyak jenis ikan pekasam.
Ronda - ronda masuk ke kampung. Tengok rumah papan. I like. Kampung ni muhibbah betul. Rapat - rapat rumahnya.. Sure kentut pun orang leh dengar...heeee..upss!! terlebih sudah..
Kawasan padi.
Kami terus menuju ke town. Sampai lah ke pintu gerbang besar ni.I nak menjelajah kawasan bandar Kuala Kangsar. Orang kata dah alang - alang kan.. Lagipun entah bila lagi nak sampai sini.. Yelahh.. tak ada sedara mara pun kat sini..
Kuala Kangsar Bandar Di Raja.
The palace.
Muzium DiRaja Perak.
Kemudian kitarang decided nak pekena Laksa dan Cendol. Puas pusing - pusing, kitarang sampai area tepi Sungai Perak. I lupa nama kedai yang recommended by Cik Inn. Ramai sangat orang. Susah cari parking.
Siap ada Medan Laksa dan Cendol tu..Ni tempat yang Cik Inn habaq mai.
No parking dan bad traffic.
Memula ordered ni.. Hati i hancur.. Cayaq. But the taste adalah sikit..
Ordered yang ni, lagi hancur hati i.. Isi ikan dengan kuah langsung tak menyatu. Cayaq gak.
I rasa macam nak ke kedai tu balik je. Nak suruh tuan punya kedai tu makan..hee.. Jahat kan i.. Yelah.. Cam ne dia jual laksa cam ni? At least pekat sikit lahhh... Tak perlu macam Laksa Johor tu.. Tak pe lah rezeki i dah kot...
I minum Cendol ni.. Sedap lahh..
Yang ni kedai lain pulak. Mintak yang special. Dah rasa bit lain pulak pasal banyak sangat campurannya. But anyway, Cendol sedap.
Hubby ordered Rojak.. Emmmm... tasteless.. Sedih sangat.
Yang ni kira ok lah sikit. I jadi teringat kat Rojak Karim...huuuu..huuu...
So, we really frustrated with the food.. Maybe i tak tau yang the best lah.. Or, memang cam ni kot rasanya.. Tak tau..Lepas tu kitarang menujulah ke kawasan ole - ole. Nak bawak balik lah konon.. Apa ye barangan yang boleh diberi to My Mommy. I noticed rata - rata banyak barangan Bali.. Emmm.. sedih.. Yang boleh dibeli cuma Labu Sayung lah..Almost at 18.00PM. We all patah balik ke Ubudiah Mosque for solat jamak. Sambil tu of course nak tengok masjid lah.
Then kitarang bertolak balik lebih kurang jam 18.45PM. Laju je Hubby bawak. Belasah sampai 150 or sometimes 140. Hambik kau..Kalau boleh nak elakkan area Gua Tempurung tu waktu gelap. Scary sikit kan tempat tu.. Tiba area Sungai Buloh almost at 8.45PM. Langsung i cakap nak makan.. Nak balas dendam..Hee... We went to Groupbase in Kota Damansara.
Nak tau kat mane tempat ni, google here ok..
Pilihan Hubby. Tak ingat apa namanya.
Abang Irfan makan sate. 10 sticks chicken dia sorang makan.. Sedappp...
CiLi took Fish n Chip.. Diet kekonon.. hee
Abang 'Imran macam jere je nak makan spaghetti. So dia ordered Nasi Goreng Ayam.
MINE.. heeee... Lamb Chop with Mint Sauce... Sesiapa nak order Kambing Panggang, boleh cater kat sini.. Memang sedap...
Chicken Chop for Chef CiJu.
Ye Mee Special for Abang Luqman.
Decoration kaki meja dari mesin jahit.. Sukalah..
Muka - muka happy dapat makan. We spent tak sampai pun RM100. heee.. RM98 for all of us..
Tiba rumah almost at 23.00PM. Badan i memang sakit sangat. Letih. Penat, Exhausted. Tired..Heee... Got migraine some more. So, i naik atas rumah, terus ZZzzzzzz....
Tamat lah perjalan ke Kuala Kangsar.. Seronok meneroka tempat orang... Lepas ni maybe ke Lumut tapi dengan geng - geng Kak Timah. Cuma belum confirm je lagi.. INSYALLAH....

30 comments:

  1. Klu blk kg,sha mesti g pekan kuala..suke..time raye meriah kak..kuala ni nk compare dgn dulu,mmg byk perubahan..makin mbangun..fyi kak,YDP K.Kgsar tu pakcik Sha..:-)

    ReplyDelete
  2. sakan betul berjalan..hehe..
    dari gambar pun nampak laksa tu tak menyelerakan..kosong jek..mmg patutlah tak puas makan..sabar jelah peniaga nih..

    ReplyDelete
  3. BSB,

    akak mmg pantang panas.. boleh mengelupur. migrine.

