cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, June 13, 2019

Nasi liwet pada ramadan ke 16



May 21, 2019
Ramadan ke 16




Cepat sungguh masa berlalu. 
hari ni je dah almost a week kita beraya kan. 
i thot this N3 boleh i keluarkan sebelum raya..
rupa2nya tak dapat jugak. 
so i share this now. 

i nak share this new menu in the house. 
selalunya we all makan kalau ke Bandung. 
Nasi Liwet. 
bukan LIWAT tau. 
LIWET. 


i sediakan ni on puasa ke 16.
Nak ada feel indonesia nya tu siap pakai daun pisang. 
siap guna mangkuk2 yang i beli di Bali. 
some mangkuk nya dari pokok kelapa. 
semua dibeli di Bali long back lah.


ini rupa hidangannya. 


ini lah portion for me. 


dan ini lah Nasi Liwet. 
berperisa sebab ada Ikan Bilis. 


padanannya. 
ada Sambal Ikan Bilis Tempe. 
Ada Sambal Setan. 


Sambal Bilis Tempe pedas. 


Sambal Setan. 
ingat lagi recipe Sambal Setan i?
sini ada  R E S E P I   nya. 


dan ada padanan ini jugak. 



I buatkan Ayam Goreng Kunyit dan Kacang Panjang.


dan Bakwan Sayur. 
sedap tau Bakwan Sayur ni. 
Nanti i share the recipe. 
ala macam masak cekodok je pun. 
tapi ada lain sikit. 
nanti kita buat ye. 


padanan ke 3. 
tak sah kalau tak ada ni. 
Tempe Goreng dan Tauhu Goreng. 
Tauhu tu macam lain sikitkan rupanya. 
Sebab nya i coated kan dengan Tepung Goreng Bestari. 
Sedap wei. 
licin tu dulu. 


so ini my portion again. 


then kitarang tambah kan our hidangan dengan beli kuih2 di bazaar. 
sebab tamu ada ramai malam ni. 
tapi still ada buang gak. 


and our dessert tonite. 
I made RUCUH MANGGA. 


so cooling bila ditelan especially bila time berbuka kan. 
kalau nak tau buat Rucuh Mangga ni i share the recipe di S I N I
tapi yang lalu tu i made Rucuh Kuini. 
tak ada Kuini, Mangga yang manis2 tu pun ok sangat2. 
sure best punya. 


Ok guysss..
jumpa lagi nanti. 
daaaaaaa.



Monday, June 10, 2019

Mutton Stew sedap weiii.




Recipe



Mutton Stew


i tukar cerita sikit ye. 
tak nak cerita raya je. 
lagipun banyak gambar yang i belum transfer ke blog. 
so kita cerita recipe sikit. 
mana tau boleh bagi idea menu Open House you all nanti. 


i made this recently in Ramadan. 
sedapp. 
cicah roti sedap weiii. 
i rasa makan dengan Nasi pun sedap sangat. 
jom kita buat ye. 
i will share the recipe here. 

I share kat sini satu2 ye.. kita mulakan step by step.  
biar mudah u all nak buat. 
so that's why i boh bahan A n bahan B.



Bahan A. 

1 kg mutton/lamb/ beef. (Ikut selera) - A
1 tsp salt - A
1 tsp serbuk lada hitam - A
1 tsp tumeric - A
1 tsp rosemary (whole n dried one) - A
1 tbs tepung gandum - A
1/2 cawan minyak  untuk menumis.



1.  Mutton/Lamb dibersihkan dan toskan airnya. jangan berdarah2 sangat ye. I suka guna yang banyak tulang. but u guys boleh guna daging lebih pun ok.





2. Semua bahan atas digaul.
3. then gaulkan dengan tepung dan biarkan seketika. like perapkan. 




Bahan B.

2 buku bawang Holland - dice kasar - B
3 cloves garlic - hancurkan kasar - B
4 tbs tomato paste. ( i guna tomato organic yg dihancurkan kasar and i m sure kalau u all pakai yang tomato puree tu agak masam. so boleh kurangkan. ) - B
2 helai Bay leaves. kalau ada yang fresh bagi bagus. but i used the dried one. 



1. Bawang dipotong dadu kasar2 sikit. kecik2 lagi pun ok. 
2. Bawang putih just smash kan je sikit. kalau nak sebijik2 pun ok je. 





3. Panaskan minyak dalam 1/2 cawan.
4. Kemudian masukkan daging yg telah diperap tadi dan gorengkan seketika sekedar menukarkan warna daging.
5. Kemudian angkat daging yg telah digoreng seketika tadi dan ketepikan.





