cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 7, 2011

Kuala Kangsar - Part 2 (June 3 - 4, 2011)


Lepas kami semua took a nap, lebih kurang dalam pukul 19.30PM, kitarang went to pasar malam di Lenggong sambil nak refilled minyak. Masa memula masuk ke junction Lenggong, nampak macam kawasan kampung sangat. Takut pulak rasanya. Tapi almost halfway, seronok pulak. Macam di Cameron Highland. Kawasannya agak berbukit sikit. Jalan macam ular. Kawasan pekannya agak menarik. Padang luas langsung di belakangnya kelihatan bukit bukau,gunung ganang..Cantikkkk!!! Ye lah kawasan Banjaran Titiwangsa.
Kami ke Lenggong nak cari makan di pasar malam.
Tak berapa besar lah..Suka tengok banjaran kat belakang tu.
Kitarang singgah di pasar malam nya. Nak rasa local food kat sini. Tapi puas tanya, tak adalah local food. Cuma food yang biasa kita jumpa di mana - mana pasar malam. Yelah..contohnya kalau ke Kelantan ke, Terrengganu ke, Johor ke. Kan ada local foodnya. Emmm...Kami beli je lah apa yang nampak depan mata. Balik semula ke bilik almost at 19.30PM.
Teringin nak makan buah..
Bebudak memang suka lah benda - benda bergoreng macam ni.
Kami seronok sebab makan Apam Ranggup - RM1.00 sekeping.. Besarrr..
Buah apa ni? Buah seta?
Beli buah salak. Tapi tak makan pun. Masa tu jari i tercucuk durinya. Besok pagi bangun, tangan i jadi bengkak..
Macam - macam pilihan.
Kitarang makan dulu juadah yang telah dibeli, then kena bersiap - siap nak ke rumah pengantin di seberang tasik di resort ni. Tapi kami tak lah menyeberang dengan menggunakan boat. Kami guna kereta saja. Tiba di rumah pengantin, tengok ramai sangat tetamunya. Berkopiah semuanya... Malam ni ada aqiqah..Kami dijamu Soup Lembu yang dibuat aqiqah, Lemak Labu, dan Ikan Pekasam Goreng.. This was my first time merasanya. Sedapppp..Terus ingat esoknya sebelum balik nak cari Ikan Pekasam as ole - ole.
Ni salah sorang tetamu yang berkopiah..heee
Soup Lembu for aqiqah.
Rupanya depa cicah daging soup tu dengan air asam.. New thing to me.
Lemak Labu
Dan Ikan Pekasam.. Sedap..
Sampai bertambah - tambah i makan.. Walhal sebelum ke kenduri, i dah makan bersungguh makan pasar malam..Selesai makan dan bersembang lebih kurang jam 23.00PM. We went back to our room. PENATTT.. tiba je di bilik, i letak kepala, terus hilang...ZZZZZZzzzz

38 comments:

  1. Buah hijau bulat tu, kat kampung kakcik panggil buah menia (atau remnia / remia). Kalau bahasa bakunya disebut buah kundang. Biasa dengar tak orang sebut 'biru biji remia'? Maksudnya warna ungu. :)

    ReplyDelete
  2. i like ikan pekasam..emm..sedapnye..
    pekena sup pekat tu..adehhhh..berlagu pulak perut nih..

    ReplyDelete
  3. Sayur lemak labu memang sedap..

    Saya suka lauk kenduri style kampung macam ni...

    ReplyDelete
  4. haah la kak... daging sup tu cicah kuah asam? pelik tapi mesti sedap kan. wooo.... ikan pekasam? feveret ai tuhhh.... sedaknyerrrr

    ReplyDelete
  5. Akak buah seta tue kat kl org panggil buah kundang.Durian x ada ker? kat lenggong memang famous dgn durian. Makanan special kat lenggong selain pekasam, ikan loma bakar,pais ikan sungai, tempoyak dll.Dulu Lgg juga ada ladang teh di atas bkt sbl sampai pekan lgg.Akak g tengok perak man tak?

    ReplyDelete
  6. kak yan,
    betul ke tu buah seta..besarnye...bukan mcm buah kundang ker...

