cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, December 16, 2020

Mencuba resipi Bak Chang.


Tau apa ni?
Pernah nampak?
pernah makan?


kalau dulu2 i biasa nampak ada kat resto2 Chinese.
tau dah dlm kepala ni ada Ba Alif Ba Ya.
so tak le teringin nak makan. 

but then masa i ke Hatyai dan pekena this kinda stuff terus teingin nak makan lagi. 
tengok kat SINI
tapi nak cari kat Malaysia ni macam susah lah yang halal. 
kalau ada pun tak pernah nampak ada dijual di Shah Alam ni. 
maybe kalau nak cari kat resto Chinese Moslem ada lah kot. 

so i pun dok lah usha2 YouTube tengok lah how to make this. 
bukan satu malahan 20 link i tgk kot. 
so no specific link yang i refered
kira kita buat ikut idea kita lah. 


first of all kena ada benda ni lah. 
Daun buluh.
dok lah memula fikir kat mana nak cari daun buluh ni. 
ehhhh..
nowadays apa susah..
ke Shopee or Lazada lah kita. 
tengok2 ada. 
complete semua. 


dalam 2 hari dapat dah. 
Laaaa... kat Klang je pun. 
so i pun ikut lah arahannya tu. 
kena rendam dulu. 


i prepared lah all the stuffs yang patut ada untuk jadikan bak chang ni. 


mushroom ni ada baru sedap katanya. 


digoreng cam ni. 


ayam kena marinated dulu cam ni. .


dah siap digoreng. 


beras pulut. 
ini main thing yang kena ada lah kan. 


dimasak means digoreng lah. 
sure dengan kicap lah. 


i tambah dengan kuning telur masin. 


daun buluh yang sudah direbus. 
lepas rebus kena basuh balik tau. 
then lap pulak. 
memang renyah kerjanya. 
tapi niat dan semangat nak buat tu sangat kuat. 
so i buat gak lah. 


ikut je tutorial dari Youtube. 
pelan2 ikut alhamdulilah menjadi gak. 


dah siap kita rebuslah pulak. 


rupa setelah dimasak. 


not bad lah. 
menjadi gak. 
tapi rasa2nya kalau suruh buat lagi i surrender lah kot. 
sebab banyak steps nya. 
anyway sekurang2nya i dah mencuba. 
kalau benar2 teringin nnt i plan betul2. 
supaya tak buang terlalu banyak masa. 
INSYALLAH. 

#taksalahmencuba
#instagram
#foodie

Monday, December 14, 2020

Sambal Setan My Style My Version






Sambal Setan?
ya ampun kenapa kasar dah buruk sangat bunyinya. 
alaaa sebenarnya sekedar suka2 dan ambik nama dari pengalaman kita waktu makan di Indonesia. 
depa suka guna perkataan yang memang vasss lah. 
like gila lah.
menyetan lah. 
macam2 nak attract people makan food depa ni. 
so bila dah seronok makan waktu di sana balik kebetulan Hubby suka sangat makan pedas.
lagi2 dia suka buat sambal. 
bila dah semua kepedasan ramai lak yang bertanya sambal apa ni. 
kita saja lah buat lawak SAMBAL SETAN. 
so since then lah i panggil sambal setan. 
sebab i tak panggil pedas gila. 
tak nak lah sampak gila ye. 
heheheee..
sekadar menyetan ok lah tu. 

i pernah lah share RECIPE gak in 2011. 
ramai kata ikut recipe yang i bagi. 
tapi tu version digoreng. 
dan kali ni version lain pulak. 
semua tu ikut2 dari YOUTUBE. 
nak bagi specific youtube siapa tak de lah. 
sebab cilok sana sikit cilok sini sikit then kita adjust dgn selera kita. 

i share kan dari INSTAGRAM di sini. 




bahan2nya. 


nak guna cili merah pun ok.


dah siap direbus angkat dan kisar kasar.


dah siap. 
simpan dalam bekas. 
letakkan di luar pun ok. 
tahan seminggu. 
nak lebih lama lagi letakkan dlm fridge. 


Recipe my sambal setan, my style my version.
Agak2 je tau.