6. Tumiskan bawang holland then masukkan bawang putih dan goreng hingga layu.




7. Masukkan sedikit air dlm 1 cawan dan masukkan daging tadi tu and masukkan Bay Leaves. 




8. Gaul rata dan biarkan daging agak tenggelam. 
9. Masukkan tomato chunk dalam mutton tadi. i guna 4 sudu. kalau tak nak masam, letakkan 3 or 2 sudu pun ok dah. 
10. Biar seketika dan biarkan empuk. memasak lamb or mutton memakan masa yang agak panjang. kalau nak guna pressure cooker pun ok. 




Bahan C.

6/7 biji baby kentang. Kalau yg besar boleh potong 4.
1 batang  celery potong serong.
1 batang carrot potong serong.
6/7 biji baby tomatoes.
2 tangkai fresh thyme.



1. i masukkan kentang dulu. yang lain2 later. kentang ni i tak buang kulit dia. better lah. cantik nanti kejadiannya.




2. Then masukkan sayur2an yang lain bila boleh dikatakan daging dah almost empuk.  takut awal2 nanti lecuh pulak sayur2 tadi tu. 




3. last sekali masukkan fresh thyme. 
4. bubuhlah garam last sekali dan biarkan lagi mutton biar betul2 lembut. 
5. boleh kita nak dia cair sikit or lebih pekat. tak kesah lah kan. 



tadaaaaaaaa.


sedap makan dengan Garlic Bread. 


I buat agak pekat. 
sedap sangat weiiii.. 
makan dengan nasi pun ok sangat. 



Selamat mencuba. 

Saturday, June 8, 2019

Selamat Hari Raya 2019.



Selamat Hari Raya kami ucapkan. 
Sambutan kami sederhana saja. 
Yang penting dapat berkumpul sama keluarga. 
Kami beraya di Pontian. 
and INSYALLAH akan balik on this coming Monday. 


I belanja gambar raya kami sikit. 
Anak2 semua dah potong ketinggian ibu abah. 



Tengok je lah di sini. 
Jadi kecut ibu dibuatnya. 
 tahun ni i tak beraya ke mana2. 
hanya di rumah saje. 
sehinggalah kami balik nanti ke Shah Alam.
Keadaan yang tidak mengizinkan.


hanya bergembira sesama kami. 
Bakar bunga api ni aka bakar duit dah jadi acara tahunan kami anak beranak ni. 
dah 3 tahun berturut2. 

ALHAMDULILAH..
semoga ALLAH bagi keizinan untuk kami berkumpul lagi di tahun hadapan. 
INSYALLAH. 

Monday, June 3, 2019

Tetamu datang bawak Nasi Ambeng



May 25, 2019
Saturday. 


Weekend tiba. 
usually ini adalah masa my house akan penuh dengan tamu. 
bukan tamu jauh2 lah. 
just family. 
adik beradik dan saudara mara dekat i lah. 

so petang ni ada Paman Mie and family also my uncle Pakngah. 
sepatutnya i masak sikit lah kan. 
but since yesterday dah i masak ingat hari sabtu ni nak beli je lah. 
and kebetulan Pakngah kata datang nak bawak Nasi Ambeng. 
berbahagia lah i gitu. 


seeee..
begitu meriahnya atas meja i. 
macam2 ada.


kemain duta ni. 
siap ada yang menyelit lak tu. 


i tak terprepare meja dengan jayanya. 
ala kadar je lah. 


begini lah yang dihidangkan.


Chef Ciju masak Mee Goreng. 
i rasa badan i penat sangat. 
tu yang Chef Ciju masak tu. 
hehehehehe..
surrender i


then buat Soup Daging. 


Makan dengan Roti Perancis ni. 


kentang yang sebijik2 gitu dimasukkan. 


Ini bahagian Nasi Ambeng.


Sebungkus dalam Rm7.50 kalau tak silap. 



ada Ayam Rendang 


ada Ayam Kicap. 
ALHAMDULILAH..
sedap semuanya. 
siap boleh makan lagi balance waktu sahur. 



ini pulak our dessert and drink. 


kuih2 yang dibeli.


tepung pelita ada, tako pun ada. 


even i kupas mangga. 
memacam jenis mangga yang dibeli hubby.
bertambah2 lagi dibelinya. 


Masih ada lagi bersisa Red Ruby i. 
so i served kan dalam portion yang kecik2. 
ALHAMDULLILAH licin.


And Abang Luqman nak menunjukkan bakat buat Green Tea with Nata d Coco dia. 
Best. 
siap dah plan nanti kat kampung nak buat air for guests yang datang. 
silakan lan wahai anak. 

ALHAMDULILAH..
rezeki kami pada malam iini. 
Semoga hari2 akhir ramadan ini diberkahi. 
kejap lagi dah nak raya kan. 

today another weekend.
tapi dah tak boleh gather2 dah. 
semua dah busy nak balik kampung. 
INSYALLAH kami akan gerak balik kampung kejap lagi. 
Doakan perjalanan kami ye..
Selamat menyambut hari raya buat semua..
Daaaaa,

cliks..cliks