cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, May 13, 2024

Hidangan untuk tetamu for eid 2024.




Apa yg i hidangkan untuk para tetamu. 
amboi. 
macam tetamu jauh2 ek. 
family sendiri je pun. 
siblings, mak pak sedara, cousins n 3 org kawan je pun. 
tapi i mmg dah plan nak masak memacam. 
kira balas dendam tak dapat beraya bersama di kampung kan. 


my big table is in action. 


berbaloi penat bila dpt menghidangkan makanan yg disukai semua. 


i made AFGHANI LAMB PULAO lagi.  
ni yg third time i buat. 
tergelap sikit la bawang dia. 
tu yg  bit darker. 
n kurang masin sikit. 


gagah gak i menyediakan. 


then i masakkan BEEF KOFTA. 
yg lepas2 buat CHICKEN KOFTA. 
everyone said, sedap yg beef ni. 
lebih lembut. 
kata Aida, melt in my mouth. 


ada SALAD. 


then i tambah masakkan LAMB OSMOT. 
so boleh makan dgn BERASAK dgn AFGHANI LAMB PULAO jugak. 
satu lagi tu SERUDING NEKMINAH. 
frozen la. 
tp still sedap. 


i buatkan LAKSA JOHOR jugak sebab ramai yg suka makan. 
tapi tak larat dah nak buatkan SAMBAL BELACAN. 

Just nak share kenapa org Johor punya Laksa guna spaghetti. 
Actually dulu2 mmg org gunakan rice noodle. 
tp Sultan Abu Bakar who ruled Johor (1862 - 95) selalu travelled ke luar negara termasuk Italy. 
Masa kat sana tu dia ordered la Spaghetti Bolognese. 
Jadi bila dia balik ke Johor dia ordered the Royal Chef utk ganti kan rice noodle dgn spaghetti. 
Then masa zaman British ni lah maka supermarket franchise Cold Storage set up utk mat mat salleh ni. 
that's why spaghetti hanya ada di Johor. 
then maka bermula nya our Laksa menggunakan spaghetti. 
Kurang lebih ni la history pasal laksa johor yg menggunakan spaghetti. 
Just sharing wt u guys. 
  

kuahnya kena la pekat likat. 
cair2 tu mmg tak padu la kan kalau makan LAKSA JOHOR. 
i guna IKAN TENGGIRI. 


the condiments of LAKSA JOHOR. 
selalu kena buat timun tu mymommi la kalau i tak sempat. 
Abang Luqman potong bawang tu besar2 sungguh. 
hehheee. 
tak pe. janji dpt disediakan. 
DAUN SELASIH malas nak diracik2. 
biarkan je satu2. 
Hancur menu ek. 
tak pe. 
Janji sedap kat tekak kami semua. 


i pakai je SAMBAL SETAN buatan Chef Koya. 
memang panas berapi cam gunung berapi meletup. 
tp sambal ni pedas2 pun tetap nak dimakan. 
bagi ump sikit kan. 
mmg tak ngam sangat la tak de sambal belacan. 
tp bila dah terpaksa tu kita onz kan je. 


ni LAKSA JOHOR yg dimakan oleh my niece. 
Yayang tak suka sayur2. 


i buatkan jugak BERASAK. 
even daun pisang mmg nazak lah. 
mencuba mengadakannya. 
dapat lah 9 buku. 
meaning 45 keping. 
share2 la ye. 


Lawan BERASAK i buatkan SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
boleh padankan jugak dgn LAMB OSMOT. 


Chef Koya masakkan RENDANG AYAM. 
then bawak gak NASI IMPIT INSTANT. 
i belikan LEMANG. 


Kalau tak buat mmg masalah besar la nak menjawab soalan.
Tak de Sambal Goreng ke?
so buatkan jugak la SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
ALHAMDULILAH ada yg tapau gak. 


BERASAK dgn SAMBAL GORENG NEKMINAH.


Desserts pulak catered by chef ciju. 
ada PUMPKIN PIE.
ada CARROT CAKE.
ada CINNAMON BUNS.


beli SPRING ROLLS BERSIRA.


then chef koya buatkan BUBUR PULUT HITAM. 


Aida bagi KAWSI GEDIKS. 
CikTi buatkan COCONUT JELLY COCKTAILS. 


and dessert of the day. 
TRES LECHES. 


semua suka. 
mmg best. 
sebab dia mmg menggula sgt. 


air pulak Abang Luqman yg prepared. 
SODA ROSE SYRUP. 


ALHAMDULILAH. 
seronok tgk diarang makan. 
makan bersungguh la semuanya. 
semoga ALLAH kurniakan kesihatan yg baik utk i dah dpt sediakan lagi food yg direquest. 
INSYALLAH. 

6 comments:

  1. waduhhh sedapnyaaaa laksa johor
    sng ckp semua sedaplah kak!
    bla laa agaknya sy dapat rasa air tangan kak yan ni
    hahaha

    ReplyDelete
  2. Waaa now i know asal usul laksa johor!!i sgt lah suka laksa johor ni..semlm baru jer mkn, beli kat psr mlm, before that, few days back pun mkn time bf kat cafe TGSK

    ReplyDelete
  3. Dapat tahu asal usul laksa johor. Dah agak dahh, mesti datang dari luar ni, tu yg mee diatukar ke spaghetti.

    ReplyDelete
  4. Berbagai-bagai masakan Kak Yan hidang ye...seronok tengok...

    ReplyDelete
  5. meriahnye makanan atas meja.. macam-macam ada..
    kalau begini banyak, better jangan makan dlu sebelum pergi beraya.. hihi.. boleh rasa semua sikit2..

    ReplyDelete
  6. Ya Allah...menggoda sungguh la kak 😋
    Rajin akak masak macam-macam.

    ReplyDelete

cliks..cliks