    ReplyDelete
  4. Sha,

    sura jam teruk kan..

    ooo YDP ye... hahhh..suruh tambah parking bebanyak. akak kena saman pasal parking lah..hee

    ReplyDelete
  5. Laksa Penang yang sedap saya pernah makan kat tepi pantai Feringghi. RM1.50 aja, tapi pure rasanya!

    Wah wah wah..join convoy Estima ke Lumut ya Kak? seronok tu...

    ReplyDelete
  6. Kass,

    macam nak nangis masa makan tu. akak makan 2 3 sudu, then tak makan dah..

    yg menyejukkan hati, cendol je lah...

    ReplyDelete
  7. Daddy Ziyyad,

    biar betul RM1.50 je tu. Murah bebeno..

    Akak tak kesah murah ke mahal ke, yang penting SEDAPPPP.. tu dia..

    Convoy tu tak berapa sure lah.. sebab nak ke Melaka sebelum tu..

    ReplyDelete
  8. apa rase lamb chop with mint sauce yer ? normally saya makan ngan sause blackpepper saje..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yan

    saya pergi ke Muzium di raja dan masjid tu pd 4 hb, sekitar 5-6 ptg.
    istana lama tu tak boleh masuk, sebab tengah ubahsuai, kan

    Wassalam

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yan..
    Adoiiii...trliur tgk cendol tu...panas2 ni kalau dapat tntu best...Jalan2 sambil makan2...seronok tu....

    p/s..sorry yan..Mp tak beli FM..dah balik baru tgk pesanan tu..

    ReplyDelete
  11. awe suka jalan2 cari makan dan tgk bangunan unik negeri orang :0

    ReplyDelete
  12. Cik Pah,

    selalunya kan kalau majlis ada kambing panggang, kan org serve dgn mint sauce.. sedap tau.. akak suka.. masam2 sikit lah.. lawan rasa lemak kambing..

    ReplyDelete
  13. Assalam Sis..
    Jalan x hengat makan sampai penat hahaha..Adalah gak gi ke Groupbase di Sri Damansara makan kat situ memang marvelesss, x tahu la dorang dah pindah or open new branch at Kota Damansara...

    ReplyDelete
  14. suka tgk makanan kt kota damansara tu nampak menarik dan sedap..terliuq pulak..hehe

    ReplyDelete
  15. oh..terlambat nak pesan ikan pekasam.. hik...

    ReplyDelete
  16. walaikumusalam wbt.

    oo ye ke Bro. Saya rasa saya ada kat situ dalam time2 cam tu lah.. emmm tak perasan kot.

    kalau bro nampak kak timah saya tu, usha2 lah ye..

    wasalam

    ReplyDelete
  17. MP,

    tak kesah lah. tu namanya tak ada rezeki.

    mmg seronok jln2 dan makan2.

    ReplyDelete
  18. kita serupa lah awe..sama minat.

    ReplyDelete
  19. Cik Sue,

    akak pun baru pertama kali makan kat situ. hubby yg selalu p sana.

    ReplyDelete
  20. mmg seddap kak sal. boleh lah cuba nanti..

    ReplyDelete
  21. salam..
    banyaknya makanan..
    yum..yum..saya pun ke KK
    cuti sekolah minggu lepas
    ke majlis kahwin di sana..
    :)

    ReplyDelete
  22. wasalam zulkbo,

    makan jgn tak makan..hee

    wah..nampaknya ramai rakan bloggers ke KK ye dalam minggu yg sama lak tu.

    ReplyDelete
  23. wahh best tu jln-jln cuti-cuti malaysia sambil jln-jln cari makan..i like:)

    ReplyDelete
  24. Kalau tak makan, tak tau macamana local food pulak kan., Nieza.

    ReplyDelete
  25. Hello Yan, your these well narrated pics really brought back memories to me....
    I've always liked K. Kangsar, and its really nice to see these pics.....after 28 years.

    I used to travel to Grik, Lenggong, then East West H'way to Jeli, then KB...
    And often after Ipoh will stop at KK for lunch.

    Still remember old days they put tuba root in the river to catch the groggy fish.

    The food dishes look really sedap best!
    Thanks for the memories, Yan.
    Have a nice weekend.
    Lee.

    ReplyDelete
  26. saya penah makan laksa kuala tu...
    pesennya cair gitu la kak...
    saya igtkan mmg gitu rasanya..
    heee

    ReplyDelete
  27. makan kat LEmbah erk.memang GAGAl teruk laksa kat situ..sy pernah makan sekali pastu kalau ker KK lagi tak pegi dah Lembah. laksa diyer memang takleh masuk tekak sayer..tak sedap langsung noktah

    ReplyDelete
  28. kak yan, saya pon penah beli laksa kole kangsar, org cakap sedap, beli makan hampeh je rasanya.

    ReplyDelete

cliks..cliks