May 21, 2019
Ramadan ke 16
Cepat sungguh masa berlalu.
hari ni je dah almost a week kita beraya kan.
i thot this N3 boleh i keluarkan sebelum raya..
rupa2nya tak dapat jugak.
so i share this now.
i nak share this new menu in the house.
selalunya we all makan kalau ke Bandung.
Nasi Liwet.
bukan LIWAT tau.
LIWET.
i sediakan ni on puasa ke 16.
Nak ada feel indonesia nya tu siap pakai daun pisang.
siap guna mangkuk2 yang i beli di Bali.
some mangkuk nya dari pokok kelapa.
semua dibeli di Bali long back lah.
ini rupa hidangannya.
ini lah portion for me.
dan ini lah Nasi Liwet.
berperisa sebab ada Ikan Bilis.
padanannya.
ada Sambal Ikan Bilis Tempe.
Ada Sambal Setan.
Sambal Bilis Tempe pedas.
Sambal Setan.
ingat lagi recipe Sambal Setan i?
sini ada R E S E P I nya.
dan ada padanan ini jugak.
dan Bakwan Sayur.
sedap tau Bakwan Sayur ni.
Nanti i share the recipe.
ala macam masak cekodok je pun.
tapi ada lain sikit.
nanti kita buat ye.
padanan ke 3.
tak sah kalau tak ada ni.
Tempe Goreng dan Tauhu Goreng.
Tauhu tu macam lain sikitkan rupanya.
Sebab nya i coated kan dengan Tepung Goreng Bestari.
Sedap wei.
licin tu dulu.
so ini my portion again.
then kitarang tambah kan our hidangan dengan beli kuih2 di bazaar.
sebab tamu ada ramai malam ni.
tapi still ada buang gak.
and our dessert tonite.
I made RUCUH MANGGA.
so cooling bila ditelan especially bila time berbuka kan.
kalau nak tau buat Rucuh Mangga ni i share the recipe di S I N I.
tapi yang lalu tu i made Rucuh Kuini.
tak ada Kuini, Mangga yang manis2 tu pun ok sangat2.
sure best punya.
Ok guysss..
jumpa lagi nanti.
daaaaaaa.