dah lama planned nak masak NASI KERABU my version.
tgk ikan tenggiri tu banyak sungguh.
gara2 dulu suka buat LAKSA JOHOR.
then lepas tu krik krik.
so daripada nnt isi nya lagi tak sedap i rebuskan.
Elok benor Jan 1, semua ada di rumah except Abang Irfan.
so i pun decided to make NASI KERABU.
Rebus ikan tenggiri, ambik isinya then letakkan bumbunya campurkan dgn kelapa.
then jadi lah SERUNDING IKAN.
ini lah hasilnya.
ada lauk lain sikit.
then potongkan sayur pun yg ada dlm peti.
KANTAN pun yg frozen.
cuma daun kesum i ambik kat pasu.
IKAN GORENG SARDINE tu i perabiskan stock yg ada dlm peti.
i buat KUAH TUMISAN ni.
tak de ni, semua tak suka nasi kerabu.
ini lah SERUNDING IKAN i.
lebih ikan dari kelapa.
tak pe.
sendiri makan.
Nasi warna biru ni i cuma letak air panas dlm bottle yg i bekukan bunga telang.
pakai je air nya.
sebelum masuk peti beku make sure kita basuh dulu lah bunga telang ni kan.
jadi tak perlu dirumitkan.
ni internal organ ayam.
i nak perabiskan dlm peti gak.
buat je lauk simple cam ni.
selesai.
sedap je tekak.
no BUDU.
kena stop la kan.
so ni lah pinggan i.
no sambal cili tu.
ni pun dah ok sangat to my kids n hubby.
suka je diarang.
bertambah2.
i baru teringat.
rasa2nya KEROPOK IKAN ni i beli kat PASAR BESAR SITI KHADIJAH kot.
tak ingat la i sekarang.
then dinner Abang Luqman ajak makan di luar.
nak belanja dinner.
dapat bonus gitu.
ALHAMDULILAH.
rezeki kan.
kami ke RUMAH MAKAN CIBIUK SHAH ALAM.
semua mintak NASI LIWET.
i je tak ambik nasi.
sebab rasa penuh dgn nasi kerabu siang tadi.
SAMBAL UDANG PETAI.
pilihan hubby.
kami semua tak makan.
only him.
setiap set nasi liwet dalam sambal ni.
i ordered SODA GEMBIRA.
tapi sebenarnya tekak i dah mula tak sedap.
perit.
but still minum ice.
Abang Luqman ordered this.
ni ibu punya.
IGA BAKAR.
tapi i tak termakan sorang.
share2.
sedap sangat wei.
balik dr dinner i terus masuk bilik then lelap.
badan sangat tak sedap.
panas mulut
bisa badan
tulang belulang mcm dipatah2kan.
telan Panadol Actifast 2 bijik.
tengah malam terjaga2.
mengerang.
esok nya buat test kul 1.30pm
POSITIVE COVID.
alhamdulilahhh.
now still berehat.
IGA bakar tu bahagian tulang rusuk kan Kak Yan...dulu ada restaurant kat NuSentral jual masakan macam kat Ciniuk, PKP hari tu dah tutup rasanya...dah x nampak dah...nasi kerabu buat sendiri lagi best ye kak..bleh buat macam- macam lauk
ReplyDeleteYe SA. RIbs/ rusuk lembu selalunya la yg dimakan ni. Makanan Indonesia kan. betul SA. kerabu sendiri la lagi sedap. hehehe.. tp mmg leceh sikit lah.
Deletetak pe. nasi kerabu tanpa budu pun boleh onz juga kak
ReplyDeleteye anies. kalau ada ramai lagi baru aku buat. ni anak2 tak berapa nak makan. tu yg tak buat.
Deletelaa ya ke? nnt roger sy. sy tlg habiskan hahahaha
Deletehahaha.. bulehhh.
Deletecantik kejadian nasi kerabu tu...nmpk betul2 mabelesss
ReplyDeletesib baik tak bukak warung depan rumah kan. hehehee. boleh la buat makan anak branak u.
DeleteRajinnya buat semua bahan.
ReplyDeleteSemoga cepat sembuh.
malas sikit tu NA. sebab buat banyak then forzenkan. malas kan. so next time tak perlu lama2 masak. alhamdulilah dah negative. tp masih ada batuk selsema sikit lagi.
DeleteTeringin pulak saya nak makan nasi kerabu...tak pe tunggu pasar malam boleh la beli kalau jumpa nanti
ReplyDeletesedak tuuu. akak mmg jarang sesgt ke pasar malam. so buak sendiri deh hehehe
Delete