cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 8, 2011

Kuala Kangsar - Part 3 (June 3 - 4, 2011)

Pagi - pagi lagi kitarang dah merayau nak cari breakfast. Memang macam tu lah kitarang. Lebih suka merayau ke kawasan kampung dan cari warung - warung. Tapi malangnya di kawasan Lenggong ni macam tak ada. (bukan tak ada lah yang pastinya. Cuma kami tak cukup masa nak merayau - rayau lagi). Yang ada cuma warung - warung di kawasan pekan tu sendiri. Kitarang tak nak buang masa sebab we had to make a wedding cake for the pengantin..Kena rushed back lah. Ingat lepas breakfast nak cruise Sungai Perak.. Tak sempat lah..Tengok ye apa kami makan di sini.
Suka i kalau pemandangan macam ni..
We went to Warung Peladang. Semuanya orang perempuan yang niaga. Yang ada cuma Nasi Lemak. Nak cari kuih - kuih memang tak ada. So, belasah je lahhh..Sebenarnya pagi Sabtu ni ada lagi pasar pagi. Lebih besar dari semalam. Tapi kami tak kuasa lah pulak nak berpanas - panas tu. Nak makan je..
My Hot Nescafe
Nasi Lemak..senget kan sikit lah ye... malas nak edit lagi.
Mee Goreng Abang Luqman.
Licing dah.
Anak - anak Sidek dok memborong selipar cam ni..
On the way back...
Tiba je to our rooms, kitarang terus bersiap untuk menyiapkan wedding cake and the cuppies. I lak kena sediakan tiers for the cake. Theme color brownies and beige. Lagipun kitarang kena berkemas sebab dah nak kena checked out. Nak mintak extend pun tak boleh...Full. Yelah..musim cuti sekolah..
Yang tu Jambatan Raja Nazrin Shah.
Hubby pun menolong.
Blueberries Muffins untuk pengantin lelaki.
Cake for pengantin lelaki.
I siapkan bekasnya. Cake by Chef CiJu.
Pengantin berarak menyeberang dari resort menuju ke rumah kenduri. Suka lah. Boleh jadi ingatan sampai akhir hayat. Khemah pengantin dekat sangat dengan tasik. Yelahh 3/4 kawasan rumah adalah Tasik Raban. Cooling this area. Then we had our lunch facing to the lake. But it was so hot out there. Panas leting.
Hujung jambatan tu adalah rumah pengantin lelaki.
Rombongan baru sampai.
Food yang di served to the guests mainlah dari buffalo. Amat malang bagi i dan Chef CiJu and CiLi. Kami ditegah dari memakan nya sebab ada pantang larang. Adalah keturunan kami yang tidak boleh makan kerbau dan pisang raja udang. Katannya ditakuti mendapat sakit kulit macam sopak gitu lah. Dan ini memang benar - benar terjadi pada salah seorang my uncle. So, sebagai menghormati pandangan orang - orang tua, kami tak makan lah..
The bride and the groom.
Sebenarnya kitarang lambat sampai.. So, pengantin dah sampai, baru kitarang susun cake..heee... malu je.
ALHAMDULLILAH selamat akhirnya.
Kerbau masak apa pun i tak tau.
Yang ni dibuat soup.
Cicah Air Asam.
Lebih kurang dalam pukul 15.30PM kami mintak diri untuk pulang. Cuaca masih panas lagi. I was so sure Hubby akan mengantuk gila..FOR SURE. dia memang tak tahan. But we had to move now.
Bergambar kenangan bersama keluarga pengantin.
Lepas ni kitarang nak ke Kuala Kangsar. I teringin sangat pergi ke area town. Teringin nak visit Masjid Ubudiah. Yelah..masa mengajar dulu selalu ajar bab - bab ni lah. So, i nak saksikan sendiri... Tunggu ye next N3..

32 comments:

  1. kek!!! i like...kuala kangsar awe belu sampai lagi kak :)

    ReplyDelete
  2. uniknya selipar tu... pemandangan yang indah. best kan suasana kampung

    ReplyDelete
  3. Kalau kakcik balik ke Kuala Kangsar, kakcik suka beli kuih muih di pasar pagi kat Lembah (Lembah tu kawasan tepi Sg Perak) yang terkenal dengan laksa dan cendolnya.