    ReplyDelete
  7. Wah!! akak nie sensitif betol erk..jari tercucuk duri teros bengkak..Tangan Datin memang cam tue la kak hehehehehee...

    ReplyDelete
  8. best betul la kak yan makanan pasar malam kt semenanjung. huhu. sy kalau tinggal kt sana, confirm badan macam di pam-pam. everything is superb.

    ReplyDelete
  9. ya Allah sedap tu kak..suplembu eh? hari tu makan sup tulang... memang bertambah nasi..nak nak makan ngn ikan pekasam...

    ReplyDelete
  10. saya mmg tak kenal kak. tak pernah jumpa pun saya kakcik.

    ReplyDelete
  11. saya mmg tak kenal kak. tak pernah jumpa pun saya kakcik.

    ReplyDelete
  12. sedapkan kass. akak tak perrnah makan pun..

    ReplyDelete
  13. kalau kat kampung semesti nya lauk kampung Daddy Ziyyad.

    perut kita jadi sebu sebab banyak makan kan..hee

    ReplyDelete
  14. Sedap nieza.

    pertama kali makan. selalunya soup makan dengan kicap cili (org jawa lah).

    akak makan bertambah2 tau nieza..heee

    ReplyDelete
  15. akak teringin nak makan mcm kuih2 gitu BSB,

    durian ak nampak pun. bukan musim kot.

    perak man? apa tu BSB?

    ReplyDelete
  16. Chichi,

    yg tukang jual tu cakap buah seta.. akka mmg tak kenal.

    ReplyDelete
  17. qasihraihan,

    memang mengancam segala..hee

    ReplyDelete
  18. ooo cam tu ke tangan datin cik sue..heee... tak sesuai tau.. Puan Seri lahh..up sikit..hee

    ReplyDelete
  19. kalau dah berrjalan, mmg lah effa. semua mau dimakan dan dicuba..

    ReplyDelete
  20. semuanya sedap gila fida..

    macam terasa2 lagi nih..heee

    ReplyDelete
  21. The red budu,

    mmg mau kasi lapo punn..

    ReplyDelete
  22. Yan... akak panggil buah kundang tu.. makan colek ngan kicap berlada.. sodap juga kalau suka masam la

    ikan pekasam memang my feberet juga tu.. terliur la Yan

    ReplyDelete
  23. Ibuintan,

    saya mmg tak pernah jumpa pun. even tak perrnah makan..nak kena cuba nanti lah..

    ReplyDelete
  24. lama tak pekena ikan pekasam tu. selalunya kwn kat kedah anta ke KL.

    ReplyDelete
  25. wah bagusnya ada kawan anta kan ye Jendela Hati.

    ReplyDelete
  26. wah best tu jlnx2 tu....rindu lak pasar malam....tgk satay tu yg tak thn tu...hehe

    ReplyDelete
  27. buah sata?buah ape tu kak?mak oiii..terus lapar i...yg sup lembu tu amcm kak?best x?

    ReplyDelete
  28. nieza,

    kebetulan dapat jemputan dari kawan. tu yg pegi. saja2 mungkin tak kot..

    sate tu abang irfan yang suka..

    ReplyDelete
  29. Maya,

    akka pun tak pernah makan.. ada yang kata buah kundang..

    sedappp sup lembu tu maya...

    ReplyDelete
  30. tetiba je saya rasa nak try daging cicah kuah asam tu...mesti sedap kan kak? nampak kuah asam tu mcm best jer...

    ReplyDelete
  31. kak yan....n3 akak ni bwt sha rindu kt kg parents sha...lengging..tasik raban...haihhh..raya nnt br balik :)

    ReplyDelete
  32. wahida,

    akak makan memang sedap gegila..hee

    then kata kawan akak yg malam ni punya tak sedap sangat. esoknya opah dia buat lain. lagi sedap..akak tak cicah pun. akak buat lauk..hee

    ReplyDelete
  33. hee.. sian sha..balik nanti leh lah akak pesan ikan pekasam ye..heeegurau je

    ReplyDelete
  34. owwh baru tau kak yang buah salak tu ade duri, tak penah rase tak penah tengok dari dekat pun (alahai sadis kan bunyi? hahahaha)

    ReplyDelete

cliks..cliks