Bahan:
10 tangkai cili besar merah/hijau (ikut suka lah) - patah dua
6 tangkai cili api merah (nak lebih menyetan, lebihkan sikit lagi. Hehehe)
2 buku bawang besar - potong 4
6 biji bawang putih
2 biji tomato
daun limau purut. optional. 
Chicken stock
Gula
Garam

Cara:
1. Rebus semua bahan2 di atas kecuali gula n garam lah kan.
2. Masak kan agak2 dalam 15 min atau sampai bahan agak lembut. Jangan overcooked.
3. Toskan dan disejukkan.
4. Bila dah sejuk sikit boleh terus dikisar. Tp jangan halus sangat2. Agak kasar sikit lah.
5. Panaskan minyak dan masukkan bahan yg telah dikisar tadi.
6. Guna api slow dan masak sampai naik minyak.
7. Letakkan chicken stock sikit.
8. Sedapkan rasa dgn garam n gula.
9. Dah siapppp..


 

Wednesday, December 9, 2020

Daun Turi Masak Lemak.




i dapat daun ni pulak. 
Daun Turi. 
siapa biasa dengar?
siapa biasa makan?

i makan dulu2. 
waktu kecik2. 
suka je. 
baru2 ni Mem Sabar sedekah lagi pucuk2 daun ni lah. 
diberi nya daun turi ni. 
I masukkan dalam bekas then masak after a week. 


daun masih segar bugar lagi. 


dapat lah semangkuk i lurut2 kan dari tangkainya. 


lembut kelihatannya. 


jadi lah Masak Lemak Daun Turi. 
pakai rencah ikan bilis je. 


rupa2nya 2 abduls suka daun ni. 
sedap katanya. 


hidangan kami pada hari tu. 


padankan dengan Sambal Udang. 
Udang recycle je ni. 
ada banyak lebih udang yang sudah dimasak tapi tak habis. 
so i tumiskan cili lain then tambahkan dengan Tomato Cherry. 


ada gak balance Soup Ayam. 


jemput makan semua. 


minum petang i buatkan sikit cekodok pisang dan lempeng pisang. 
then cicah lah dengan sambal tumis udang tu. 
style orang Johor sangat kan. 
apa2 semua nak bercicah. 
sedap weiiii. 
hujan2 pekena Cekodong Pisang. 

Esok nak masak apa ek...
adoiii.. 
pusing kepala memikirkan apa yang hendak dimasak hari2 ni. 
ibu kena rajin memasak sebab Abang Luqman jenis yang makan makanan rumah. 
so ibu sentiasa bersedia. 

Monday, December 7, 2020

Daun2 segar buat Bebotok




rezeki berbudi pada tanah. 
merasa kita buat hidangan. 
malangnya bukan dari tanah i. 
heheheee..
Mem Sabar bagi kat i. 

memula dia bagi i daun2 like daun turi. 
daun limau purut. 
daun kari.
tebu, limau kasturi. bunga kantan. 
ehhh.. memacam lah. 


i tak sempat nak ambik gambar masa dapat hari tu. 
jadi i baru je ambik tadi. 
dan daun2 ni i frozen kan lah. 
still segar nampaknya. 


sebouquet gitu. 
siap dapat air tebu lagi tu. 
fresh tebu dari kg. 


dapat gak ulam raja. 
daun kadok. 
hujan2 agaknya cambah beriya2 dedaun segar ni. 


daun kadok lebar. 


ulam raja siap ada bunga lagi tu. 
kemain cantik . 
suka sungguh lah. 
bila dah ada daun2 cam ni sedap gak dibuat Bebotok kan. 


daun setelah beberapa hari dlm peti ice. 
tanpa dimasukkan dalam bekas. 
so some of the ulam raja tu agak layu dah. 
daun kadok still ok. 


sepatutnya nak meriah daun kena banyak cam atas ni. 
tapi tak de kan. 
so kita pakai je lah apa2 daun yang ada di dalam peti tu. 
plus dalam pasu dan kita ngecek sikit kat jiran sebelah. 
nnt masak kita bagi lah barang sebekas. 
betul tak. 

Jom kita buat Bebotok ye.. 
nak tau recipe ada kat   S I N I. 
nanti u all cuba ye.. 


tgk kat pasu banyak lagi daun2 kadok i. 
petik lah kan. 
then ada daun kunyit gak. 
syukur sebab daun cantik2 lagi. 


nak kena baja nampaknya. 


kita aturkan dalam bekas kaca lah ye.. 
daun Pegaga i mintak sikit dah jiran sebelah. 



ni gambar lama. 
still ada daun pisang. 
tapi tak cukup banyak lah. 
main tutup atas sikit je. 


daunnya pun dah lebam2 dah masa ni. 
tapi ok je lah kan. 


dah siap atur kita kukus lah yeeee..


seronok semua makan. 
bertambah2. 
tinggal sikit je lagi untuk makan malam. 


supposedly macam ni lah kan. 
sedap berbalut. 
tapi nak tunggu daun pisang kalu. 
rosak pulak daun2 yang dah dibagi orang tu. 
pandai2 lah kan. 
syukur. 

cepatlah habis PKPB ni. 
i dah tak sabar nak shopping daun2 segar kat Pasar Pantai Remis tu. 
memacam daun ada termasuk daun Bebuas. 
daun yang pada i IS A MUST kalau nak buat bebotok. 
kalau tak sure tak kick.