    ReplyDelete
  4. salam yan...saye pun tak pernah makan kerbau...saya kalau time time gitu nak aising kek mau dah jadi tak tentu hala punya gabra...he he..pegang itu tak kena...pegang ini tak kena..he he...i like all those selipars la ...ingat nak pi cari jugak dkt anak anak ....xoxo...

    ReplyDelete
  5. canteknye kek yg akak buat...tasik raban mmg indah kan...

    ReplyDelete
  6. - rumah pengantin tu di kawasan pulau kecil ke? only accessible by boat? tapi mmg unik lah kak naik sampan macam tu. :P

    ReplyDelete
  7. kak, bestla selipar mcm tu..tak de ke tulis BLOGGER? hehehe...

    ReplyDelete
  8. Andai akak sekeluarga free Ahad ni, jemput lah hadir ya..:)

    http://alwaqiahalmulk.blogspot.com/2011/06/majlis-akikah-zayyan-12-jun-2011.html

    ReplyDelete
  9. Salam Sis...
    menangis la BSB, baca n3 sis nie...lenggong oh lenggong!!!

    ReplyDelete
  10. akak Perak man tue tempat penemuan rangka manusia zaman batu dulu.siap ada Lenggong Archaeological Museum lagi.

    ReplyDelete
  11. memula i thought akak masak kek kat resort tuh..rupanya kek dah siap yer... very nice.cantik jer..

    ReplyDelete
  12. bangga bangga...kg Sha masuk blog akak...hihi

    ReplyDelete
  13. Wahh klasik, pengantin datang dengan sampan...;)

    tak pernah makan daging kerbau kak..nak terai tapi... nanti la.hik

    ReplyDelete
  14. Awe,
    akak pun baru pertama kali sampai..

    ReplyDelete
  15. Entahlah Nieza,

    bebudak ni pandai betul carinya..

    kampung mana yg tak best kan..

    ReplyDelete
  16. Saya singgah kat Lembah tu kakcik.. tapi tak dapat makan laksa sedap..sedihh..

    ReplyDelete
  17. Miss B,

    akak pun. lagipun takut nak makan..

    ReplyDelete
  18. Eni,

    pantang kami makan kerbau.

    cake tu rerami yg tolong..

    boleh carilah selipar tu.

    ReplyDelete
  19. Akak tak buat cake tu chichi.. adik akak.

    syahdu suasana petang di tasik raban.

    ReplyDelete
  20. Daddy Ziyyad,

    oo tak.. rumahnya tu 3/4 je kawasan berair. boleh access by kereta. boat tu saja suka2 kenangan pengantin.

    ReplyDelete
  21. Wahida,

    akak baru terfikir cam tu gak.. tak de lah..

    ReplyDelete
  22. Ooo... Daddy Ziyyad,

    INSYALLAH. ada jemputan sebenarnya hari ahad tu.. tgk kalau ada rezeki, sampai lah nanti.

    ReplyDelete
  23. BSB,

    akak lak tak leh makan kerbau...

    tak sempat lah nak ke Muzium tu..next time maybe..

    jahat kan Cik Sue tu BSB..

    ReplyDelete
  24. Cik Pah,

    decor je. Cake nya dah siap..kalau tak, haru kena bawak oven..hee

    ReplyDelete
  25. Sha, so kena bagi anugerah kat akak ni..hee

    ReplyDelete
  26. Kenangan kan Fida.. nanti fida nak naik apa lak..

    cuba lah fida.. maybe sedap kot..

    ReplyDelete
  27. ayark kak tetibe terus ngidam nak makan nasi lemak, pastu nak mee goreng, pastu nak kek! hahahaa dasar buruk lantak hahahaha

    ReplyDelete
  28. ooo..ada pantang ke kak yan..
    emmm.dah lama tak makan daging kerbau..tak ingat camne rasanya..

    ReplyDelete
  29. Mappiau,

    tak kesahlah buruk lantak ke, besar tembolok ke, yg penting kita semua bahagia..

    ReplyDelete
  30. Kass,

    menurut kata arwah atuk akak dulu lah. tu yg tak berani. anak2 akak bagi makan lah sebab diarang dah jadi keturunan jawa..heeee.

    ReplyDelete

cliks..cliks