Friday, December 4, 2020

good reviews pada Laksa Johor Ibu


Alhamdulilah..
just nak share some reviews on  Laksa Johor Ibu. 
share keseronokan. 
cannot compare with other jualan orang yang gah2 lah kan. 
takat jual laksa yang tak berapa banyak mana tu kan. 
but still some good reviews bring some joyful to me lah..
suka2 kan bawak bahagia. 
lagi2 musim PKPB ni. 
at least ada gak good vibes to share with others kan. 



first review from my old fren dr ex group Kak Timah dulu. 
dr IG story dia lah. 


dari peminat setia. 
berulang kali dah order. 
will order lagi nanti ni. 


dari teman blogger dulu2 ni. 
i pun dah lupa apa blog dia dah. 
dari Zulfadly. 


My ex classmate yang tak jemu2 order gak. 
lagi2 Lamb Osmot buatan Chef Ciju. 
berkilo2 dah dia order. 


thanks for the review. 


dulu my silent reader. 
then jadi geng ke Kashmir. 



review dari geng ketat my housing area ni. 
Brother Sinatra. 



delivery time. 


INSYALLAH quite a big portion. 
macam yang diarang bagi tau boleh makan 2 orang lah. 


puas hati?
INSYALLAH..


Syukur pada ALLAH. 
anak2 rajin membantu. 
dari yang berbelanja barang basah sampaikan menyempurnakan.
Abang Irfan ambik part rebus Spaghetti.
Abang Luqman suka bahagian packing. 
Abang 'Imran akan buat delivery. 
Mymommi pun kena kerah. 
hehehe..
bahagian pilih/siang tauge.
ringan tangan semua. 
SYUKUR YA RABB..

Hubby pulak tukang merasa. 
mana yang tak cukup rasa dia lah yang akan bagi tau. 
Chef Ciju mmg pendamping dekat lah kan. 
bagi tau itu kurang itu lebih. 
i ni jenis sangat penawar. 
memang masalah betul i. 
tapi penyelamat ada lah kan. 

INSYALLAH this weekend ada lagi yang mengorder. 
I buat gak untuk kuah nya saje. 
frozenkan dan ada yang beli macam tu. 
mudah gak kerja i kan. 
beli kuah je. 
bila nak makan reheat then celurkan spaghetti. 
then tambahkan lah prabah2 lain tu. 
mudah je. 
Doakan i dapat order lagi banyak ye...
thru WHATAPPS boleh 0192129958
thru IG boleh. INSTAGRAM.
dm je lah ye. 
YA RABBB. 



Wednesday, December 2, 2020

Pancakes yang sangat gebu




biasa buat pancakes kan. 
my kids pun memang suka pancakes ni. 
tak kira waktu breakfast ke or teatime ke. 
depa boleh je layan pancakes ni. 


bertingkat2 gitu.  


gebu gebas. 
rupa memang tak cantik macam pancakes yang selalu orang buat tu lah. 


i pulak makan dengan Maple Syrup dan Pisang. 
sedap wei.
habis 2 keping. 
syukur alhamdulilah. 


dap ehhh..


google je mana2 recipe pancake yang ada di youtube. 
senang2 belaka. 
nak beli yg ready mix pun ada. 
lagi sempoi kan.. 

here i share the recipe .


Bahan-bahan untuk pancake:

  • 1 biji Telur
  • 4 sb Marjerin yang telah dicairkan
  • 3 sb Gula (boleh tambah@kurangkan)
  • 1 1/2 cawan Susu Segar (anggaran)
  • 1 sk Esen Vanilla
  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 2 sb Baking Powder
  • 1 sk Garam

Cara-cara membuat pancake:
  1. Pukul telur, marjerin, gula, susu segar dan esen vanilla hingga sebati.
  2. Ayakkan tepung, baking powder dan garam ke dalam adunan tadi. 
  3. Kacau lagi sehingga rata dan sebati.
  4. Rehatkan adunan selama lebih kurang 5 minit.
  5. Sendukkan adunan ke atas non-stick pan yang telah di panaskan. 
  6. Terbalikkan penkek bila buih dah mula pecah. 
  7. Tunggu sehingga kekuningan dan boleh diangkat dan hidangkan.


cliks..cliks